El Viaje Misterioso de Nuestro Jomer (The Mysterious Voyage of Homer)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"El Viaje Misterioso de Nuestro Jomer (The Mysterious Voyage of Homer)"
Bölüm no.9
Ürün kodu3F24
Yayın tarihi5 Ocak 1997
SenaristKen Keeler
YönetmenJim Reardon
Kara tahta şakasıBölümde kara tahta şakası yoktur.
Kanepe şakasıAiledeki herkes paraşütle kanepeye iner ancak Homer'ın paraşütü açılmaz ve Homer, yere çakılır.
DVD yorumlarıMatt Groening, Josh Weinstein, Jim Reardon ve George Meyer
Konuk oyuncu(lar)
Johnny Cash
Sezonlar

"El Viaje Misterioso de Nuestro Jomer (The Mysterious Voyage of Our Homer)", Türkçe adıyla "Homer'ımızın Gizemli Yolculuğu", Amerikan televizyon dizisi Simpsonlar'ın sekizinci sezonunun dokuzuncu bölümüdür. Bölüm, Fox'ta ilk olarak 5 Ocak 1997 tarihinde yayınlanmıştır.[1] Bu bölümde Homer, çok sayıda acılı biber yedikten sonra halüsinasyon görür ve gizemli bir yolcuğula çıkar. Bu yolculuğun ardından Homer, Marge ile olan evliliğini sorgulamaya ve ruh eşini aramaya başlar. Bunun yanında bölümde evlilik, toplum ve alkol kullanımı gibi konular işlenmektedir. Bölüm, Ken Keeler tarafından yazılmış ve Jim Reardon tarafından yönetilmiştir.[1] Johnny Cash, bölümde konuk oyuncu olarak yer almaktadır.[2]

Bölümün Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Marge, evde yaşanan bir olaydan dolayı Homer'a karşı temkinli davranmaya başlar ve evde sigara içerek Homer'ı rahatsız etmeye çalışır. Kokudan rahatsız olup evden ayrıılan Homer, sokakta yürürken Springfield'da yıllık olarak düzenlenen bir şenliğin başladığını görür. Marge; Homer'ın, önceki şenlikte sarhoş olması nedeniyle şenliğe gitmesini istemese de en sonunda içmemesi karşılığında gitmesini kabul eder.

Homer, şenlikte acılı yemek yeme yarışmasına katılır. Bir süre sonra acıya dayanamayan Homer, acıyı dindirmek adına bira içmeye başlar. Homer'ın bira içtiğini gören Marge, kocasının inadına sarhoş olmaya çalıştığını düşünür. Biranın ardından farkında olmadan erimiş mum içen Homer, bununla acıdan korunabileceğini düşünür. Yarışmaya tekrar katılan ve kazanan Homer, yarışma sırasında yediği acı biberlerin etkisiyle halüsinasyon görür. Halüsinasyonun etkisiyle çıktığı yolculukta bir çakalla karşılaşır. Homer, çakalla ruh eşliliği üzerine sohbet eder ve çakalın sorduğu bir soru üzerine, Marge'la olan ilişkisini sorgulamaya başlar. O sırada şenlik alanında Homer'ı arayan Marge, onu bulamayınca üzgün bir şekilde eve döner.

Ertesi gün Homer, halüsinasyonun etkisinden çıkar ve bir golf sahasında uyanır. Eve döndüğünde, şenlikte yaşananlar nedeniyle Marge'ın ona karşı öfkeli olduğunu görür. Bunun üzerine Homer, Marge'la arasındaki farklılıkları not ederek gerçekten de ruh eşi olup olmadıklarını sorgulamaya başlar. Akşam vakti sokakta dolaşan Homer, bir fener bekçisinin ruh eşi olabileciğini düşünür ve deniz fenerine doğru gider. Ancak fenere gittiğinde, içerde kimse olmadığını ve ışığın bir makine eliyle yansıtıldığını görür. O sırada Marge, Homer'ın nereye gitmiş olabileceğini tahmin eder ve kocasının yanına gelir. Bir süre konuştuktan sonra birbirlerinin ruh ikizleri olduğuna karar veren Homer ve Marge barışır.

