Mâriye

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Mâriye el-Kıbtiyye sayfasından yönlendirildi)
Mâriye el-Kıbtiyye
Müminlerin Annesi
İslam kaligrafisinde Mâriye'nin adı.
Ölüm637
Eş(ler)iMuhammed
(e. 627 – 632)
Çocuk(lar)ıİbrahim
Diniİslam

Mâriye el-Kıbtiyye (ö. 637)[1] (Mâriyetü'l Kıbtiyye), İslam peygamberi Muhammed'in eşi.[2][3] Mısır’ın Said bölgesinden Hafn denilen bir köydendir. Kıptî bir baba ve Rum bir anneden dünyaya geldiği belirtilmektedir.

Evliliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Muhammed, hicretin yedinci yılında Bizans'ın İskenderiye valisi Mukavkıs'a bir mektup göndererek kendisini İslam'a davet etmiş, bunun üzerine vali aldığı davete değer vermiş ancak İslam'ı kabul etmemiştir. Vali Mukavkıs, Muhammed'den kendisine mektup getiren elçi Hatib bin Ebî Beltaa'ya büyük ikramlarda bulunmuş ve Muhammed'e yazdığı cevabı mektupla birlikte; iki cariye, bir hadım ağası, 1000 miskal altın, kıymetli elbiseler, kumaşlar, güzel kokular ve bunun gibi bir takım hediyeler göndermiştir.[3] Mâriye ve kardeşi Sirin adlı cariyeler Medine yolunda Hâtıb b. Ebî Beltaa'nın daveti üzerine[3] veya Medine'de Peygamber'in tebliği üzerine İslam'ı kabul edip Müslüman oldular. Mâriye el-Kıbtiyye, Muhammed ile nikâhlandıktan bir yıl sonra ondan bir erkek çocuk dünyaya getirmiştir.[4] Kardeşi Sirîn, Muhammed'in şâiri Hassan b. Sâbit ile evlenmiştir.[3]

Mâriye'nin cariyelik statüsünden Müslüman olmasıyla[kaynak belirtilmeli] veya bir çocuk dünyaya getirmesiyle[5] kurtulduğunu ifade eden iki görüş bulunmaktadır.

Mâriye el-Kıbtiyye'nin İslam peygamberi Muhammed ile evliliği, bütün Mısırlıları etkilemiştir. Müslümanlarla Mısır'daki Bizanslılar arasında çıkan savaşta Mısırlılar tarafsız davranmış, Bizanslılara destek olmamışlardır. Mısırlıların tarafsız davranmalarının sebeplerinden biri olarak kendi milletlerinden olan bir kadının, Peygamber'le evli oluşu gösterilmektedir.[2]

İbrahim[değiştir | kaynağı değiştir]

Muhammed'in Mâriye el-Kıbtiyye'den Hicretin 8. yılının Zilhicce ayında (Nisan 630) dünyaya gelen çocuğuna İbrahim ismi verildi.[6] İbrahim'in hangi yaşta öldüğü tartışma konusu olmakla birlikte yaygın olan görüş iki yaşını doldurmadan öldüğüdür.

Vefâtı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mâriye, hicrî 16 senesinde vefat etmiş, cenaze namazı Ömer bin Hattab tarafından kıldırılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "MÂRİYE - TDV İslâm Ansiklopedisi". TDV İslam Ansiklopedisi. 26 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2021. 
  2. ^ a b http://web.firat.edu.tr/msoysaldi/efendimizinevlilikleri.pdf 21 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Prof.Dr.Mehmet SOYSALDI
  3. ^ a b c d Kâinatın Efendisi Peygamberimizin Hayatı, Salih SURUÇ,370. Baskı,s.609
  4. ^ İbn Sa’d, age., VIII, 212, 213.
  5. ^ Hz. Hatîce dışında hiçbir hanımından çocuğu olmayan Resûl-i Ekrem’in, hicretin 8. yılının Zilhicce ayında (Nisan 630) Mâriye (r.anhâ)’dan bir erkek çocuğu (İbrahim) dünyaya gelince Mâriye “ümmüveled” statüsüne geçerek hürriyetine kavuştu . 7 Şubat 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Muhammed peygamberin en küçük oğlu İbrahim[ölü/kırık bağlantı]