Arkadan çekiş: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İçerik silindi İçerik eklendi
SAİT71 (mesaj | katkılar)
"küçükresim|Önden motorlu arkadan çekişli bir otomobil düzeni '''Arkadan çekiş''' (RWD), [[İçten yanmalı motor|motorun]..." içeriğiyle yeni sayfa oluşturdu
(Fark yok)

Sayfanın 08.13, 20 Eylül 2020 tarihindeki hâli

Önden motorlu arkadan çekişli bir otomobil düzeni

Arkadan çekiş (RWD), motorun sadece arka tekerlekleri tahrik ettiği motorlu taşıtlarda kullanılan bir motor ve şanzıman düzenidir. 20. yüzyılın sonlarına kadar, arkadan çekiş düzeni otomobiller için en yaygın konfigürasyondu. Bir çok arkadan çekişli araç, aracın önüne uzunlamasına monte edilmiş bir motora sahiptir.

Arkadan çekişli bir araç için en yaygın yerleşim düzeni, motor ve şanzımanın aracın ön tarafında, boylamasına monte edilmiş olmasıdır. Arkadan çekişli arabanın diğer düzenleri arasında ön-orta motor, arka-orta motor ve arka motor bulunmaktadır.

Alfa Romeo, Lancia, Porsche (944, 924, 928) ve Chevrolet (C5 ve C6 Corvette) gibi bazı üreticiler, daha dengeli bir ağırlık dağılımı sağlamak için motoru otomobilin önüne, şanzımanı ise aracın arkasına yerleştirmektedir. Şanzıman ve aks tek bir birim olduğundan bu yapılandırma genellikle transaks olarak adlandırılmaktadır.