Andrey Gromıko: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Kozmetik değişiklikler
השואה (mesaj | katkılar)
k Doğru transliterasyonu
1. satır: 1. satır:
{{Bilgi kutusuz}}
{{Bilgi kutusuz}}
[[Dosya:Andrej Gromyko 1967.png|thumb|px150|Andrey Gromiko]]
[[Dosya:Andrej Gromyko 1967.png|thumb|px150|Andrey Gromıko]]


'''Andrey Andreyeviç Gromiko''' (Rusça: ''Андре́й Андре́евич Громы́ко'') ([[18 Temmuz]] [[1909]], [[Beyaz Rusya]] - [[2 Temmuz]] [[1989]], [[Moskova]]), Sovyet diplomat, 1957-1985 arası SSCB dışişleri bakanı.
'''Andrey Andreyeviç Gromıko''' (Rusça: ''Андре́й Андре́евич Громы́ко'') ([[18 Temmuz]] [[1909]], [[Beyaz Rusya]] - [[2 Temmuz]] [[1989]], [[Moskova]]), Sovyet diplomat, 1957-1985 arası SSCB dışişleri bakanı.


Beyaz Rusya'da Staryje Gromyki'de (şimdiki Voblast Homel) doğan Gromiko, küçük bir çarlık memuruydu. Gazetecilikle işe başladı, daha sonra Minsk Tarım Enstitüsü Tarım İktisadi bölümünden mezun oldu ve 1931'de Komünist Parti'ye katıldı. 1936'da da Lenin Enstitüsü'ne devam ederken Ekonominin Problemleri isimli önde gelen bir gazetenin yazı işlerinde çalıştı.
Beyaz Rusya'da Staryje Gromyki'de (şimdiki Voblast Homel) doğan Gromıko, küçük bir çarlık memuruydu. Gazetecilikle işe başladı, daha sonra Minsk Tarım Enstitüsü Tarım İktisadi bölümünden mezun oldu ve 1931'de Komünist Parti'ye katıldı. 1936'da da Lenin Enstitüsü'ne devam ederken Ekonominin Problemleri isimli önde gelen bir gazetenin yazı işlerinde çalıştı.


1939'da M.M.[[Litvinov]], V.M.[[Molotov]]'un yerine dışişlerinde görev almasıyla, Gromiko nisbeten önemli bir görev olan bakanlığın Amerika bölümüne tayin edildi. Altı ay sonra da [[Vaşington, DC|Vaşington]]'a Litvinov'a yardımcı gönderildi ve 1943'te Sovyetlerin en genç elçisi olarak ABD'de göreve başladı. [[II. Dünya Savaşı]]nın [[Tahran]], [[Yalta]] ve [[Potsdam Konferansı]]na katıldı ve Sovyetleri temsil etti. Bu konferanslar [[Birleşmiş Milletler]]in doğuşuna sebeb oldu. Daha sonra 1946'da bakan yardımcısı ve Sovyetlerin, Birleşmiş Milletlerin [[Güvenlik Konseyi]]'ndeki daimi temsilcisi oldu. 1948'de bu görevden ayrılarak Moskova'ya döndü. 1952'de kısa müddet için İngiltere'ye elçi tayin edildi ve Komünist Partisinin Merkez Komitesine aday üye seçildi.
1939'da M.M.[[Litvinov]], V.M.[[Molotov]]'un yerine dışişlerinde görev almasıyla, Gromıko nisbeten önemli bir görev olan bakanlığın Amerika bölümüne tayin edildi. Altı ay sonra da [[Vaşington, DC|Vaşington]]'a Litvinov'a yardımcı gönderildi ve 1943'te Sovyetlerin en genç elçisi olarak ABD'de göreve başladı. [[II. Dünya Savaşı]]nın [[Tahran]], [[Yalta]] ve [[Potsdam Konferansı]]na katıldı ve Sovyetleri temsil etti. Bu konferanslar [[Birleşmiş Milletler]]in doğuşuna sebeb oldu. Daha sonra 1946'da bakan yardımcısı ve Sovyetlerin, Birleşmiş Milletlerin [[Güvenlik Konseyi]]'ndeki daimi temsilcisi oldu. 1948'de bu görevden ayrılarak Moskova'ya döndü. 1952'de kısa müddet için İngiltere'ye elçi tayin edildi ve Komünist Partisinin Merkez Komitesine aday üye seçildi.


