Chevrolet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Chevrolet
TipÜretim şirketi
TürOtomotiv endüstrisi
Kuruluş3 Kasım 1911 (112 yaşında)
KurucuLouis Chevrolet
William C. Durant
Genel merkezi,
SahibiGeneral Motors
Web sitesi
Orijinali

Chevrolet.com

Türkiye
chevrolet.com.tr

Chevrolet (/ˌʃɛvrəˈl/), Chevy veya Chevrolet Division of General Motors Company, 1911'de kurulmuş olan ABD merkezli bir otomobil şirketidir. Adını Kurucusu Louis Chevrolet'in soyadından almaktadır. 1918'de %54.6'sını satın alan General Motors bünyesine geçmiştir. 2015 sonu itibarıyla Batı ve Doğu Avrupa'dan çekilme kararı almıştır.[1] Chevrolet araçları için servis hizmeti vermeye ve orijinal Chevrolet parçalarını tedarik etmeye devam etmektedir. Türkiye genelinde 66 adet yetkili servis bulunmaktadır. 7 yıllık aradan sonra çok yakında yeniden Avrupa pazarında olacağını açıklamıştır.[2]

Şirket ilk olarak 1914 yılında papyon şeklindeki logosunu kullanmıştır.[3] General Motors'un amiral gemisi olan markalarından birisidir. Türkiye'de 2005 yılında 1.5 Milyar $ kazanç elde etmiştir. sadece otomobil değil kamyon ve kamyonet üretimi de yapmaktadır.

Chevrolet markalı araçlar dünya çapında birçok otomotiv pazarında satılmaktadır. Okyanusya'da Chevrolet'in Camaro ve Silverado model kamyonetlerinin piyasaya sürülmesiyle 50 yıllık bir devamsızlıktan sonra 2018'de bölgeye geri dönen Holden Özel Araçlar tarafından tekrar hareketlendi.

General Motors'un Chevrolet etrafında küresel bir marka oluşturma girişiminde köklü bir hareket olan "Daewoo, Chevrolet olacak kadar büyüdü" etiketiyle Güney Kore'den GM Daewoo tarafından üretilen araçları Avrupa'ya satarak Avrupa'da yeniden hizmete soktu. Chevrolet'in Avrupa'ya yeniden kazandırılmasıyla GM, Chevrolet'in ana değer markası olmasını amaçlarken, GM'in geleneksel Avrupa standart taşıyıcıları, Almanya'dan Opel ve Birleşik Krallık'tan Vauxhall üst sıralara taşınacak.[4] Ancak GM, bu hamleyi 2013 yılının sonlarında tersine çevirerek markanın 2016'dan itibaren Camaro ve Corvette hariç Avrupa'dan çekileceğini açıkladı.[5] Chevrolet araçları Rusya dahil BDT ülkelerinde pazarlanmaya devam edecekti. General Motors, 2011 yılında GM Kore'yi oluşturmak için GM Daewoo'yu tamamen satın aldıktan sonra, Daewoo otomotiv markasının son kullanımı Güney Kore'de kullanımdan kaldırıldı ve Chevrolet'in yerini aldı.[6]

Geçmiş[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk defa Chevrolet Motors Co. ismi ile 3 Kasım 1911'de İsviçreli yarış arabası sürücüsü ve otomotiv mühendisi Louis Chevrolet ve William C. Durant uğraşları doğrultusunda kuruldu. Başlangıçta yatırımcı olan William Little'de finansal destek verdi. Fakat sonrasında anlaşamayınca parasını geri çekti.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2015. 
  2. ^ "Chevrolet Türkiye pazarına geri dönüyor! Hangi fiyatlarla..." Yeni Çağ Gazetesi. 22 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2022. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2016. 
  4. ^ Luft, Alex. "General Motors To Move Opel Upmarket, Position Chevy As "Value" Brand". Archived from the original on December 13, 2013. Retrieved November 17, 2013.
  5. ^ "Chevrolet Avrupa'dan çekiliyor". www.hurriyet.com.tr. 2 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2022. 
  6. ^ "General Motors to withdraw Chevrolet brand from Europe". BBC News. December 5, 2013. Archived from the original on March 21, 2018. Retrieved June 21, 2018.