İhsaniye, Karasu: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Khutuck Bot (mesaj | katkılar)
k Bot: Otomatik yazım düzeltme
Santos (mesaj | katkılar)
42. satır: 42. satır:


=== Coğrafya ===
=== Coğrafya ===
Sakarya iline 52 km, Karasu ilçesine 7 km uzaklıktadır.[[Sakarya Nehri]]'nin [[Karadeniz]]'e döküldüğü yerdedir. Karasu'yu Kaynarca'ya bağlayan [[D-100 karayolu]] köyün içerisinden geçmektedir. Karadeniz kıyısında ve henüz beton görmemiş geniş kumsalı bulunmaktadır.
Sakarya iline 52 km, Karasu ilçesine 7 km uzaklıktadır.[[Sakarya Nehri]]'nin [[Karadeniz]]'e döküldüğü yerdedir. Karadeniz kıyısında ve henüz beton görmemiş geniş kumsalı bulunmaktadır.


=== İklim ===
=== İklim ===

Sayfanın 12.11, 9 Eylül 2010 tarihindeki hâli

Şablon:Bilgikutusu Türkiye köy İhsaniye, Sakarya ilinin Karasu ilçesine bağlı bir köydür.


Tarihi

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Ama Osmanlı padişahlarından biri, o devrin yerleşik insanlarına, size burayı ihsan ediyorum demesiyle köyün adınında böylece İhsaniye olarak günümüze kadar geldiği rivayet olunmaktadır... Köye ilk göçenler Çerkez asıllı olan MAT ailesi olduğu rivayet olunmaktadır. Daha sonraları yine Çerkez olan ÇAKIR, DENİZ, ASLAN, TOPAL, AKTAŞ ve ÇETİN aileleri, Karadeniz kökenli ÖZDEN, DOĞRUYOL,IMAMOGLU, ERDOĞAN, KARAMAN, KARA, AVCI ve TUTKUN gibi tanınmış aileler yerleşmişlerdir. Yine Bulgaristan göçmeni olan tanınmışları ERYILMAZ, CAN, HOROZ, SINMAZ, AK ve YAVUZ olmak üzere değişik aileler yerleşmişlerdir.

Kültür

Köyümüzde Cerkezler, Lazlar, Bulgaristandan göc etmis Macirlar ve Abazalar bulunmaktadir, Bunlarinda Kendilerine göre gelenek ve Görenekleri vardir. YEMEKLERI: Cerkezlerin: Cerkez Tavugu, Acuka. Lazlarin: Muhlama, Vurma Lahana, Hapcukoli (Balikli Misir Ekmegi),Karalahana Corbasi,Korkota Corbasi.

Coğrafya

Sakarya iline 52 km, Karasu ilçesine 7 km uzaklıktadır.Sakarya Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü yerdedir. Karadeniz kıyısında ve henüz beton görmemiş geniş kumsalı bulunmaktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 800
2000 662
1997 727

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.fındık ve 70'li yıllarda kurulan kooperatif sayesinde mandıracılık önemli bir yer tutmaktadır(şimdi kapalı). Sakarya Nehri ve karadeniz, köyde hem balıkçılığı hem de kerestecilik ve tekne yapımını geliştirmiştir. Son yıllarda turizm köyün önemli gelir kaynağı haline gelmiştir.

İz Bırakanlar

İhsaniye köyünde yetişmiş iz bırakan çok önemli şahşiyetler arasında,Mecit Mat, Osman Can, Rıfat Deniz, Niyazi Kara, Nuri Tutkun, Cemal Mat, Ali Kara, Mehmet Ali Kuş, Remzi Kara, Selahattin Pişkin, Ahmet Avcı sayılabilir. Allah kendilerinden razı olsun.

Hayatta olan Sakarya Üniversitesi'nde değişik görevlerde bulunan Öğretim Üyesi Osman TUTKUN ve Beşiktaş'ta oynamış eski Milli Futbolcu Recep ÇETİN bulunmaktadır.(Allah kendilerine uzun ömür versin)

İletişim

Avea'nın çekmediği köylerden biri olup çatılara, dağlara, ağaçlara, telefon ve elektrik direklerine çıkılması durumunda belki çekebilir. Ancak, yapacağınız telefon konuşması çok önemli değilse hayatınızı tehlikeye atmayın(!) :)

Teknoloji

Köyümüzde internet kafe, masa tenisi, bilardo salonu bulunmaktadır.

Köydeki Kamu Görevlileri

Köy Camii İmam-Hatibi : Ali ŞAHİN

Köy İlköğretim Okulu Öğretmeni-Müdürü : Salim UĞURLU


Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

2009 - Birol ERDOĞAN
2004 - Mehmet Ali YAVUZ
1999 - Suat ARSLAN
1994 - Durali ÖZDEN (1997 Vefat ara seçim Suat ARSLAN)
1989 - Salim YAVUZ
1984 - Şükrü ARSLAN
1979 - Salim YAVUZ
1974 -
1969 -
1964 -
1959 -
1954 - Nuri TUTKUN
1949 - Mehmet Ali HOROZ(Siyasi Mehmet) / Rivâyet
.
.
.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu ve cami vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köyümüz D-100 karayolu üzerine kurulu olup, köyde elektrik ve sabit telefon hattı vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Karasu belde ve köyleri