Rönesans Holding

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rönesans Holding
Kuruluş1993
KurucuErman Ilıcak
Genel merkezi
Türkiye Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Önemli kişilerİpek Ilıcak
Net gelirUS$8,5 milyar
Çalışan sayısı75.118 (2019)
Web sitesihttps://ronesans.com/

Rönesans Holding, 1993 yılında, Erman Ilıcak tarafından Rusya'nın Sankt-Peterburg şehrinde kuruldu. Merkezi Ankara’da bulunan Rönesans Holding; bugün Türkiye, Rusya ve Hollanda başta olmak üzere Orta Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’nın da bulunduğu geniş bir coğrafyada, toplam 28 ülkede 75 bini aşkın çalışanıyla inşaat, gayrimenkul, sağlık, enerji ve petrokimya alanlarında ana müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteriyor.

2018 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 5 milyar dolar global ciro ve 8,5 milyar dolar aktif büyüklüğe sahip olan holding;[1] bugün ağır sanayi tesisleri, altyapı projeleri, imalat sanayi tesisleri, kimyasal ve ilaç üretim tesisleri, yiyecek ve içecek işleme tesisleri, otomotiv ve makine fabrikaları, devlet binaları, sağlık kompleksleri ve enerji santrallerinin yanı sıra alışveriş merkezleri, ofisler, oteller, konutlar ve karma yapılar inşa ediyor.

2016 yılında 215 milyon dolar yatırımla Dünya Bankası Grubu üyesi Uluslararası Finans Kurumunun (IFC) ortak olduğu[2] Rönesans Holding, dünyanın en büyük uluslararası müteahhitlik şirketlerinin sıralandığı Engineering News Record (ENR) listesinde 2022 yılı itibarıyla dünyada 24'üncü,[3][4] Avrupa’da ise 8'inci sırada yer almaktadır. Rönesans Holding bünyesinde bulunan RC Rönesans İnşaat, Fortune 500[5] ve Capital 500[6] listelerine göre Türkiye’deki inşaat şirketleri arasında ilk sırada bulunmaktadır.

Önemli Projeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Lakhta Center:[7] 2019 yılında inşası tamamlanan Lakhta Center, 462 metre yüksekliğiyle Avrupa’nın en yüksek binası unvanını taşıyor. Proje aynı zamanda insanlık tarihinde inşa edilen en yüksek yirmi binadan biri konumunda.

  • İnşaatında 18 farklı ülkeden 20 bin kişinin çalıştığı ve 65 milyon adam saat ölümlü kazanın yaşanmadığı projenin son parçasını oluşturan kule bölümü, helikopter yardımı olmadan, Avrupa’nın en yüksek vinci tarafından projeye monte edildi.
  • 87 katlı gökdelende, ofis katlarının yanı sıra bir de gözlem alanı bulunuyor. Yaklaşık 370 metre yükseklikte bulunan bu gözlem alanı, bugüne kadar sadece uçaklardan görülebilen bir seyir zevki sunuyor.
  • Toplam ağırlığı yaklaşık 670 bin ton olan merkezin inşaatında kullanılan kazıkların çapı yaklaşık 2 metre. Bu alanda da dünya rekorunun sahibi olan projede, kazıkların inşa edildiği derinlik ise tam 82 metre.
  • Lakhta Center bünyesindeki gökdelenin temel döşemesinin 19 bin 624 metreküplük beton dökümü de rekor bir performansla kesintisiz 49 saatte tamamlandı.

Amur Doğalgaz İşleme Tesisi[8]: Rönesans Holding, Gazprom’un Çin sınırındaki Doğu Sibirya Bölgesinde kuracağı ve Rusya’nın en büyük, dünyanın ise sayılı gaz işleme tesislerinden biri olacak Amur Doğalgaz İşleme Yatırımı’nın harici tesislerinin inşaatına 2018 yılında başladı.

  • Rönesans Holding bünyesindeki Rönesans Endüstri Tesisleri; 1,6 milyar dolar değerindeki bu projeyi tamamladığında tesis, yılda 42 milyar metreküplük üretim kapasitesine sahip olacak.
  • Amur Doğalgaz İşleme Tesisi tamamlandığında Rusya'nın "en büyük doğalgaz işleme tesisi" olacak.

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi[9]: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Projesi, Sağlık Bakanlığı tarafından kamu-özel iş birliği modeli ile yapılan Türkiye’nin en büyük üçüncü sağlık yatırım projesi olup İstanbul ve çevre illere hizmet sağlayacak. 23 bin 600 hastaya hizmet verecek proje, 21 Mayıs 2021 tarihinde hizmete girmiştir.