[[Josef Stalin|Stalin]]'in ölümünden sonra Moskova'ya döndü ve [[Molotov]]'un kabinesinde görev aldı. 1961'de Merkez Komitesine tam üye oldu ve bundan sonra Sovyetlerin Batı ile yaptığı görüşmelerde daima önemli rol oynadı. 1973'te [[Politbüro]]ya üye seçildi. [[Leonid Brejnev]] ve [[Yuri Andropov]] dönemlerinde yerini korudu ve tecrübesinden dolayı [[Çernenko]] döneminde hakim bir yere sahib oldu. Sovyetlerde görevini en uzun müddet koruyan bir idarecidir. Brejnev devresinde mutedil olan Gromiko, Çernenko idaresinde batıya karşı sert tutum alan biri olarak ortaya çıktı. Çernenko'nun ölümünden sonra, başa geçen [[Gorbaçov]] döneminde dışişleri bakanlığından alınıp, devlet bakanlığına tayin edilerek, daha pasif bir makama getirildi. 2 Temmuz 1989'da öldü.
[[Josef Stalin|Stalin]]'in ölümünden sonra Moskova'ya döndü ve [[Molotov]]'un kabinesinde görev aldı. 1961'de Merkez Komitesine tam üye oldu ve bundan sonra Sovyetlerin Batı ile yaptığı görüşmelerde daima önemli rol oynadı. 1973'te [[Politbüro]]ya üye seçildi. [[Leonid Brejnev]] ve [[Yuri Andropov]] dönemlerinde yerini korudu ve tecrübesinden dolayı [[Çernenko]] döneminde hakim bir yere sahib oldu. Sovyetlerde görevini en uzun müddet koruyan bir idarecidir. Brejnev devresinde mutedil olan Gromıko, Çernenko idaresinde batıya karşı sert tutum alan biri olarak ortaya çıktı. Çernenko'nun ölümünden sonra, başa geçen [[Gorbaçov]] döneminde dışişleri bakanlığından alınıp, devlet bakanlığına tayin edilerek, daha pasif bir makama getirildi. 2 Temmuz 1989'da öldü.


{{başlangıç kutusu}}
{{başlangıç kutusu}}
17. satır: 17. satır:
{{Rusya ve SSCB Dışişleri Bakanları}}
{{Rusya ve SSCB Dışişleri Bakanları}}


{{DEFAULTSORT:Gromiko, Andrey}}
{{DEFAULTSORT:Gromıko, Andrey}}
<!--
<!--
[[Category:Heads of state of the Soviet Union]]
[[Category:Heads of state of the Soviet Union]]

Sayfanın 15.26, 9 Kasım 2010 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgi kutusuz

Andrey Gromıko

Andrey Andreyeviç Gromıko (Rusça: Андре́й Андре́евич Громы́ко) (18 Temmuz 1909, Beyaz Rusya - 2 Temmuz 1989, Moskova), Sovyet diplomat, 1957-1985 arası SSCB dışişleri bakanı.

Beyaz Rusya'da Staryje Gromyki'de (şimdiki Voblast Homel) doğan Gromıko, küçük bir çarlık memuruydu. Gazetecilikle işe başladı, daha sonra Minsk Tarım Enstitüsü Tarım İktisadi bölümünden mezun oldu ve 1931'de Komünist Parti'ye katıldı. 1936'da da Lenin Enstitüsü'ne devam ederken Ekonominin Problemleri isimli önde gelen bir gazetenin yazı işlerinde çalıştı.

1939'da M.M.Litvinov, V.M.Molotov'un yerine dışişlerinde görev almasıyla, Gromıko nisbeten önemli bir görev olan bakanlığın Amerika bölümüne tayin edildi. Altı ay sonra da Vaşington'a Litvinov'a yardımcı gönderildi ve 1943'te Sovyetlerin en genç elçisi olarak ABD'de göreve başladı. II. Dünya Savaşının Tahran, Yalta ve Potsdam Konferansına katıldı ve Sovyetleri temsil etti. Bu konferanslar Birleşmiş Milletlerin doğuşuna sebeb oldu. Daha sonra 1946'da bakan yardımcısı ve Sovyetlerin, Birleşmiş Milletlerin Güvenlik Konseyi'ndeki daimi temsilcisi oldu. 1948'de bu görevden ayrılarak Moskova'ya döndü. 1952'de kısa müddet için İngiltere'ye elçi tayin edildi ve Komünist Partisinin Merkez Komitesine aday üye seçildi.

Stalin'in ölümünden sonra Moskova'ya döndü ve Molotov'un kabinesinde görev aldı. 1961'de Merkez Komitesine tam üye oldu ve bundan sonra Sovyetlerin Batı ile yaptığı görüşmelerde daima önemli rol oynadı. 1973'te Politbüroya üye seçildi. Leonid Brejnev ve Yuri Andropov dönemlerinde yerini korudu ve tecrübesinden dolayı Çernenko döneminde hakim bir yere sahib oldu. Sovyetlerde görevini en uzun müddet koruyan bir idarecidir. Brejnev devresinde mutedil olan Gromıko, Çernenko idaresinde batıya karşı sert tutum alan biri olarak ortaya çıktı. Çernenko'nun ölümünden sonra, başa geçen Gorbaçov döneminde dışişleri bakanlığından alınıp, devlet bakanlığına tayin edilerek, daha pasif bir makama getirildi. 2 Temmuz 1989'da öldü.

Önce gelen:
Konstantin Çernenko
Yüksek Sovyet Prezidyumu başkanı
1985 - 1988
Sonra gelen:
Mihail Gorbaçov
Önce gelen:
Dmitri Shepilov
SSCB Dışişleri Bakanı
1957 - 1985
Sonra gelen:
Eduard Şevardnadze