Simpsonlar oyuncu kadrosu listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Altı ana oyuncu kadrosundan dördü, 2009'da gerçekleşen bir törendeyken, soldan sağa: Nancy Cartwright (Bart), Yeardley Smith (Lisa), Dan Castellaneta (Homer) ve Julie Kavner (Marge).

Amerikan animasyon durum komedisi Simpsonlar, altı esas seslendirme sanatçısı ve çok sayıda oyuncu kadrosunun yanı sıra birçok yıldız konuk oyuncuya sahiptir. Esas kadro Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Hank Azaria ile Harry Shearer'dan oluşurken Tress MacNeille, Pamela Hayden, Maggie Roswell, Russi Taylor, Marcia Wallace, Marcia Mitzman Gaven ve Karl Wiedergott, yardımcı kadroyu meydana getirmektedir. Albert Brooks, Phil Hartman, Jon Lovitz, Joe Mantegna ile Kelsey Grammer yinelenen konuk oyunculardır.[1] Bir istisna dışında, bölüm jeneriğinde seslendirme sanatçılarının seslendirdikleri karakter yerine sadece sanatçıların adı yazmaktadır.

Hem Fox hem yapım ekibi, ilk sezonlarda seslendirme yapanların kimliklerini gizli tutmayı diledi ve fotoğraflarını yayımlamayı reddetti ayrıca seslendirme yapılan oturumları da kapalı gerçekleştirdi.[2] Yapımcıların seslendirme yapanların işleriyle jenerikte yer almaları gerektiğini bildirmesiyle kanal, kimin hangi karakteri seslendirdiğini en sonunda "Old Money" bölümü jeneriğinde açıkladı.[3] Shearer hariç kadrodaki herkes bir En İyi Dublaj Primetime Emmy Ödülü kazandı.[4][5] Ancak Shearer, 2009'daki ödüllerde "The Burns and the Bees" bölümündeki performansıyla bir adaylık elde etti.[6] Castellaneta, dört ve Azaria, üç ödül kazanırken Kavner, Cartwright, Smith, Wallace, Grammer ve konuk oyuncu Jackie Mason bir ödül aldı.[7]

Düzenli kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hank Azaria, şovun ikinci sezonunda düzenli kadroya geçiş yaptı.
Harry Shearer, En İyi Dublaj Primetime Emmy Ödülü kazanamayan ana oyuncu kadrosundaki tek kişidir.
Marcia Wallace, Edna Krabappel rolüyle düzenli olarak şovda yer almaktadır.
Kelsey Grammer, Figüran Bob'u seslendirmektedir.
Jan Hooks, Manjula Nahasapeemapetilon rolüne dublaj yapmaktadır.
Maurice LaMarche, birçok ikincil rollerde yer almaktadır.

Simpsonlar kısalarının gösterildiği The Tracey Ullman Show'da ana kadro içinde yer alan Castellaneta ve Kavner'dan Homer ile Marge Simpson'ı seslendirmeleri istendi.[8][9] Cartwright, Lisa rolü için seçmelere dahil oldu fakat o zamanlar fazla bir kişiliği olmadığını düşündüğü Lisa'yı basit bir şekilde "ortanca çocuk" olarak gördü. Daha çok Bart rolüyle ilgilenmeye başladı ve Simpsonlar'ın yaratıcısı Matt Groening, ona Bart için bir fırsat verdi ve okuma yapılmaktayken rolü ona verdi.[10] Smith ilkin kast yönetmeni Bonita Pietila tarafından Bart için seçmelere katılması istendi fakat Pietila daha sonraları Smith'in sesinin çok tiz olduğunu fark etti[11][12] ve kendisine Lisa rolü verildi ancak Smith neredeyse teklifi geri çevirecekti..[13] Gösteri, yarım saatlik bir programa dönüştürüldüğü zaman Shearer kadroya dahil oldu ve çoklu karakter seslendirdi. Groening and Sam Simon, radyo şovuna hayran oldukları Shearer'dan kadroya katılmasını istediler.[14] Azaria, ilk sezonunda sadece konuk bir oyuncuydu fakat ikinci sezonda kalıcı oldu.[15] İlk defa Christopher Collins'in Moe Szyslak kayıtlarının tekrarlarken "Some Enchanted Evening" bölümünde yer aldı. Kadroya daha sonradan katılmasıyla Groening hâlâ onu "yeni adam" olarak görmekte.[16]

