A Milhouse Divided

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"A Milhouse Divided"
Bölüm no.8
Ürün kodu4F04
Yayın tarihi1 Aralık 1996
SenaristSteve Tompkins
YönetmenSteven Dean Moore
Kara tahta şakasıBölümde kara tahta şakası yoktur.
Kanepe şakasıAiledeki herkes kanepeye oturur, ancak Bart yeşil renkte gözükmektedir. Homer, televizyondan ayar yapar ve Bart'ın rengi kırmızıya döner. Bunun üzerine Homer, bu sefer Bart'ın kafasına vurur ve Bart, sarı renge döner.
DVD yorumlarıMatt Groening, Bill Oakley, Josh Weinstein, Steve Tompkins ve steven Dean Moore
Sezonlar

"A Milhouse Divided" ("Bölünmüş Bir Milhouse"), Amerikan televizyon dizisi Simpsonlar'ın sekizinci sezonunun sekizinci bölümüdür. Bölüm, ilk olarak Fox'ta 1 Aralık 1996 tarihinde yayınlanmıştır. Bu bölümde Milhouse'ın annesiyle babası boşanmaktadır ve Homer, boşanmanın ardından kendi evliliğinden şüphelenmeye başlar. Bölüm, Steve Tompkins tarafından yazılmış ve Steven Dean Moore tarafından yönetilmiştir. Bu bölüm, Steve Tompkins'in yazmış olduğu ilk ve tek Simpsonlar bölümüdür.[1]

Bölümün Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Marge, evde bir akşam yemeği düzenler ve samimi olduğu aileleri davet eder. Yemeğe davetli olan ailelerin hepsi keyifli vakit geçirmekteyken Milhouse'ın annesi Luann ve babası Kirk, sürekli tartışmaktadır. Çiftin arasındaki tartışmalar büyür ve diğer aileler, tartışmadan rahatsız olmaya başlar. Oynadıkları oyun sırasında Luann, Kirk'ten boşanmak istediğini söyler. Boşanmalarının ardından Kirk hem evden ayrılır, hem de boşanmış olması nedeniyle kötü bir izlenim oluşturduğu iddiasıyla işinden kovulur. Luann ise Milhouse'ın velayetini alarak bekar bir anne olarak hayatını sürdürmeye ve Chase adında bir vücut geliştiriciyle ilişki yaşamaya başlar.

Kirk ve Homer, Moe'nun barda oturup sohbet etmektedirler. Kirk, Homer'a evliliğinin boşanma aşamasına geldiğini fark etmediğini ve zamanında kötü bir koca olduğu için pişman olduğunu söyler. Homer, Kirk'i teselli etmeye çalışır ve Marge'la olan evliliğinin çok sağlam bir evlilik olduğunu söyler. Ancak Homer, eve döndüğünde Marge'ın evde olmadığını görür ve Kirk'le yaptığı sohbetin de etkisiyle, Marge'ın kendisini bırakacağını düşünmeye başlar.

Homer, evliliğini kurtarması için kızı Lisa'dan tavsiye almaya çalışsa da Lisa, herhangi bir tavsiyede bulunamaz. Bunun üzerine Homer, evliliğini kurtarmak adına kendi bildiği yöntemleri uygulamaya karar verir ve Marge'ın saçını kesmek, uyudukları sırada mırıldanmak gibi yollara başvurur. Ancak Homer'ın yaptığı hareketler, Marge'ı rahatsız eder.

Marge'ın yeni bir başlangıcı hak ettiğini düşünen Homer, eşinden habersiz bir boşanma davası açar. Davanın açıldığı gece Marge, eve döner ve evde aile dostlarının toplanmış olduğunu görür. Homer, Marge'a onunla bir kez daha evlenmek istediğini söyler ve tekrardan evlenirler. Gecenin sonunda Kirk, Luann için şarkı söyler ve tıpkı Homer'ın yaptığı gibi o da Luann için bir evlilik teklifi yapar. Luann, şarkıdan etklense de evlilik teklifini reddeder.

