Wilson's Creek Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wilson's Creek Muharebesi
Amerikan İç Savaşı

Wilson's Creek Muharebesi (Kurz ve Allison).
Tarih10 Ağustos 1861
Bölge
Sonuç Konfederasyon/Missouri zaferi
Taraflar
 Birlik Missouri Eyalet Muhafızları
 Konfederasyon
Komutanlar ve liderler
Nathaniel Lyon (ölü)
Samuel D. Sturgis
Sterling Price
Ben McCulloch
Nicholas Bartlett Pearce
Çatışan birlikler
Batı Ordusu Missouri Eyalet Muhafızları
Arkansas Eyalet Muhafızları
Güçler
~5,430[1] ~12,120[2]
Kayıplar
1,317
(258 ölü
873 yaralı
186 kayıp[1])
1,232
(277 ölü
945 yaralı
10+ kayıp[2])

Wilson's Creek Muharebesi veya Oak Hills Muharebesi, Amerikan İç Savaşı'nda Trans-Mississippi Cephesi'ndeki ilk büyük muharebedir. 10 Ağustos 1861 tarihinde Batı Birlik kuvvetleri ile Missouri Eyalet Muhafızları arasında gerçekleşti. Sonuç olarak Birinci Bull Run Muharebesi'ne benzetildiği için "Batı'nın Bull Run'u" olarak tabir edilir.

İç Savaşın başında Missouri tarafsız statüsüne rağmen savaşa giden aylarda, Federal güçler ve eyalet güçleri arasında gerginlikler tırmandı. Ağustos'un başlarında 1861 tarihinde, Tuğgeneral Benjamin McCulloch komutasındaki Konfederasyon birlikleri Springfield'ta kamp kuran Tuğgeneral Nathaniel Lyon'un komutasındaki Batı Birlik Ordusu'na yaklaştı. Bir önce yani 9 Ağustos günü, her iki taraf da saldırı planlarını hazırlamıştı. 10 Ağustos sabah 5.00'te, Lyon ve Albay Franz Sigel komutasındaki iki sıra halinde Springfield'ın yaklaşık 12 mil (19 km) güneybatısındaki Wilson Creek bölgesinde Konfederasyon kuvvetlerine aniden saldırdı. Bu ani saldırıyla Konfederasyon süvarileri ilk darbeyi aldı. Daha sonra "Kanlı Tepe" olarak anılacak olan piyade kuvvetlerinin yakınına kadar geri çekildi. Konfederasyon kuvvetleri, gün boyunca Birlik kuvvetleri üzerine üç kez saldırdıysa da Birlik hattını kırmakta başarısız oldu. Savaş sırasında General Lyon öldu ve yarımcısı General Thomas William Sweeny de yaralandığı zaman Binbaşı Samuel D. Sturgis, Birlik güçlerinin komutasını üstlendi. Bu arada, Konfederasyon kuvvetleri, güneydeki Albay Sigel komutasındaki Birlik hatlarını bozdu. 11.00'de sona eren üçüncü Konfederasyon saldırısının ardından Birlik kuvvetleri geri çekildi. Binbaşı Sturgis askerlerin bitkin ve mühimmatının eksik olduğunu fark ettiğinde, Springfield'a geri çekilmeyi emretti. Konfederasyon kuvvetlerinin askerî teçhizatı geri çekilen Birlik kuvvetlerine takip edecek düzeyde değildi.

Ekim ayı sonunda, Vali Claiborne Fox Jackson tarafından düzenlenen bir kongrede Birlik'ten ayrılma kanunu çıktı. Eyaletin büyük bölümü savaşın geri kalanında Birlik'te kalmasına rağmen, Wilson's Creek Savaşı Güneybatı Missouri'de etkin bir Konfederasyon kontrolünü başlattı.[3] Bugün Milli Park Servisi, orijinal çatışma alanı olan Wilson's Creek Ulusal Savaş Alanı çalışmalarını sürdürmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]