  • 2.682 yatak kapasitesi ve 1.000.000 metrekare kapalı inşaat alanı ile İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, ana hastane binasına yerleştirilecek 2.040 sismik izolatörle “dünyanın en büyük sismik izolatörlü binası” unvanına sahip olacak.
  • Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, yaklaşık 10 bin kişinin çalıştığı bir sağlık kompleksi hâline gelecek. 2 bin 354 yatak kapasiteli Ana Hastane, 200 yatak kapasiteli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ile 128 yatak kapasiteli Psikiyatri Hastanesinden oluşacak Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, bölgedeki diğer illerin sağlık hizmeti ihtiyaçlarını karşılamada lokomotif rol oynayacak.

Yamal LNG Üretim Tesisi[10]: Rusya Federasyonu’nun Kuzey Kutbu dairesi içerisinde yer alan Sabetta bölgesinde, sıcaklıkların zaman zaman -50 derecelere düştüğü bir coğrafyada inşa edilen projenin inşasına, Novatek ve Total öncülüğünde 2015 yılında başlandı. Daha sonra projenin asıl ortakları arasına Çinli CNPC ve İpek Yolu Fonu katıldı.

  • Önceden belirlenen takvimden tam bir yıl önce 2018 sonunda tamamlanan projede, her biri yıllık 5,5 milyon ton LNG üretme kapasitesine sahip üç üniteyle toplam 16,5 milyon ton yıllık üretim kapasitesine ulaşıldı.
  • Proje küresel enerji pazarının kurallarını da değiştirdi ve dünyaya yeni bir enerji koridoru kazandırdı. Tesisten, "Kuzey Denizi koridoru" adı verilen bu yeni rota kullanılarak dünyanın en büyük LNG tüketicileri Japonya ve Çin'e ilk büyük sevkiyatlar 2019 yılının sonbaharında yapıldı.
  • Buzda yol alabilen özel tankerler sayesinde Asya pazarlarına doğal gaz sevkiyatı süresi, otuz günden on beş güne düştü. Bu yenilikçi çözüm sayesinde Rusya'dan LNG sevkiyatı için daha önce Süveyş Kanalı kullanılırken bugün Bering Boğazı kullanılıyor.

Gotthard Base Tüneli:[11] 57 kilometre uzunluğu ve 2.300 metre derinliğiyle dünyanın “en uzun ve en derin” demiryolu tüneli olarak adlandırılan İsviçre Alpleri'ndeki Gotthard Base Tüneli'nin inşasını üstlenen konsorsiyumda yer aldı.

  • Avrupa ekonomisi ve taşımacılığı açısından büyük önem taşıyan tünel, Haziran 2016'da açıldı.
  • Dünyanın en önemli mühendislik eserlerinden biri olarak kabul edilen tünel, her gün yaklaşık 20 milyon kişinin hayatına dokunuyor.
  • Bölgedeki yük taşımacılığı kapasitesi, tünel açıldığından bu yana yılda 20 milyon tondan 50 milyon tona çıktı.

Türkmenistan GTG Tesisi:[12] Rönesans’ın Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a 50 kilometre uzaklıktaki Akhal kentinde geliştirdiği GTG (Doğal Gazdan Benzin Üretim Tesisi) Projesi, dünyanın doğalgazdan benzin üreten ilk tesisi konumunda. Toplam yatırım bedeli 1,7 milyar dolara ulaşan proje, Japon Kawasaki Heavy Industries ile 2019 başında tamamlandı.

  • Rönesans’ın Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta geliştirdiği GTG Projesi, dünyanın doğalgazdan benzin üretecek en büyük tesisi olarak dikkat çekiyor. Tesis günlük ortalama bin 800 ton, yıllık ise ortalama 600 bin ton benzin ve 100 bin ton LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) üretim kapasitesine sahip.
  • Tesisin ilk üretimine başladığı Haziran 2019'da Guinness World Records yetkilileri, bu tesisin doğalgazdan benzin üreten ilk tesis olduğunu ve bu alanda Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiğini kaydetti.
  • Tesis ayrıca Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Fonu tarafından "Çevre Dostu Sertifikası" ve İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü tarafından "Yenilikçi Teknolojiler Sertifikası"na layık görüldü.
  • Şu anda tesiste, dünyanın en çevre dostu benzini olarak kabul edilen Euro 5 standardında benzin üretiliyor.

Sibur ZapSib-2 Etilen Kraker ve Hidrojen Fabrikası:[13] Rusya’nın Tobolsk Bölgesi’nde, yıllık 1,5 milyon ton polietilen ile 500 bin ton polipropilen üretim kapasitesiyle Rusya’nın en büyük, dünyanın ise sayılı petrokimya tesislerinden biri olan Sibur ZapSib etilen kraker ve hidrojen fabrikasının inşası 2020 yılında tamamlanmıştır. Tesiste ayrıca yılda 244 bin ton yan mamul üretimi gerçekleştirilecek.

