İncirli, Afşin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İncirli
Harita
Kahramanmaraş
Kahramanmaraş
Ülke Türkiye
İlKahramanmaraş
İlçeAfşin
Coğrafi bölgeDoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2023)[1]
 • Toplam203
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0344
İl plaka kodu46
Posta kodu46500
Resmî site
[2]

İncirli, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Mahalle sakinleri, 1900'lerin başında Malatya iline bağlı Akçadağ ilçesinden göç edenlerden oluşmaktadır. Yerleşimlerin başladığı dönemden itibaren 1956 yılına kadar yakınında bulunan Altunelma Beldesi'ne bağlı bir mezra olarak kalmıştır. 1956 yılında, Altunelma'dan ayrılarak köy statüsüne yükselmiştir ve aynı yıl içerisinde adı İncirli Köyü olarak değiştirilmiştir. Mahalle nüfusunun tamamını Kürt Alevi topluluğu oluşturmaktadır.[1] İncirli; idari bölüm olarak daha önceleri köy iken, 2012 yılındaki yasa değişikliğinden sonra mahalle olmuştur.[2]

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Binboğa Dağları'nın doğu eteklerine kurulu olan mahallenin, doğal olarak üç tarafı dağlarla çevrilidir. Yamaç bölgelerde tarım yapılabilir alanlar bulunmakta olup, bu alanlarda buğday, elma, ceviz, ve üzüm gibi tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Diğer yandan, dağlık ve engebeli alanlar genellikle otlak olarak kullanılmaktadır. Mahalle sakinleri genellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır.

Ancak, son zamanlarda mahalle nüfusunda gözlemlenen azalma eğilimleri dikkat çekmektedir. Bu azalmanın ana sebepleri arasında köyden kente göç, eğitim olanaklarının şehirlerde daha iyi olması ve yurtdışına göç gibi faktörler bulunmaktadır. Bu durum, geleneksel köy yaşamının ve tarım-hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliği üzerinde önemli etkilere sahip olabilir.

Mahalle Kahramanmaraş iline 181 km, Afşin ilçesine 31 km uzaklıktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2023 203[3]
2000 254
1997 214

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Köker, H. (2018). Afşin Yöresi Alevi Bektaşilerin Dini İnanç ve Ritüellerinin Tespit ve Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş.
  2. ^ "ON DÖRT İLDE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE YİRMİ YEDİ İLÇE KURULMASI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN" (PDF). ResmiGazete.gov.tr. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2024.  54. harf sırasında bulunan |başlık= parametresi line feed character içeriyor (yardım)
  3. ^ "KAHRAMANMARAŞ AFŞİN İNCİRLİ MAHALLESİ NÜFUSU". Nufusune.com. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2024.