1998'e kadar, altı ana oyuncuya bölüm başına 30.000 dolar ödendi. 1998'de, oyuncular, Fox ile ödeme konusunda anlaşmazlığa düştüler. Şirket, yerlerine yeni aktörler almakla tehdit etti, hatta yeni bir seslendirme kadrosunu oluşturmaya başladı. Dizinin yaratıcısı Matt Groening, eylemlerinde oyuncuları destekledi.[17] Ancak, bu sorun kısa sürede çözüldü ve 1998 ile 2004 yılları arasında oyunculara bölüm başına 125.000 dolar ödendi. Şovun geliri DVD satışları ve dizinin başka yayımcılara satılması ile giderek artmaya başladı ve Nisan 2004'te ana ekip, senaryon okumalarını durdurup bölüm başına 360.000 dolar arası ödeme talep etti.[18][19] Grev, bir ay sonra çözüldü[20] ve oyuncuların maaşları bölüm başına 250,000[21] ile 360,000 dolar arası bir sayıya yükseldi.[22] 2008'de, maaşlarında bölüm başı 500,000 dolara yakın "sağlam artış" isteyen seslendirme oyuncuları ile yeni sözleşme müzakerelerinden dolayı yirminci sezonu için prodüksiyon bekletildi.[22] Sorun kısa zamanda çözüldü ve oyuncuların maaşı bölüm başı 400,000 dolar olarak ödendi.[23]

2011'de Fox, ekonomik zorluklardan ötürü Simpsonlar'ı şu anki kontratla çekmeye devam edemeyeceklerini, ücretlerde bir kesinti yapmadıkları takdirde şovu sonlandıracaklarını açıkladı.[24] Anlaşmaya varmak için stüdyo, kadrodakilerden maaşlarından %45'lik bir kesintiyi kabul etmelerini rica etti böylece diziye 23. sezondan sonra birçok sezon da çekebileceklerdi aksi hâlde bu sezon son sezon olacaktı.[25] Sonunda stüdyo ile oyuncu kadrosu bir anlaşmaya vardı ve anlaşmaya göre oyuncular, 25. sezona kadar maaşlarında %30'luk bir kesinti ile bölüm başına 300.000 dolar alacaklar.[26] Oyuncuların yanı sıra şovdaki herkesin maaşında kesinti oldu.[27]

Ana kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter(ler)
Dan Castellaneta[28] Homer Simpson Büyükbaba Simpson
Palyaço Krusty Barney Gumble
Hizmetli Willie Mayor Quimby
Hans Moleman Sideshow Mel
Itchy Kodos
Gil Gunderson Squeaky Voiced Teen
Blue Haired Lawyer Rich Texan
Louie Bill
Arnie Pie Mr. Teeny
Yes Guy Scott Christian
Assistant Superintendent Leopold Rabbi Krustofski[A]
Charlie Gary
Santa's Little Helper[B] Frankie the Squealer
Julie Kavner[29] Marge Simpson Patty Bouvier
Selma Bouvier Jacqueline Bouvier
Nancy Cartwright[30] Bart Simpson Nelson Muntz
Todd Flanders Ralph Wiggum
Kearney Database
Wendell Borton Lewis
Yeardley Smith[31] Lisa Simpson
Hank Azaria[32] Apu Nahasapeemapetilon Moe Szyslak
Chief Wiggum Comic Book Guy
Lou Carl Carlson
Dr. Nick Snake Jailbird
Professor Frink Kirk Van Houten
Luigi Risotto Bumblebee Man
Captain Horatio McCallister Superintendent Chalmers
Cletus Spuckler Disco Stu
Duffman Crazy Old Man
Drederick Tatum Legs
Wiseguy Akira
Doug Johnny Tightlips
Harry Shearer[33] Mr. Burns Waylon Smithers
Ned Flanders Principal Skinner
Otto Mann Lenny Leonard
Reverend Lovejoy Dr. Hibbert
Kent Brockman Jasper Beardley
Eddie Rainier Wolfcastle
Scratchy Marty
Dr. Marvin Monroe Kang
Herman Dewey Largo
Judge Snyder Sanjay Nahasapeemapetilon
Benjamin Jebediah Springfield
Tanrı

Diğer düzenli kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter(ler)
Tress MacNeille[34] Agnes Skinner Lindsey Naegle
Brandine Spuckler Cookie Kwan
Crazy Cat Lady Bernice Hibbert
Dolph Starbeam Mrs. Glick
Poor Violet Lunchlady Doris[C]