  • Bu kapasiteyle birlikte proje, Sibur'un polimer üretim kapasitesini üçe katlayıp Rusya’nın "en büyük kimyasal tesisi" unvanını kazanmıştır.
  • Toplam yatırım bedeli 9,5 milyar dolar olan proje, Rusya'nın polietilen üretimini yüzde 40'ın üzerinde artıracak.

Blankenburg Bağlantı Yolu Projesi[14]: Hollanda’da bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük Kamu Özel İş Birliği projesi olma özelliği taşıyan proje kapsamında 13 köprü, 8 tünel ve 10 otoyolun inşa edilecek. Rotterdam’da hayata geçirilen projenin toplam işletme bedeli 20 yıldır.

Mega Silk AVM[15]: Kazakistan’ın Astana şehrinde yer alan bir diğer Rönesans projesi Mega Silk Way, 100 ülkeden 2 milyon kişinin ziyaret ettiği Expo 2017 kapsamında inşa edildi. Mega Silk Way 140.000 metrekare inşa alanıyla Kazakistan’ın en büyük alışveriş merkezi konumunda.

İzmir Optimum AVM[16]: İzmir’in Gaziemir ilçesinde yer alan İzmir Optimum AVM, Mart 2012‘de kapılarını ziyaretçilerine açtı. 2017 yılında büyüme ve dönüşüm projesi sonunda 105 milyon Euro yatırım yenilenen ve 86.000 metrekare kiralanabilir alana ulaşan Optimum İzmir, Ege Bölgesinin en büyük AVM’si unvanına da sahip oldu. Yılda 15 milyon kişinin ziyaret ettiği İzmir Optimum, Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi (ICSC) tarafından Avrupa’nın “Genişleme Dalında” en iyi AVM’si ödülünü kazandı.

Phosagro Amonyak Fabrikası[17]: Rönesans Endüstri Tesisleri, OAO Phosagro ve Mitsubishi Heavy Industries ve Sojitz Corporation şirketlerinden meydana gelen uluslararası konsorsiyum tarafından 2014-2017 yılları arasında inşa edildi. Proje, Rusya’nın Vologda Bölgesinde inşa edildi. Enerji tasarruflu amonyak üretim fabrikası, günlük 2220 yıllık ise 760.000 ton kapasiteye sahip.

Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi[18]: Rönesans Holding, Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi ile yeni bir sektöre adım atıyor ve uluslararası bir petrokimya üreticisi olmaya hazırlanıyor.

  • Adana Ceyhan Petrokimya ve Endüstri Bölgesi'nde 2020 yılının sonunda inşasına başlanacak yıllık 450 bin ton üretim kapasiteli tesis, Türkiye'nin toplam polipropilen ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayacak.
  • Yaklaşık 1,4 milyar dolar yatırımla hayata geçirilecek “Polipropilen Tesisi” projesinde Rönesans'a önemli yabancı yatırımcılar eşlik ediyor.
  • 2023 yılında tamamlanması hedeflenen projenin, Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ve dünyanın lider mühendislik, tedarik ve inşaat (EPC) şirketlerinden Güney Koreli GS E&C ortaklığıyla hayata geçirilmesi planlanıyor. Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi'nin teknoloji altyapısının lisansörleri ise ABD kökenli UOP Honeywell ve Hollanda kökenli LyondellBasell.
  • Polipropilen alanında Türkiye’nin toplam üretiminin 3 katını tek başına gerçekleştirecek olan 450 bin ton kapasiteli tesisin inşaatının 2023 yılının sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Şirketler[değiştir | kaynağı değiştir]

İnşaat

  • RC Rönesans İnşaat Taahhüt A.Ş.
  • REC Uluslararası İnşaat Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  • Rönesans Medikal İnşaat A.Ş.
  • Rönesans Teknik İnşaat A.Ş.
  • Rönesans Endüstri Tesisleri İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  • Rönesans Rusya İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  • Ballast Nedam B.V.
  • Rönesans Mea İnşaat A.Ş.

Gayrimenkul

  • Rönesans Emlak Geliştirme Holding A.Ş.
  • Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş.
  • Desna Gayrimenkul Yatırım A.Ş.
  • Rönesans Sağlık Yatırım A.Ş.

Enerji

  • Rönesans Enerji Üretim A.Ş
  • Rönesans Elektrik Enerji Toptan Satış A.Ş

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2020. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2020. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2020. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2020. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2021. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2020. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2020. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2020. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2020. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2020. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2020. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2020. 
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2020. 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]