Başkule: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Ertly (mesaj | katkılar)
Ertly (mesaj | katkılar)
8. satır: 8. satır:


==Geliştirilmesi ve kullanımı==
==Geliştirilmesi ve kullanımı==
[[Antik Çağ]]'da kentlerdeki korunaklı hisarı ele geçirmemiş bir ayaklanma tam olarak başarılı sayılmazdı. Buna en güzel örnek [[Selevkos İmparatorluğu]]ndaki [[Judea]]'da yaşanan [[Makkabiler]]in ayaklanamsıdır.
<!--
8000 BCE–600 CE



In Ancient Greece, the Acropolis (literally: "peak of the city"), placed on a commanding eminence, was important in the life of the people, serving as a refuge and stronghold in peril and containing military and food supplies, the shrine of the god and a royal palace. The most well-known is the Acropolis of Athens, but nearly every Greek city-state had one - the Acrocorinth famed as a particularly strong fortress. In a much later period, when Greece was ruled by the Latin Empire, the same strongpoints were used by the new feudal rulers for much the same purposes.

<!--
167–160 BCE
167–160 BCE



Sayfanın 12.19, 30 Nisan 2013 tarihindeki hâli

Hisar, genellikle bir kale sisteminin içinde yeralan ve en korunaklı kısmı oluşturan tahkimattır.

Tanım ve adlandırma

Tabyalarla korunan tahkimatlardaki en korunaklı ve sağlam kısım hisardır. Bu yapı ekonomik sebeplerle dış surların bir kısmını oluşturacak şekilde de inşa edilebilir. Düşmanın diğer savunma hatlarını geçmesi durumunda son savunma hattını oluşturması için yapılır. Hisarın sur yüksekliği diğer tahkimata göre daha yüksektir. İç kale ile birlikte son sığınak konumundadır.

Hisara Rusya'da kremlin, İspanya'da ise alcazaba denilmektedir. Avrupa'daki bazı örneklerde hisar yerine kule anlamındaki tower kelimesi kullanılmıştır.[1]

Geliştirilmesi ve kullanımı

Antik Çağ'da kentlerdeki korunaklı hisarı ele geçirmemiş bir ayaklanma tam olarak başarılı sayılmazdı. Buna en güzel örnek Selevkos İmparatorluğundaki Judea'da yaşanan Makkabilerin ayaklanamsıdır.



Galeri

Kaynakça

  1. ^ Bakınız Londra Kulesi

Ayrıca bakınız