Bölümün Yapımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin yapımcılarından George Meyer, dizinin henüz üçüncü sezonundayken böyle bir bölüm yapmak istemiştir.[3] Dizinin sekizinci sezondaki yönetmenleri Bill Oakley ve Josh Weinstein, Meyer'in üçüncü sezonda ortaya attığı fikre dayanan bir bölüm yapmayı kararlaştırmışlar ve bu bölümün önünü açmışlardır.[3] Bölümdeki halüsinasyon sahnesinin bir uyuşturucu nedeniyle gerçekleşmesini istemediği için Meyer, acı biberlerin halüsinasyona yol açması fikrini ortaya atmıştır.[3] Matt Groening hariç diğer yapımcılar, bu fikrin çok tuhaf olduğunu düşünmüştür.[4]

Halüsinasyon sahnelerinin çoğu, David Silverman tarafından yapılmıştır. Silverman, ilgili sahneyi Güney Kore'deki yapımcılara göndererek riske etmek istememiş ve sahneyi hayal ettiği gibi tasarlamıştır.[5] İlgili sahnede yer alan çakalın tasarımı, çakalın farklı bir dünyaya ait olduğu izlenimi verebilmek adına dizideki diğer karakterlerden daha farklı bir yöntemle tasarlanmıştır.[6] Yine ilgili sahnede yer alan dev kelebek, üç boyutlu animasyon modeliyle tasarlanmıştır.[7] Fox'taki kimi yöneticiler, Homer'ın ağzını mumla kapladığı sahneyi eleştiren nitelikte bir yazı göndermiştir.[8] Bunun üzerine yapımcılar, Homer'ın ağzına mum sürdükten sonra Ralph'in Homer'ı uyardığı bir sahne yapmışlardır.[4] Homer'ın golf sahanasında uyandığı sahne, yapımcılardan birisinin arkadaşının başından geçen bir olaydan esinlenerek yapılmıştır.[7]

Yapımcılar Johnny Cash, Bob Dylan veya The Highwaymen grubunun üyelerinden birisinin konuk oyuncu olarak bölümde yer almasını istemiştir.[7] Bob Dylan, daha önce de dizideki kimi bölümlerde konuk oyuncu olarak yer aldığı için yapımcılar, Johnny Cash'e teklif götürmüşlerdir.[9] Matt Groening, Johnny Cash'in konuk oyuncu olarak diziye gelmesinin dizideki en iyi işlerden birisi olduğunu söylemiştir.[4]

Bölümdeki Göndermeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümün konusu, Amerikalı antropolog Carlos Castaneda'nın eserlerinden esinlenilerek oluşturulmuştur.[3] Deniz fenerinde makine kontrolüyle ışık yansıtılması, Alacakaranlık Kuşağı dizisinin bir bölümüne göndermedir.[2] Homer'ın şenliğe giriş yaptığı sahnede İyi, Kötü ve Çirkin filminin müziği kullanılmıştır.[1] Homer'ın sokakta dolaşarak ruh eşini aradığı sahnede Janis Ian'ın bir şarkısı çalmaktadır.[7] Homer'ın halüsinasyon gördüğü sahnenin sonuna doğru beliren hayalet tren, Soul Train'e yapılan bir göndermedir.[7] Homer'ın elinde bulunan albüm koleksiyonunda Jim Nabors, Glen Campbell ve The Doodletown Pipers gibi sanatçı ve gruplara ait albümlerin olduğu görülmektedir.[2]

Bölüme Yönelik Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, ilk yayınlandığı gün haftayı otuz dördüncü sırada tamamlamıştır. Bölümün Nielsen reytinglerine göre aldığı 9.0 puanlık reyting, yaklaşık olarak 8.7 milyon izleyiciye karşılık gelmektedir. Bu reyting oranı ile Simpsonlar, bölümün yayınlandığı hafta Fox'un en çok izlenen yapımı olmuştur.[10] Bölüme yönelik eleştiriler, ağırlıklı olarak olumludur.