Bölümün Yapımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu bölüm, Steve Tompkins tarafından yazılmış ilk ve tek Simpsonlar bölümüdür.[2] Yapımcılar, dizide yer alan ailelerden birisi için bir boşanma hikayesi yazmak istemişti. Van Houten ailesi, dizide en çok rol alan ve gelişen ailelerden birisi olduğundan bu bölüm için seçilmişti.[3] Dizinin yedinci sezon bölümlerinden Sideshow Bob's Last Gleaming ile birlikte yapımcılar, Van Houten çiftinin kötü bir evliliği olması fikrini ortaya atmışlardı.

Bölümün; Van Houten çiftinin boşanmasının Milhouse'a olan etkisi ve Bart'ın, Homer'la Marge'ın da boşanmasını istemesi gibi konulara da eğinmesi düşünülmüştü. Bölüm için çeşitli sahnelerin yapılmasının ardından yapımcılar, bölümün çok uzun olacağını düşünmüşler ve konuyu kısaltmaya karar vermişlerdir. Bu bölümde işlenmesi düşünülen konuların bir kısmı, dizinin on yedinci sezon bölümlerinden Milhouse of Sand and Fog'ta işlenmiştir.[3] Dizinin yapımcılarından Bill Oakley, bölümün Vah Houten ailesi gibi yan bir karaktere fazla odaklanması nedeniyle başarısız olacağını düşünse de diğer birçok yapımcı, bunun doğru bir hamle olacağını düşünmüştür.[4] Bölümdeki akşam yemeği fikrini Bill Oakley ortaya atmıştır ve Oakley, bu fikrin aynısını dizinin ikinci sezon bölümlerinden The War of the Simpsons için de ortaya atmıştır.[5] Yapımcılar, bölümün sonunda çalacak olan Can I Borrow a Feeling? (Senin için bir Duygu Ödünç Alabilir Miyim?) isimli şarkıyı, ünlü bir şarkıcıya okutmayı planlamışlardır. Yapımcılar, şarkıyı okuması için Sheryl Crow'a teklif götürseler de sanatçı, teklifi reddetmiştr.[5]

Bölüme Yönelik Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, yayınlandığı haftayı ellinci sırada bitirmiştir. Nielsen'e göre 8.3 puanlık bir reyting puanı alan bölüm, yaklaşık 8 milyon evden canlı olarak izlenmiştir. Bu bölüm ile Simpsonlar, bölümün yayınlandığı hafta Fox'un en çok izlenen dördüncü yapımı olmuştur. Bölüm, ağırlıklı olarak olumlu eleştiriler almıştır. Warren Martyn ve Adrian Wood, bölüm için "Komediden çok drama var ve Van Houten ailesinin boşanmasıyla bunun Milhouse'a olan etkisi çok dürüstçe işleniyor." yorumunda bulunmuşlardır.[1] 2018 yılında, Homer'ın banyo yaptığı sırada Bart'ın ona sandalyeyle vurduğu sahne, meşhur bir meme haline gelmiştir.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "A Milhouse Divided". BBC.co.uk. Retrieved April 13, 2007.
  2. ^ Tompkins, Steve (2006). The Simpsons season 8 DVD commentary for the episode "A Milhouse Divided" (DVD). 20th Century Fox.
  3. ^ a b Weinstein, Josh (2006). The Simpsons season 8 DVD commentary for the episode "A Milhouse Divided" (DVD). 20th Century Fox.
  4. ^ Groening, Matt (2006). The Simpsons season 8 DVD commentary for the episode "A Milhouse Divided" (DVD). 20th Century Fox.
  5. ^ a b Oakley, Bill (2006). The Simpsons season 8 DVD commentary for the episode "A Milhouse Divided" (DVD). 20th Century Fox.
  6. ^ "Bart Hits Homer with a Chair". May 4, 2018.