Manzaralı Oda (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Manzaralı Oda
A Room with a View
"Manzaralı Oda" (A Room with a View) filminin sinema afişi
YönetmenJames Ivory
YapımcıIsmail Merchant
SenaristRuth Prawer Jhabvala
E.M. Forster (Roman)
OyuncularMaggie Smith
Helena Bonham Carter
Daniel Day-Lewis
MüzikRichard Robbins
Görüntü yönetmeniTony Pierce-Roberts
KurguHumphrey Dixon
StüdyoGoldcrest
Merchant Ivory Productions
Film Four International
CinsiSinema filmi
TürüDram, komedi, aşk
RenkRenkli (Technicolor)
Yapım yılı1985
Çıkış tarih(ler)iAralık 1985, İngiltere
Ocak 1989, Türkiye
Süre117 dakika
ÜlkeBirleşik Krallık İngiltere[1]
Dilİngilizce, İtalyanca
Bütçe3 Milyon $
Hasılat43 Milyon $
Diğer adlarıManzaralı Oda (Türkiye)
Chambre avec vue (Fransa)
Camera con vista (İtalya)
Una Habitación con vistas (İspanya)
Zimmer mit Aussicht (Almanya)

Manzaralı Oda, 1985 İngiltere yapımı dramatik komedi filmidir. Özgün adı A Room with a View olan film 1989 yılının Ocak ayında Türkiye'de de gösterilmiştir.

Senaryosunu Ruth Prawer Jhabvala'ın,E.M. Forster'ın 1908 tarihli aynı adlı romanından uyarlayıp yazdığı filmin yönetmeni James Ivory'dir. Filmin yapımcılığını ise onlarca yıldır birçok filme James Ivory ile birlikte imza atmış olan Ismail Merchant üstlemiştir. Filmin başlıca rollerinde Maggie Smith, Helena Bonham Carter, Daniel Day-Lewis, Denholm Elliott ve Julian Sands oynamışlardır.

"Manzaralı Oda", 1987 yılında 8 dalda birden aday gösterildiği Akademi Ödülleri'nden "uyarlama senaryo" dahil üçünü aldı. Filme BAFTA ve Altın Küre da dahil çeşitli yarışma ve festivallerde 21 ödül daha verilmiştir.

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Olaylar 20. yüzyılın hemen başında İngiltere'de Edward çağı hüküm sürerken geçer. Lucy Honeychurch (Helena Bonham Carter) akranı olan bütün kibar İngiliz kızlarının yaptığı gibi zoraki bir Avrupa turuna gönderilir. Bu turlarda genç kızların yanında mutlaka yaşlı bir kadın refakatçi olmaktadır. Bu seyahatte de Lucy'nin refakatine evde kalmış yaşı geçkin kuzeni Charlotte Bartlett (Maggie Smith) verilmiştir. İtalya'ya geldiklerinde bir süreliğine Floransa'da bir pansiyonda oda tutarlar. Burada başka İngiliz gezginler de vardır.Pansiyonda oda komşuları olan Bay Emerson (Denholm Elliott) ve oğlu George (Julian Sands) ile tanışırlar. Lucy bağımsız bir genç olan George'a yakınlık duymaya başlar. Yeğeni Lucy ile George arasındaki bu yakınlaşmadan endişe duyan refakatçi Charlotte hemen İngiltere'ye dönmeleri için ısrar eder, çünkü Lucy'nin İngiltere'de bir nişanlısı vardır ve dönüşte evlenmeye hazırlanmaktadırlar. İngiltere'deki nişanlısı Cecil Vyse (Daniel Day-Lewis) renksiz bir kişiliğe sahip, duygusuz ve sıkıcı bir insandır. Lucy şimdi bir ikilem içinde kalmıştır. Ya İngiltere'ye dönüp Cecil Vyse'la sıkıcı, geleneksel ama güvenli bir evlilik yapacak ya da Floransa'da kalıp karizmatik George Emerson ile geleceği belirsiz bir bohem yaşantısı sürdürecektir.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Lucy Honeychurch Helena Bonham Carter ve George Emerson Julian Sands.

Filmin ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Aldığı ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Adaylıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "A Room with a View (1985) / Details" (İngilizce). IMDb. 10 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Önce gelen:
The Purple Rose of Cairo
BAFTA En İyi Film Ödülü
1987
Sonra gelen:
Jean de Florette