Ashab-ı Kehf
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yedi Uyurlar veya Yedi Uyuyanlar, Kur'an'da Ashab-ı Kehf (Arapça: أهل الكهف). hem İslam'dan hem de Hristiyanlık'ta var olan bir hikâyedir.
Konu başlıkları |
[değiştir] Hristiyanlık'ta Yedi Uyurlar
Bu efsane Hristiyanlık'ta "yeniden dirilme" inancının kanıtı olarak gösterilmektedir.
[değiştir] Efsane
Efsane'ye göre 250 yılları civarında Dakyus (Dakyanus veya Decius) adlı bir kral'ın yönettiği putperest bir ülkede 7 genç Hristiyalık'la suçlanır. İnançlarını değiştirmeleri için bir süre verilir fakat, onlar dünyevi eşyalarını bırakıp dağa ibadet etmeye giderler. Putperestliğe karşı bu tavrı gören kral öldürülmelerini emreder. Gençler ve köpekleri mağaraya sığınırlar. Kral mağaranın girişine duvar örülmesini emreder. Yedi Uyurlar yıllarca burada kalırlar.
Yıllar sonra, (genelde 379-390 yılları) ağıl yapmak isteyen bir çiftçi mağara girişini açar ve Yedi Uyurlar'la karşılaşır. Şehir'de haçlı bir sürü bina görüp hayrete düşerler. Dakyus zamanında kalan altınları harcamaya çalıştıkları zaman Psikopos'un karşısına çıkarılırlar. Hikayelerini dinleyen psikopos bunun bir mucize olduğunu söyler.
Bunlar Hristiyanlıkta malta, Malchus, Martinianus, Dionysius, Joannes, Serapion, ve Constantinus adındaki azizlerdir. Başka kaynaklar başka isimler verir.
Efsanenin bu sürümü ise Kuran'da ki Kehf suresinde(19. sure) anlatılanlara benzemektedir. Bahsi geçen kişiler Philedelphia (Bugün Ürdün'deki Amman şehri) şehrinin soylularıdır. Liderleri Maximillian (Yemliha), o sırada şehri ziyaret eden Roma İmparatoru "Haderanius" (Hadrian)'a başkaldırır ve put tanrıları inkar ederek sadece Nuh'un, Musa'nun, İbrahim'in ve İsa'nın Tanrı'sının tapılamaya değer olduğunu söyler. İmparator idam edilmelerini emreder.
Kapatıldıkları zindandan kaçarlar ve sığınacakları bir mağara bulurlar. Yedisi ve bir köpek (Kitmir veya Kıtmir) mağarada uyuya kalırlar. Bu mağaraya gelen askerler şaşırmış ve isteri için de geri dönerler. Bunun üzerine komutanları mağara girişinin taş ve harç kapatılmasını emreder. Yedi kafir'in buarada ölüme terkedildiklerini anlatan bir levha bırakarak giderler.
300 yıl kadar sonra uynadıklarında, Maximillian'ı şehre yiyecek almak üzere göderirler. 300 sene önceki paradan şüphelen fırıncı onun bir hazine bulduğunu zanneder ve bunu kendisiyle paylaşmazsa onu ele vereceğini söyler. Askerler gelir Maximillian'ı yetkililere götürürler. Yetkililer ilk önce ona inanmasalarda daha sonra ikna olurlar ve bunu bir mucize sayarlar.
Efsanenin birkaç değişik sürümü bulunmaktadır. Bunlardan birinde kaçan beş genç vardır, yolda bir çoban ve çobanın Kitmir adındaki köpeği de bu beş gence katılır. Çoban onları saklanmak üzere bu mağara götürür. Başka bir sürümde ise çoban bu yedi genç ve köpeğin bulunduğu mağaranın yerini kralın askerlerine göstermiştir.
[değiştir] Mağara
Hristiyanlar tarafından kabul edilen sürümdeki mağara bugünkü Efes şehrinin yakınlarında Panayır Dağı eteklerinde bulunmakatadır.[1] Yedi Uyurlar mağarasının üstüne bir kilise yapılmış hali 1927-1928 yılları arasındaki bir kazıda ortaya çıkarıldı. Kazı sonucunda 5 ve 6. yüzyıla ait olan mezarlar bulunmuştur. Yedi Uyurlar'a ithaf edilmiş yazıtlar hem mezarlarda hem de kilise duvarlarında bulunmaktadır.
Ashab'ül Kehf ile ilgili mağaranın ise sınırları içinde olduğunu iddia eden 33 kent vardır. Bunlardan dördü Türkiye'dedir; Afşin, Tarsus , Efes ve Lice
Ashab-ı Kehf, Diyarbakır'da da bir mekâna isim olmuştur. Bu konuda niçin gündeme getirilmemektedir, bu husus? Gerçekten bunu anlamakta zorlanıyoruz. Kimi yazarların kaleminde Tarsus ve Afşin arasında gidip gelen bu konuda Diyarbakır niçin yok? Lice-Deyr-i Rakiym(Duru Köy) ziyaret edilse ve bu husus için akademik anlamda bir sempozyum düzenlense, konunun meraklıları eminim, daha mutlu olur.[kaynak belirtilmeli]
Eshab-ı Kehf yani yedi uyurlara ait mağaranın Afşin (Eski Adı Efsus) ilçesi' n de olma ihtimali daha yüksektir. Yerel mahkemece bilirkişi heyetinin raporu doğrultusunda mağaranın Afşin ilçesinde olduğu karara bağlanmıştır. Her ne kadar Tarsus ilçesi de bu iddayı sahiplensede elle tutulur hiç bir dayanağı yoktur. Oysa Afşin de bir mağara vardır (Tarsus da yok), mağara Kuran da belirtilen süre kadar güneş almaktadır, ayrıca mağara da su bulunmakadır (Tarsus da yok) ,mağaranın etrafında Selçuklu eseri kervansaray bulunmakadır(Tarsus da yok). Vakıflar bölge müdürlüğü tarafından 2 milyon TL harcanarak rehabilitasyon geçirmiştir. Mağaraya bu kervansaray içerisinden girilmektedir. Mağara ve Kervansaray şehir merkezine 1 saat yürüme (7 km) mesafesindedir Toros dağlarının kolu olan Binboğa dağı eteklerine yakın bir yerdedir.Ayrıca yedi uyurlara ait isimler yöre halkınca kullanılmaktadır (Tarsus da yok). Buna bir örnek de Aşık Mahsuni Şerif in oğlu Yemliha dır.[kaynak belirtilmeli]
[değiştir] Notlar
[değiştir] Dış bağlantılar
- Radikal Gazetesi Kuran Işığı Afşin'de adlı haber (28 Ağustos 2005)
- İngilizce Vikipedi'deki 18 Ocak 2009 tarihli Seven Sleepers maddesi
- Yedi Uyurlar Mağarası (Efes) resimleri
- Tarsus Yedi Uyurlar web sitesi
- Afşin Yedi Uyurlar web sitesi
- http://video.google.com/videosearch?hl=tr&q=ashab-%C4%B1+kehf&um=1&ie=UTF-8&sa=X&

