Doğu isyanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Ad Tarih Liderler Bölge
Babanzade Abdurrahman Paşa İsyanı 1806-1808 Babanzade Abdurrahman Paşa Osmanlı İmparatorluğu Süleymaniye
Babanzade Ahmet Paşa İsyanı 1812 Babanzade Ahmet Paşa Osmanlı İmparatorluğu Süleymaniye
Zaza Aşiretleri İsyanı 1818-1820 Osmanlı İmparatorluğu Dersim / Diyarbakır
Yezidi İsyanı 1830-1833 Osmanlı İmparatorluğu Revanduz, Hakkâri
Kör Mehmet Paşa İsyanı 1830-1833 Kör Mehmet Paşa Osmanlı İmparatorluğu Erbil, Musul, Şirvan
Mir Muhammed İsyanı 1833-1837 Mir Muhammed Osmanlı İmparatorluğu
1. Han Mahmud İsyanı 1838 Han Mahmud Osmanlı İmparatorluğu
Garzan İsyanı 1839 Osmanlı İmparatorluğu Diyarbakır
2. Han Mahmud İsyanı 1842-1847 Osmanlı İmparatorluğu
Bedirhan İsyanı 1843-1847 Bedirhan Bey Osmanlı İmparatorluğu
Yezdanşir İsyanı 1855 Yezdanşir Osmanlı İmparatorluğu Bitlis
Bedirhan Osman Paşa İsyanı 1877-1878 Bedirhan Osman Paşa Osmanlı İmparatorluğu Cizre ve Midyat
Şeyh Ubeydullah Nehri İsyanı 1878-1881 Şeyh Ubeydullah Nehri Osmanlı İmparatorluğu Botan, Flag of Persia (1910-1925).svg Erdelan
Emin Ali Bedirhan İsyanı 1889 Emin Ali Bedirhan Osmanlı İmparatorluğu Erzincan
Bedirhani Halil ve Ali Remo İsyanı 1912 Osmanlı İmparatorluğu Mardin
Molla Selim ve Şeyh Şehabettin İsyanı 1913-1914 Osmanlı İmparatorluğu Bitlis
Simko İsyanı 1919-22 Simko Flag of Persia (1910-1925).svg
Ali Batı İsyanı 11 Mayıs 1919 Ali Batı Osmanlı İmparatorluğu
Şeyh Mahmut Berzenci İsyanı 21 Mayıs 1919 Mahmut Berzenci Osmanlı İmparatorluğu Süleymaniye
Koçgiri İsyanı 6 Mart 1921 Alişan, Alişir, Nuri Dersimi Türkiye Sivas / Erzincan
1924 Nasturi İsyanı 1924 Türkiye
Beytüşşebab İsyanı 4 Eylül 1924 Ali Rıza, İhsan Nuri Türkiye Beytüşşebab
Şeyh Said İsyanı 13 Şubat-30 Mayıs 1925 Şeyh Said Türkiye Diyarbakır
Nehri İsyanı 10 Haziran 1925 Türkiye
Reşkotan ve Raman Tedip Harekâtı 7 Ağustos-23 Ağustos 1925 Türkiye Batman
Birinci Sason İsyanı Kasım 1925 Türkiye Diyarbakır / Batman
Birinci Ağrı Harekâtı 16 Mayıs-17 Haziran 1926 Türkiye
Hazro İsyanı 21 Ocak 1926 Türkiye Diyarbakır
Koçuşağı İsyanı 7 Ekim-30 Kasım 1926 Türkiye
Mutki İsyanı 26 Mayıs-25 Ağustos 1927 Türkiye Mutki
İkinci Ağrı Harekâtı 13-20 Eylül 1927 Türkiye
Bicar Tenkil Harekâtı 7 Ekim-Kasım 17 1927 Türkiye Bicar
Resul İsyanı 22 Mayıs-3 Ağustos 1929 Türkiye
Tendürek Harekâtı 14-27 Eylül 1929 Türkiye Tendürek
Savur Tenkil Harekâtı 20 Mayıs-9 Haziran 1930 Türkiye Savur
Zeylan İsyanı 20 Haziran-Eylül 1930 Türkiye Zeylan
Hakkari İsyanı 16 Temmuz-10 Ekim 1930 Türkiye Hakkari
Üçüncü Ağrı Harekâtı 7-14 Eylül 1930 Türkiye Ağrı Dağı
Şeyh Mahmut Berzenci İsyanı Eylül 1930 Mahmut Berzenci Flag of Iraq (1921–1959).svg
Pülümür Harekâtı 8 Ekim-14 Kasım 1930 Türkiye Pülümür
Şeyh Ahmed Barzani İsyanı Kasım 1931 Şeyh Ahmed Barzani Flag of Iraq (1921–1959).svg
Buban Aşireti İsyanı 1934 Türkiye Mutki,Bitlis
İkinci Sason İsyanı Ocak 1937 Türkiye Diyarbakır, Batman
Dersim İsyanı - Seyit Rıza 21 Mart 1937 Türkiye Tunceli