Ms. Albright Brunella Pommelhorst
Pamela Hayden[35] Milhouse Van Houten Rod Flanders
Jimbo Jones Janey Powell
Sarah Wiggum Malibu Stacy
Patches Ruth Powers[D]
Wendell Borton Lewis
Richard Lois Pennycandy
Maggie Roswell[36][E] Maude Flanders Helen Lovejoy
Elizabeth Hoover Luann Van Houten
Prenses Kashmir Mary Bailey
Russi Taylor[36] Martin Prince Üter Zörker
Sherri and Terri Wendell Borton
Lewis
Marcia Wallace[36] Edna Krabappel
Karl Wiedergott[36] Legs
Chris Edgerly[37][38] Çeşitli karakterler

Yinelenen konuk seslendirmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter(ler) Notlar
Kelsey Grammer Figüran Bob[39] Grammer, 1990 yılından beridir şovda yer almaktadır.[39]
Joe Mantegna Şişko Tony[40] Mantegna, 1991 yılından beridir şovda yer almaktadır.[40]
Albert Brooks Hank Scorpio, Jacques "Brunswick", Cowboy Bob, Brad Goodman, Tab Spangler[41] Brooks, 1990'dan beri çeşitli bir defalık karakterlerle şovda yer almaktadır.[41]
Jon Lovitz Artie Ziff, Professor Lombardo, Aristotle Amadopoulos, Jay Sherman, Llewellyn Sinclair ve Bayan Sinclair, Enrico Irritazio[42] Lovitz, 1991'den beridir çeşitli bölümlerde yer almaktadır.[42]
Jan Hooks Manjula Nahasapeemapetilon[42] Hooks, 1997'den beridir Manjula rolüyle şovda yer almaktadır.[42]
Maurice LaMarche Çeşitli ikincil karakterler[42] LaMarche, 1995'ten beridir çeşitli ikincil karakterlerle şovda yer almaktadır.[42]
Jane Kaczmarek Judge Constance Harm[42] Kaczmarek, 2001'den beridir Hakim Harm olarak şovda yer almaktadır.[42]

Eski kadro üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter(ler) Notlar
Doris Grau Lunchlady Doris, diğer tek seferlik roller[36] Grau, şovun yardımcı oyuncu kadrosundaydı ayrıca senaryo supervisor olarak şovda yer almaktaydı.[43] Grau, 1989'da ilk kez dizide yer aldı ve 1996'da ölümüyle yer aldığı son bölüm 1997'de yayınlandı.[44][45]
Phil Hartman Troy McClure, Lionel Hutz, diğer tek seferlik roller[39] Hartman, 1991 ile 1998 yılları arasında yaptığı seslendirmelerle şovda en çok yer alan konuk oyuncu oldu. Hutz ve McClure karakterleri Hartman'ın ölümüyle dizide artık yer almadılar.[46]
Frank Welker Santa's Little Helper, Snowball II ve diğer çeşitli hayvanlar.[36] 1991 ile 2002 yılları arasında birçok defa konuk olarak şovda yer aldı. Diziyi bırakmasından sonra Dan Castellaneta şimdi bu karakterleri seslendirmekte.[47]
Marcia Mitzman Gaven Maude Flanders, Helen Lovejoy, Elizabeth Hoover[36] Maggie Roswell'ın ücrette anlaşmazlık yaşaması sonucu şovdan ayrılmasıyla yardımcı kadronun bir parçası olan Gaven, önemli Roswell karakterlerini 1999 ile 2002 yılları arasında seslendirdi. Gaven, Roswell'ın 14. sezonda geri dönmesiyle şovda artık görünmedi.[48]
Jo Ann Harris Çeşitli 1989 ve 1992 yılları arasında yardımcı kadronun bir parçası olarak çeşitli ek parçaları seslendirdi, ancak o zamandan beri görünmedi.[49][50][51]
Christopher Collins Moe Syszlak, Bay Burns, America's Most Armed and Dangerous sunucusu Collins, birinci sezonun birçok bölümünde Bay Burns'ü seslendirdi fakat sonradan Harry Shearer ile yer değiştirdi. Ayrıca "Some Enchanted Evening" bölümündeki orijinal Moe seslendirmelerini de yaptı fakat Hank Azaria tarafından karaktere yeniden dublaj yapıldı.[52] Collins died in 1994.[53]

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Oyuncu Ödül Kategori Rol Bölüm Sonuç Ref.
