Portal:Sinema/Gündemdeki madde arşivi/2007 arşivi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

----

Ekim 2007

2007 Antalya Altın Portakal Film Festivali 2007 Antalya Altın Portakal Film Festivali 19 Ekim - 28 Ekim tarihleri arasında Antalya'da yapılacak olan film festivali. Festivalin 2 bölümü vardır. Festival Uluslararası bölüm olan 3. Uluslararası Avrasya Film Festivali ve 44. Antalya Altın Portakal Film Festivali olarak gerçekleşmektedir. Festivalin onur konuğu Hanna Schygulla'dır.

Festival’de gösterilecek filmler arasında, Cannes Film Festivali’nde yarışan ve Altın Palmiye’ye değer bulunan “4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün” ve İranlı Marjane Satrapi’nin hayatını konu alan bir çizgi romandan uyarlanan ve siyah beyaz animasyon tekniğiyle çekilen yine Cannes Film Festivali’nde yarışmış Persepolis vardır.

Devamı



Kasım 2007

BAFTA, yani kurumsal adıyla, The British Academy of Film and Television Arts; İngiliz Film ve Televizyon Sanatları Akademisidir. Oscar'ın Birleşik Krallık'taki dengi olan bu akademi her yıl film, televizyon, çocuk film ve televizyon eserleri ile iletişim ödülleri verir.

1947'de İngiliz Film Akademisi olarak, David Lean, Alexander Korda, Carol Reed, Charles Laughton, Roger Manvell gibi isimler tarafından kurulmuştur. 1958'de Televizyon Yapımcıları ve Yönetmenleri Loncası ile birleşerek Film ve Televizyon Kulübü olmuştur. 1976'da ise şimdiki adını almıştır.

BAFTA'nın ana ofisi Piccadilly, Londra'dadır ama İngiltere'nin kuzeyinde, İskoçya'da, Galler'de, New York'ta ve Los Angeles, Kaliforniya'da da ofisleri bulunmaktadır.

Akademi'nin ödülü Amerikalı heykeltıraş Mitzi Cunliffe tarafından tasarlanmış tiyatro maskesi şeklindedir ve 1955 yılında Televizyon Yapımcıları Loncası tarafından ısmarlanmıştır.

1989'dan bu yana Los Angeles ofisi, BAFTA/LA, her yıl kendi ödülleri olan Britanya Ödüllerini vermektedir.


daha fazla bilgi...



Aralık 2007

İran Yeni Dalgası veya İranlı Yeni Dalga (İngilizce: Iranian New Wave), İran sinemasındaki bir akımın adıdır. 1969'da Dariush Mehrjui'nin Gāv (İnek) adlı filmiyle başlayan akım, Mesud Kimiai'nin Qeysar ve Nasser Taqvai'nin Calm in Front of Others filmleriyle devam etti. Akım, yeni kültürel, dinamik ve entelektüel değerler ortaya koydu. İranlı sinema seyircisi de daha titiz hale geldi ve akımı gelişmesi ve başarılı olması yönünde teşvik etti. 3-4 yıl içinde 40-50 civarında kayda değer film çekildi ve İran Yeni Dalgası kurulmuş ve kendisini kabul ettirmiş oldu.[1]

Akımın öncü yönetmenleri arasında, Füruğ Ferruhzad, Sohrab Şahit Sales, Behram Beyzai ve Perviz Kimyavi de vardır. Bu yönetmenler, şiirsel bir sinema diliyle, siyasi ve felsefi tonları ön planda olan yenilikçi sanat filmleri çekti. Bu türde daha sonra çekilen filmler, önceki örneklerden ayrı tutularak, Yeni İran Sineması (New Iranian cinema) adıyla anıldı. İran Yeni Dalgasının en önemli yönetmenleri, Abbas Kiyarüstemi, Cafer Panahi, Majid Majidi, Behram Beyzai, Darius Mehrjui, Mohsen Makhmalbaf, Mesud Kimiai, Sohrab Şahit Sales, Perviz Kimyavi, Samira Makhmalbaf, Amir Naderi ve Abolfazl Jalili'dir.

İran Yeni Dalgasının yükselişini etkileyen unsurlar, özellikle, dönemin entelektüel ve politik hareketlerinin sonucuydu. 19 Ağustos 1953 darbesinin ardından, sanat alanında romantik bir iklim hakim olmuştu. Bunların yanında, 1950'lerde edebiyatta kendisini topluma adamış bir edebiyat anlayışı şekillendi ve 1960'larda doruğa ulaştı. Bu dönem, Farsça edebiyatın altın çağı kabul edilir.[2]

Kiyarüstemi ve Panahi, sırasıyla Yeni Dalga yönetmenlerinin birinci ve ikinci kuşağını temsil ederken, Ghobadi, Maziar Miri, Asghar Farhadi, Mani Haghighi ve Babak Payami gibi yönetmenler, üçüncü kuşağa aittir.[3][4] Kiarash Anvari, Maziar Bahari, Sadaf Foroughi, Saman Saloor ve Mona Zandi-Haqiqi de, akımın yeni temsilcilerindendir. Devamı


  1. ^ Limelight A taste of splendour Al-Ahram. Erişim tarihi: 15.11.2007.
  2. ^ The New Wave in Iranian Cinema - From Past to Present Parstimes. Erişim tarihi: 15.11.2007.
  3. ^ Rising talent on Iranian Scene Variety. Erişim tarihi: 15.11.2007.
  4. ^ To Kiarostami or Not To Kiarostami Indiewire. Erişim tarihi: 15.11.2007.