World Slavery Tour

Vikipedi, özgür ansiklopedi
World Slavery Tour
Tanıtılan albümPowerslave
Başlangıç tarihi9 Ağustos 1984
Bitiş tarihi5 Temmuz 1985
Gösteri sayısı187
konser kronolojisi
  • World Piece Tour
    (1983)
  • World Slavery Tour
    (1984-85)
  • Somewhere on Tour
    (1986-87)

World Slavery Tour (Türkçe: Dünya Kölelik Turnesi) İngiliz heavy metal grubu Iron Maiden'ın beşinci albümü Powerslave'in ardından çıktığı dünya turnesinin adıdır. Turne 9 Ağustos 1984 tarihinde Polonya'nın başkenti Varşova'da verilen konserle başlamış, 5 Temmuz 1985 günü Kaliforniya'da Laguna Hills'de verilen konserle son bulmuştur.

11 ay süren turne rock tarihinin en uzun turnelerinden biridir. Turne yalnızca uzunluğuyla değil aynı zamanda eşine az rastlanır yoğunluktaki konser programıyla da rock tarihinde kendine has bir yere sahiptir. Turne sırasınca 195 konser verilmiştir. Turne sırasında grubun zaman zaman art arda beş gece boyunca farklı şehirlerde çaldığı olmuştur. Turnenin provaları 20 Haziran 1984'te ABD'nin Florida eyaletinde başlamıştır. Ardından Ağustos ayının başında Almanya'nın Hannover şehrinde beş gün boyunca tüm sahne dekorları, ışık ve ses sistemleri bir araya getirilerek son denemeler yapılmıştır. Konserler için grubun maskotu Eddie'nin 9 metre yüksekliğinde mumya görünümünde bir kopyası inşa edilmiştir.[1]

Turnenin bir diğer özelliği de grubun o dönemde Doğu Bloğu olarak bilinen ülkelerde verdiği konserlerdir. Grubun bu ülkelerdeki görüntülerinden ve konserlerinden oluşan video kayıtları daha sonra Behind the Iron Curtain (Türkçe: Demir Perdenin Ardında) adıyla piyasaya çıkmıştır. Ayrıca Los Angeles ve Londra konserlerinden derlenen kayıtlarla Live After Death konser albümü ve yine Los Angeles konserinden alınan görüntülerle de Live After Death videosu hazırlanmıştır. Ayrıca grup turne kapsamında Queen grubuyla birlikte 11 Ocak 1985 tarihinde Brezilya'da ilki yapılan Rock in Rio festivalinde de yer almıştır.

Turnedeki ön gruplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Waysted, Mötley Crüe, Twisted Sister, Queensryche, W.A.S.P., Warrior, Ratt, Mamas Boys

Turne kapsamında gidilen ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Live After Death albüm kitapçığı
  • Wall, Mick (2004). Iron Maiden, the Authorised Biography (3. baskı). Londra: Sanctuary Publishing. ISBN 1-86074-542-3. 

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wall, Mick; Ling, Dave (2004). Iron Maiden, the Authorised Biography (3. baskı). Sanctuary Publishing. s. 254