1992 Nancy Cartwright Primetime Emmy Ödülü En İyi Dublaj Bart Simpson "Separate Vocations" Kazandı [54]
1992 Dan Castellaneta Primetime Emmy Ödülü En İyi Dublaj Homer Simpson "Lisa's Pony" Kazandı [54]
1992 Julie Kavner Primetime Emmy Ödülü En İyi Dublaj Marge Simpson "I Married Marge" Kazandı [54]
1992 Jackie Mason Primetime Emmy Ödülü En İyi Dublaj Rabbi Hyman Krustofski "Like Father, Like Clown" Kazandı [54]
1992 Yeardley Smith Primetime Emmy Ödülü En İyi Dublaj Lisa Simpson "Lisa the Greek" Kazandı [54]
1992 Marcia Wallace Primetime Emmy Ödülü En İyi Dublaj Edna Krabappel "Bart the Lover" Kazandı [54]
1993 Dan Castellaneta Primetime Emmy Ödülü En İyi Dublaj Homer Simpson "Mr. Plow" Kazandı [55]
1995 Nancy Cartwright Annie Ödülü Animasyon dalında Seslendirme Bart Simpson Kazandı [56]
1997 Maggie Roswell Annie Ödülü Bir Kadın Sanatçı tarafından yapılan En İyi Seslendirme Shary Bobbins "Simpsoncalifragilisticexpiala(Annoyed Grunt)cious" Aday gösterildi [57]
1998 Hank Azaria Primetime Emmy Ödülü En İyi Dublaj Apu Nahasapeemapetilon Kazandı [58]
2001 Hank Azaria Primetime Emmy Ödülü En İyi Dublaj Çeşitli "Worst Episode Ever" Kazandı [59]
2003 Hank Azaria Primetime Emmy Ödülü En İyi Dublaj Çeşitli "Moe Baby Blues" Kazandı [60]
2004 Dan Castellaneta Primetime Emmy Ödülü En İyi Dublaj Çeşitli karakterler "Today I am A Clown" Kazandı [61]
2006 Kelsey Grammer Primetime Emmy Ödülü En İyi Dublaj Sideshow Bob "The Italian Bob" Kazandı [62]
2007 Julie Kavner Annie Ödülü Bir Animasyon Alanında En İyi Seslendirme Marge Simpson The Simpsons Movie Aday gösterildi [63]
2009 Hank Azaria Primetime Emmy Ödülü En İyi Dublaj Moe Syzlak "Eeny Teeny Maya Moe" Aday gösterildi [6]
2009 Dan Castellaneta Primetime Emmy Ödülü En İyi Dublaj Homer Simpson "Father Knows Worst" Kazandı [5]
2009 Harry Shearer Primetime Emmy Ödülü En İyi Dublaj Bay Burns, Smithers,
Kent Brockman and Lenny
"The Burns and the Bees" Aday gösterildi [6]
2010 Hank Azaria Primetime Emmy Award En İyi Dublaj Moe Syzlak, Apu Nahasapeemapetilon "Moe Letter Blues" Aday gösterildi [64]
2010 Dan Castellaneta Primetime Emmy Award En İyi Dublaj Homer Simpson, Grampa Simpson "Thursday with Abie" Aday gösterildi [64]
2011 Dan Castellaneta Primetime Emmy Award En İyi Dublaj Homer Simpson, Barney Gumble, Krusty, Louie "Donnie Fatso" Aday gösterildi [65]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Spesifik
  1. ^ Finley, Adam (2006-06-20). "The Five: Great Simpsons guest stars". TV Squad. http://www.tvsquad.com/2006/06/20/the-five-great-simpsons-guest-stars/. Erişim tarihi: 2007-08-10. 
