Leon Sedov Tugayı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Leon Sedov Tugayı
لواء ليون سيدوف
KuruluşHaziran 2012 (2012-06)
Bağlılık Şam Cephesi (Mayıs – Haziran 2015)
Lider(ler)
  • Abu Muad
  • Abu al-Baraa (ölü)
İdeolojiTroçkizm
Sürekli devrim
Devrimci sosyalizm
Büyüklük200
Müttefikler
Rakip(ler)
Çatışma(lar)Birinci Libya İç Savaşı
Suriye İç Savaşı

Leon Sedov Tugayı (Arapça: لواء ليون سيدوف) Suriye iç savaşına katılan Troçkist bir militan gruptur. Kurucuları Arjantinliydi, ancak esas olarak yerel savaşçıları topladığı Halep'te bulunuyordu. Adını Leon Troçki'nin ilk oğlu Leon Sedov'dan almıştır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Leon Sedov Tugayı, 2012 yılında Libya'da Muammer Kaddafi hükümetine karşı savaşan on ila on iki Arjantinliden oluşan bir grup tarafından kuruldu. Libya hükümetinin düşmesi ve 2011'de Suriye iç savaşının başlamasının ardından grubun üyeleri Türkiye üzerinden Suriye'ye girdi ve silahlı Suriyeli muhalif grupların yanında Suriye hükümetine karşı savaşmaya başladı. Leon Sedov Tugayı üyeleri, Halep'teki fabrikalarda ve şantiyelerde yerel bağlar kurmak, sermaye toplamak ve ayrıca yerel savaşçıları toplayıp bir "işçi ordusu" kurmak için çalıştı.

2013 yılında Leon Sedov Tugayı, Nureddin el-Zengi Hareketi ile çatışmaya girdi. Leon Sedov Tugayı'nın lideri, Nureddin el-Zengi Hareketi'nin yerel halktan mülk çalan yerel bir Şebbiha komutanını barındırdığını iddia etti. Leon Sedov Tugayı, Şebbiha komutanını korumasızken tutuklamak için harekete geçti. Tutuklama, Nureddin el-Zengi Hareketi ile bağlantılı grupların Leon Sedov Tugayı'nın karargahına gelmesine ve Şebbiha komutanının serbest bırakılmasını talep etmesine yol açtı. Leon Sedov Tugayı teklifi reddetti ve sonuçta küçük bir çatışma ortaya çıktı. Nureddin el-Zengi Hareketi daha sonra Nusra Cephesi'nden arabuluculuk talep etti. El-Nusra'nın Leon Sedov Tugayı'ndan Şebbiha komutanını serbest bırakmasını istediği bildirildi. Leon Sedov Tugayı yine reddetti; El Nusra, Leon Sedov Tugayı'na saldırmak için bir grup Orta Asyalı savaşçı gönderdi ve Şebbiha komutanı kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.

Leon Sedov Tugayı'nın lideri Ebu Muad, 2013 yılında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından yakalandı ve birkaç gün bir okulda tutuldu. IŞİD'in kendisine şantaj yapmaya çalıştığını ve varlıklarına el koyduklarını iddia etti. Protestocular daha sonra IŞİD'in onu serbest bırakmasını talep etti ve yerlilerden birisi Muad'ın kaçmasına yardım etti. Muad, IŞİD'in gözetiminden kaçtıktan sonra onu alıkoydukları için özür dilediklerini, eşyalarını iade ettiklerini ve ona Ramazan için yemek teklif ettiklerini iddia ediyor.

Leon Sedov Tugayı, Müslüman Kardeşler bağlantılı Şam Lejyonu da dahil olmak üzere birtakım başka isyancı grubun yanında da savaştı ve Suriye hükümetine karşı birleşik bir cephe oluşturmaya çalıştı.

IŞİD'e karşı 2014'te başlayan ABD müdahalesine karşı çıktı.[4] Halep'ten 2015'te yaptığı açıklamada, Kürt liderleri Suriye hükümetiyle iş birliği yapmakla kınadı.[5]

Leon Sedov Tugayı, Mayıs 2015'te Şam Cephesine katıldı ancak bir ay sonra ayrıldı. Leon Sedov Tugayı ile Ahrar El Şam gibi daha büyük muhalif gruplar arasındaki siyasi farklılıklara rağmen tugay, Suriye hükümeti ve YPG'ye karşı Halep ve çevre bölgelerde onlarla birlikte çalışmaya devam etti.[kaynak belirtilmeli]

Ebu Muad, 2018'de yapılan bir röportajda, yeni kurulan Heyet Tahrir el-Şam koalisyonu hakkındaki duruşu sorulduğunda, Suriye hükümetiyle savaşmaya devam ettikleri sürece koalisyona destek vereceğini ifade etti.[2][6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Permanent Revolution Collective - The anti-imperialism of fools (the labor movement and counter-revolution in Syria)". www.revolucionpermanente.com. 11 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2018. 
  2. ^ a b "The Trotskyist León Sedov Brigade in the Syrian Revolution". Medium. 5 Aralık 2017. 21 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2018.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "Arabs battle Syrian Kurds as Assad's foes fragment". Reuters. 27 Eylül 2013. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Leon Sedov Brigade (25 Eylül 2014). "US imperialism bombs on the Syrian free zones to establish the counterrevolution and keep all the business deals for itself". FLTI. 20 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2021. 
  5. ^ Leon Sedov Brigade (4 Eylül 2015). "FROM THE HEART OF THE WORKER NEIGHBOURHOOD OF ALEPPO RESISTING AGAINST THE DOG BASHAR". FLTI. 27 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2021. 
  6. ^ "Revolutionaries for Hire - Mattia Salvia". The Baffler. 24 Temmuz 2018. 25 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2018.