İstanbul Gönüllüleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İstanbul Gönüllüleri
KısaltmaİG
AmaçAdil, yeşil ve yaratıcı bir İstanbul
MerkezSütlüce
Konum
Resmî dillerTürkçe
Ana kurumİstanbul Büyükşehir Belediyesi
Resmî siteistanbulgonulluleri.org
İstanbul'da 23 Haziran 2022 tarihinde gerçekleşen Demokrasi Şöleni alanında İstanbul Gönüllüleri tarafından kurulmuş bir stand
İstanbul Gönüllüleri tarafından Taksim Meydanı'nda düzenlenen 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında bırakılan çelenk

İstanbul Gönüllüleri, ilk olarak İstanbul'da Mart 2019 Türkiye yerel seçimlerinde sandık güvenliğinin sağlanması ve Millet İttifakı'nın Büyükşehir belediye başkan adayı Ekrem İmamoğlu'nu desteklemek için bir grup insan tarafından oluşturulmuş bir gönüllülük grubudur. Günümüzde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte İstanbul genelinde çeşitli alanlarda faaliyetler gerçekleştiren bir gönüllülük topluluğudur.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Gönüllüleri Mart 2019'da İstanbul'daki yerel seçimlerde sandık güvenliğinin sağlanması ve Millet İttifakı'nın ortak adayı Ekrem İmamoğlu'nun desteklenmesi için kuruldu. Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçimin iptal edilmesi ve yenilenmesi kararının ardından tekrar aktif olarak çalışmaya başladı.[1] Seçim sürecinde, İstanbul Gönüllüleri altında 150 binden fazla kişinin destek verdiği belirtilmiştir.[2]

2019 İstanbul ara yerel seçimi sonrasında Millet İttifakı'nın adayı Ekrem İmamoğlu'nun kazanmasının ardından İstanbul Gönüllüleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte sürdürülebilir bir gönüllülük hareketi olarak; "adil, yeşil ve yaratıcı bir İstanbul" için çalışmaya başladı.[3][4]

Faaliyet alanları[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul Gönüllüleri çeşitli alanlarda faaliyetler düzenlemektedir.

  • Çevre, Tarım ve Trafik
  • Doğal Afetler
  • Eğitim
  • Gençlik ve Spor
  • Hayvan Hakları
  • Kadın, Çocuk, Aile
  • Kültür, Sanat, Turizm
  • Sağlık

Faaliyetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kadın Emeği Projesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kadın Emeği Projesi, evde üretim yapıp ekonomisine katkıda bulunmak isteyen kadınlara yönelik bir projedir.[5] Proje kapsamında Beşiktaş, Kadıköy, Eyüpsultan ve Üsküdar[6] gibi çeşitli ilçelerde Kadın Emeği Pazarları açılmaktadır. Burada kadınlar el emeği ile ürettikleri ürünleri satmaktadırlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İstanbul Gönüllüleri: Rekor başvuru alıyoruz". Cumhuriyet. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2021. 
  2. ^ "İstanbul gönüllüleri: Karı koca İmamoğlu için sokaklarda". Deutsche Welle. 18 Haziran 2019. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2021. 
  3. ^ "Hikâyemiz". İstanbul Gönüllüleri. 1 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2021. 
  4. ^ "İBB tarihinde ilk kez Kent Konseyi kuruldu!". Sözcü. 21 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2021. 
  5. ^ Editör185GPNisan 08, Yazar; 2021. "Kadın Emeği Projesi". İstanbul Gönüllüleri. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2021. 
  6. ^ "Üsküdar Kaymakamlığı'ndan Kadın Emeği Pazarı açıklaması". Sözcü. 7 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2021.