  2. ^ Groening, Matt; James L. Brooks, David Silverman (2001). The Simpsons season 1 DVD commentary for the episode "Simpsons Roasting on an Open Fire" (DVD). 20th Century Fox. 
  3. ^ Groening, Matt; Jay Kogen, Wallace Wolodarsky, Al Jean, David Silverman (2002). The Simpsons season 2 DVD commentary for the episode "Old Money" (DVD). 20th Century Fox. 
  4. ^ O'Niel, Tom (2006-07-20). "Shearer snubbed again! Blame that Mr. Burns?". Los Angeles Times. http://goldderby.latimes.com/awards_goldderby/2006/07/shearer_snubbed.html. Erişim tarihi: 2007-08-10. 
  5. ^ a b O'Neil, Tom (2010-07-08). "After losing first Emmy bid last year, Harry Shearer back to being snubbed for 'The Simpsons'". Los Angeles Times. http://goldderby.latimes.com/awards_goldderby/the_simpsons/. Erişim tarihi: 2011-09-04. 
  6. ^ a b c "The 61st Primetime Emmy Awards and 2009 Creative Arts Emmy Awards Nominees are...". Academy of Television Arts & Sciences. 2009-07-16. http://cdn.emmys.tv/awards/2009ptemmys/61stemmys_noms.php. Erişim tarihi: 2009-07-16. 
  7. ^ "Primetime Emmy Awards Advanced Search". Emmys.org. http://www.emmys.org/awards/awardsearch.php. Erişim tarihi: 2007-10-17. 
  8. ^ "The Voice Behind Homer Simpson Steps into the Spotlight and...D'oh!". Barnes & Noble. 2002-04-25. http://video.barnesandnoble.com/search/Interview.asp?CTR=583498. Erişim tarihi: 2007-11-20. 
  9. ^ Lee, Luaine (2003-02-27). "D'oh, you're the voice". The Age. http://www.theage.com.au/articles/2003/02/27/1046064146568.html. Erişim tarihi: 2008-09-21. 
  10. ^ "Bart's voice tells all". BBC News. 2000-11-10. http://news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/1017238.stm. Erişim tarihi: 2007-05-16. 
  11. ^ Carroll, Larry (2008-10-26). "'Simpsons' Trivia, From Swearing Lisa To 'Burns-Sexual' Smithers". MTV. http://www.mtv.com/movies/news/articles/1565538/20070725/story.jhtml. Erişim tarihi: 2007-07-29. 
  12. ^ Miranda, Charles (2007-12-08). "She who laughs last". The Daily Telegraph: ss. 8E. 
  13. ^ Heidi Vogt (2004-04-04). "She’s happy as Lisa Simpson, although she’d like more d’oh". The Spokesman-Review (Associated Press). 
  14. ^ "Harry Shearer". Listen to Me. http://www.listentome.net/stuff51.php. Erişim tarihi: 2007-11-19. 
  15. ^ Azaria, Hank (2004-12-06). Fresh Air. Terry Gross ile görüşme. National Public Radio. WHYY-FM. Philadelphia. http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=4679119. Erişim tarihi: 2007-08-15. 
  16. ^ Groening, Matt (2001). The Simpsons The Complete First Season DVD commentary for the episode "Some Enchanted Evening" (DVD). 20th Century Fox. 
  17. ^ Doherty, Brian (March/April 1999). "Matt Groening". Mother Jones. 
  18. ^ Dan Glaister (2004-04-03). "Simpsons actors demand bigger share". The Age. http://www.theage.com.au/articles/2004/04/02/1080544690429.html. Erişim tarihi: 2008-02-09. 
  19. ^ McGinnis, Rick (2004-08-09). "Star talks Simpsons". Metro International. 
  20. ^ "'Simpsons' Cast Goes Back To Work". CBS News. 2004-05-01. http://www.cbsnews.com/stories/2004/05/01/entertainment/main615066.shtml. Erişim tarihi: 2008-02-09. 
