Abdullah bin Revaha

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Abdullah bin Revaha
Abdullah ibn Rawaha türbesi
Doğum?
Medine
Ölüm629
Mute
Diğer ad(lar)ıEbû Muhammed Abdullah b. Revâha
MeslekŞair, Komutan
Tanınma nedeniAbdullah b. Revâha Divanı, Mute Savaşı

Abdullah b. Revâha el-Hazrecî, (Arapça: عبدالله ابن رواحة) Sadru'l-İslam döneminin en meşhur şairlerinden birisidir. İslam peygamberi Muhammed'in sahabilerindendir ve İslam'ın müdafaası için şiirler söylemiştir. Döneminde özellikle bu bağlamda söylediği hiciv şiirleriyle tanınmıştır.[1]

Şair, yetenekli bir şair olması hasebiyle Muhammed tarafından hürmet görmüş ve onun arkadaşlarından biri olmuştur. İslam peygamberinin Abdullah'ı övmek için "senin şiirin iyidir dediği" rivayet edilmektedir.[1] Muhammed onun hicivlerinin etkili olduğunu anlatmak ve onu taltif etmek için şu sözleri söylemiştir: "Onun sözleri, Kureyş müşriklerine ok yağdırmaktan daha etkilidir."

Askerî Faaliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayber savaşında, Hayber lideri ile görüşmek üzere 30 kişilik heyetin başında gitmiştir. Görüşmeler sırasında eşlerinin ziynetlerine karşılık vergilendirilecek mahsulü eksik yazması için rüşvet teklif etmişlerdir. Revâha da çok kızmış, teklifi şiddetle reddetmiştir.

Mute Muharebesi, sırasında Muhammed'in "Zeyd bin Harise’yi kumandan tayin ettim. Zeyd bin Harise şehit olursa yerine Cafer bin Ebu Talib geçsin. Cafer bin Ebu Talib şehit olursa, Abdullah bin Revâha geçsin. Abdullah bin Revâha da şehit olursa, Müslümanlar aralarından münasip birini seçip onu kendilerine kumandan yapsın." emriyle ordunun başına geçip Bizans'a karşı mücadele vermiş ve ölmüş bir komutandır.[2]

Mute savaşında at üstünde savaşırken parmağı kesilir, kopacak raddeye geldiği halde kopmaz. Attan inerek parmağının üstünde basarak, koparır. Tekrar atının üstünde mücadeleye devam ederken gelen mızrakla yaralanarak, yere yıkılır ve bir daha kalkamayarak hayatını kaybeder.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Esat Ayyıldız, Klasik Arap Şiirinde Emevî Dönemine Kadar Hiciv. Ankara: Gece Kitaplığı, 2020. s.380-298.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Esat Ayyıldız, Klasik Arap Şiirinde Emevî Dönemine Kadar Hiciv. Ankara: Gece Kitaplığı, 2020. s.380-298.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2021.