Bu bölüm, AskMen.com'un hazırladığı "En İyi 10 Simpsonlar Bölümü" listesinde sekizinci sırada yer almıştır.[11] Time'ın 2019'da hazırladığı listede ise bölüm, dizinin en iyi yedinci bölümü olarak belirlenmiştir.[12] Warren Martyn ve Adrian Wood, Homer'ın biber sonucu çıktığı yolcuğu "muhteşem" olarak nitelendirmişlerdir.[2] Gazeteci Chris Turner, bölümün dizideki en sevdiği bölümlerden birisi olduğunu belirtmiş ve bölümün finalini oldukça duygusal bulduğunu yazmıştır.[8] LA Weekly yazarlarından Keith Plocek, bu bölümün dizideki en iyi yemek temalı bölüm olduğunu yazmıştır.[13] IGN, Johny Cash'in performansını dizideki en iyi on dördüncü konuk oyuncu performansı olarak belirlemiştir.[14] Yine aynı şekilde Johnny Cash'in performansı, AOL'ün yaptığı listede de en iyi konuk oyuncu performansları arasında yer almıştır.[15] The Times yazarlarından Simon Crerar, bölümü dizide en komik olduğu 33 bölüm arasında göstermiştir.[16] Crave Online yazarlarından Fred Topel, bu bölümün dizideki en sevdiği bölüm olduğunu söylemiştir.[17]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Richmond & Coffman 1997, pp. 220–221.
  2. ^ a b c d Martyn, Warren; Wood, Adrian (2000). "El Viaje Misterioso del Nuestro Jomer (The". BBC. Archived from the original on February 20, 2007. Retrieved March 26, 2007.
  3. ^ a b c d Meyer, George (2006). The Simpsons The Complete Eighth Season DVD commentary for the episode "El Viaje Misterioso de Nuestro Jomer (The Mysterious Voyage of Homer)" (DVD). 20th Century Fox.
  4. ^ a b c Groening, Matt (2006). The Simpsons The Complete Eighth Season DVD commentary for the episode "El Viaje Misterioso de Nuestro Jomer (The Mysterious Voyage of Homer)" (DVD). 20th Century Fox.
  5. ^ Reardon, Jim (2006). The Simpsons The Complete Eighth Season DVD commentary for the episode "El Viaje Misterioso de Nuestro Jomer (The Mysterious Voyage of Homer)" (DVD). 20th Century Fox.
  6. ^ Weinstein, Josh; Meyer, George; Groening, Matt; Reardon, Jim (2006). The Simpsons The Complete Eighth Season DVD commentary for the episode "El Viaje Misterioso de Nuestro Jomer (The Mysterious Voyage of Homer)" (DVD). 20th Century Fox.
  7. ^ a b c d e Weinstein, Josh (2006). The Simpsons The Complete Eighth Season DVD commentary for the episode "El Viaje Misterioso de Nuestro Jomer (The Mysterious Voyage of Homer)" (DVD). 20th Century Fox.
  8. ^ a b Turner 2004.
  9. ^ Snierson, Dan (May 10, 1996). "The Simpsons rock and roll". Entertainment Weekly. Retrieved January 21, 2022.
  10. ^ "Sugar bowl was sweet for ABC, too". Sun-Sentinel. Associated Press. January 9, 1997. p. 4E.
  11. ^ Weir, Rich. "Top 10: Simpsons Episodes". AskMen. Archived from the original on December 22, 2007. Retrieved March 25, 2007.
  12. ^ Raisa Bruner (December 10, 2019). "We Asked Experts for 10 of Their Most Memorable Simpsons Episodes of All Time". Time. Retrieved December 11, 2019
  13. ^ Plocek, Keith (November 11, 2011). "Top 10 Simpsons Food Episodes: Tomacco Ribwich with a Side of Guatemalan Insanity Peppers + Skittlebrau". LA Weekly. Archived from the original on November 13, 2011. Retrieved January 22, 2022.
  14. ^ Goldman, Eric; Iverson, Dan; Zoromski, Brian (January 4, 2010). "Top 25 Simpsons Guest Appearances". IGN. Archived from the original on June 22, 2007. Retrieved January 22, 2022.
  15. ^ Potts, Kimberly. "Favorite 'Simpsons' Guest Stars". AOL. Archived from the original on September 24, 2010. Retrieved November 24, 2008.
  16. ^ Crerar, Simon (July 5, 2007). "The 33 funniest Simpsons cameos ever". The Times. Archived from the original on November 16, 2020. Retrieved January 22, 2022.
  17. ^ Topel, Fred (June 12, 2013). "Best Episode Ever #1: 'The Simpsons'". Crave Online. Archived from the original on June 14, 2013. Retrieved June 14, 2013.