  21. ^ Peter Sheridan (2004-05-06). "Meet the Simpsons". The Daily Telegraph (Australia). 
  22. ^ a b Michael Schneider (2008-05-19). "Still no deal for 'Simpsons' cast". Variety. http://www.variety.com/article/VR1117986121.html?categoryId=14&cs=1. Erişim tarihi: 2008-05-20. 
  23. ^ "Simpsons cast sign new pay deal". BBC News. 2008-06-03. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/7434296.stm. Erişim tarihi: 2008-09-08. 
  24. ^ News.com.au (2011-10-05). "Take a pay cut or the show is over, The Simpsons execs tell series' stars". news.com.au. http://www.news.com.au/entertainment/television/take-a-pay-cut-or-the-show-is-over-the-simpsons-execs-tell-series-stars/story-e6frfmyi-1226158740139. Erişim tarihi: 2011-10-05. 
  25. ^ Snierson, Dan (October 4, 2011). "'Simpsons' studio says show cannot continue without cutting costs". Entertainment Weekly. http://insidetv.ew.com/2011/10/04/simpsons-end-of-show-season-23-contract/. Erişim tarihi: October 6, 2011. 
  26. ^ Block, Alex Ben (October 7, 2011). "'The Simpsons' Renewed for Two More Seasons". The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/live-feed/simpsons-renewed-two-more-seasons-245748. Erişim tarihi: October 15, 2011. 
  27. ^ Schneider, Michael (October 11, 2011). "The Simpsons Executive Producer Al Jean on How the Show Was Saved". TV Guide. http://www.tvguide.com/News/Simpsons-Executive-Producer-1038600.aspx. Erişim tarihi: October 19, 2011. 
  28. ^ Bates ve diğ., s. 1096-1099
  29. ^ Bates ve diğ., s. 1099
  30. ^ Bates ve diğ., s. 1099-1100
  31. ^ Bates ve diğ., s. 1100
  32. ^ Bates ve diğ., s. 1100-1004
  33. ^ Bates ve diğ., s. 1105-1007
  34. ^ Bates ve diğ., s. 1108-1111
  35. ^ Bates ve diğ., s. 1107-1008
  36. ^ a b c d e f g Bates ve diğ., s. 1111
  37. ^ "Chris Edgerly: Credits". TV Guide. http://www.tvguide.com/celebrities/chris-edgerly/credits/296439. Erişim tarihi: 2012-03-22. 
  38. ^ "Cid Highwind Speaks! An Interview with Chris Edgerly". The Gaming Liberty. 2011-08-22. http://thegamingliberty.com/index.php/2011/08/22/cid-highwind-speaks-an-interview-with-chris-edgerly/. Erişim tarihi: 2012-03-22. 
  39. ^ a b c Bates ve diğ., s. 1114
  40. ^ a b c Bates ve diğ., s. 1116
  41. ^ a b Bates ve diğ., s. 1112
  42. ^ a b c d e f g h Bates ve diğ., s. 1115
  43. ^ Cuprisin, Tim (1996-01-09). "'Gold rush' victory - Packers score big ratings for WITI Nielsen ratings show that much of the region was tuned in". Milwaukee Journal Sentinel: ss. 3. 
  44. ^ Dean Robinson (1996-01-08). "TBS Premieres 'Survivors of the Holocaust'". Journal Gazette: ss. 4D. 
  45. ^ Chance, Norman (2011). Who Was Who on TV, Volume 3. Xlibris Corporation. ss. 213. ISBN 978-1-4568-2454-9. http://books.google.com/books?id=sMB1MHrE3oYC&pg=PA213&dq=%22Doris+Grau%22&hl=en&ei=Y6dGTvf5EYbu-gb16a3qBg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CD0Q6AEwAw#v=onepage&q=%22Doris%20Grau%22&f=false. 
  46. ^ Groening, Matt (2004-12-29). Fresh Air. Terry Gross ile görüşme. National Public Radio. WHYY-FM. Philadelphia. http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=4249835. Erişim tarihi: 2007-06-09. 
