Guacamole

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Guakamole sayfasından yönlendirildi)
Guacamole'nin büyük avokadoların kesilerek hazırlanmaya başlanması
Guacamole'nin hazırlanması

Guacamole, avokado ile yapılan bir Orta Amerika mezesidir. Aztek kökenli olan bu yiyecek, içeriğindeki yağ ve vitamin açısından değerli tutulmuştur. Genel olarak avokadonun ezilmesiyle ve domates, tuz eklenmesiyle yapılır. İspanyolların Amerika'yı istilasından sonra İspanya'da da ünlenen bu yiyecek, İspanyolların avokado yetiştirmeye çalışmasına neden olmuştur. İklim uyuşmazlıkları nedeniyle bu çabalar ilk başlarda başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

İçeriği ve Hazırlanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Avokadolar ikiye bölünür. Ortasındaki çekirdeği çıkartılır. Avokadonun etli kısmı bir tatlı kaşığı ile kabuğundan ayrılıp bir kaba konur. Bir çatalla püre haline getirilmeden iyice ezilir. Yanında ezilmiş domates ve tuz konularak malzemeler karıştırılır . Limon suyu da tat ve rengini koruması için eklenir. Bununla birlikte içerisine ince kıyılmış soğan, acı biber, sarımsak, kişniş ve baharat çeşitlemeleri de konulabilir. Bu malzemeler de püre haline getirilmeden ezilmiş avokado, domates,tuz,limon suyu ile karıştırılır. Bazı çeşitlerinde krema, karabiber taneleri ve süt bulunabilir. Arzuya göre karışıma acı sos da konulabilmektedir.[1] Hazırlanan karışım buzdolabında bekletilir ve soğuk olarak yenir.

Tüketimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Modern mutfak aletleri kullanarak da yapılan bu meze, dip sos olarak cipslerle veya çatalla salata olarak yenir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Leah A.Zeldes (4 Eylül 2009). "Eat this! Guacamole, a singing sauce, on its day". Dining Chicago. Chicago's Restaurant & Entertainment Guide, Inc. 23 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2009.