  47. ^ a b "Ask Frank!". The Frank Welker Homepage. http://www.mkbmemorial.com/FWHp/ask_frank.html. Erişim tarihi: 2007-11-08. 
  48. ^ a b Basile, Nancy. "There's a New Maude in Town". About.com. http://animatedtv.about.com/od/maggieroswell/a/roswellreturn.htm. Erişim tarihi: 2010-08-06. 
  49. ^ Martyn, Warren; Wood, Adrian (2000). "The Simpsons Christmas Special". BBC. http://www.bbc.co.uk/cult/simpsons/episodeguide/season1/page1.shtml. Erişim tarihi: 2009-08-15. 
  50. ^ Martyn, Warren; Wood, Adrian (2000). "Lisa the Beauty Queen". BBC. http://www.bbc.co.uk/cult/simpsons/episodeguide/season4/page5.shtml. Erişim tarihi: 2008-04-30. 
  51. ^ Reiss, Mike. (2003). Commentary for "Flaming Moe's", in The Simpsons: The Complete Third Season [DVD]. 20th Century Fox.
  52. ^ Silverman, David (2001). The Simpsons season 1 DVD commentary for the episode "Some Enchanted Evening" (DVD). 20th Century Fox. 
  53. ^ "Chris Latta". Internet Movie Database. http://www.imdb.com/name/nm0490383/. Erişim tarihi: 2007-11-19. 
  54. ^ a b c d e f "Briefing–'Simpsons' score big in Prime-Time Emmys". Daily News of Los Angeles. 1992-08-03. ss. L20. 
  55. ^ The Associated Press (1993-09-21). "The Emmy Awards: The Complete List of Winners". The Palm Beach Post: ss. 3D. 
  56. ^ "Legacy: 23rd Annual Annie Award Nominees and Winners (1995)". Annie Awards. http://annieawards.org/23rdwinners.html. Erişim tarihi: 2009-06-25. 
  57. ^ "Legacy: 25th Annual Annie Award Nominees and Winners (1997)". Annie Awards. http://annieawards.org/25thwinners.html. Erişim tarihi: 2009-06-25. 
  58. ^ The Associated Press (1998-09-14). "Emmy Prime-Time Award Winners". The Seattle Times. ss. E3. 
  59. ^ Dutka, Elaine (2001-08-14). "Morning Report". Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/2001/aug/14/entertainment/ca-33997. Erişim tarihi: 2009-06-25. 
  60. ^ "Early Bird Emmys: Voice-Over, Animation". Emmys.org. 2003-07-17. http://www.emmys.org/primetime/2003/awards/2003creativevoanimation.php. Erişim tarihi: 2009-06-25. 
  61. ^ Denise Martin and Justin Chang (2004-09-12). "HBO takes Emmys big haul". Variety. http://www.variety.com/article/VR1117910337.html?categoryid=14&cs=1. Erişim tarihi: 2009-06-25. 
  62. ^ "Television Academy Announces 2006 Emmy Award Winners in Juried Categories; Costumes For A Variety or Music Program, Voice Over Performance and Individual Achievement in Animation". Emmys.org. 2006-07-19. http://cdn.emmys.tv/media/releases/2006/rel_pte58_juried.php. Erişim tarihi: 2009-06-25. 
  63. ^ "Legacy: 35th Annual Annie Award Nominees and Winners (2007)". Annie Awards. http://annieawards.org/35thwinners.html. Erişim tarihi: 2009-06-25. 
  64. ^ a b "2010 Primetime Emmy Awards Nominations". Academy of Television Arts & Sciences. http://www.emmys.com/sites/emmys.com/files/62ndemmys_noms.pdf. Erişim tarihi: 2010-07-08. 
  65. ^ "The Simpsons". Emmys.com. Academy of Television Arts and Sciences. http://www.emmys.com/shows/simpsons. Erişim tarihi: 2011-07-14. 
  66. ^ Bates ve diğ., s. 1110
  67. ^ Bates ve diğ., s. 1117
  68. ^ "Maude Flanders will likely leave Simpsons". The Record: ss. F04. 2000-02-05. 
  69. ^ Koha, Nui Te (2000-02-06). "Ned faces life alone". Sunday Herald Sun: ss. 025. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]