Amerikan İç Savaşı'nda Wyoming

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Amerikan İç Savaşı 1861'de başladığında, Wyoming eyaleti yoktu. Bunun yerine, 1803 Louisiana Satın Alımında satın alınan bölgelerin bir parçasıydı. Çoğunlukla Şoşoniler, Arapaholar ve Apsalokeler tarafından ikamet ediliyorlardı. Kürk tüccarları ve yerleşimciler, 1840'larda bölgeye girmeye başladılar; burada ABD Ordusu, Kızılderili kabilelerine ve kuzeyden veya güneyden gelen sınır saldırılarına karşı korumak için kaleler inşa etti ve birlikler yerleştirdi. Savaşın başlamasından sonra bu askerlerin neredeyse tamamı doğuya yerleştirildi.[1][2]

Platte Bridge İstasyonu, 1863. Savaştan önce özel bir ticaret noktası ve geçiş ücreti köprüsü, o sırada birçok bağlantılı ordu istasyonundan biri haline geldi.

Bununla birlikte, Oregon Yolu'nun hala korunması gerekiyordu ve Wyoming henüz siyasi bir varlık olmadığından, iş yakındaki eyaletlere ve bölgelere düştü. İç Savaş'tan önce, ABD Ordusu, devasa mesafeleri kaplamak için atanan çok az askerle yolu kontrol etmekten memnundu. Yolu korumak için kuvvetlerini gönderen devletler ve bölgeler bu yaklaşımı benimsemedi. Bunun yerine, yol boyunca her birkaç kilometrede bir insanlı gönderi zinciri oluşturdular. İş yalnız, tehlikeliydi ve çoğu zaman çok küçük tayınlarla yapılıyordu. Askerler, ölüm anlamına gelebileceği için izole görevlerini terk etmekten korkuyorlardı; bu, uzun Wyoming kışları boyunca daha da geçerliydi. Savaşın sonraki aşamalarında, bu devlet güçlerinden bazılarının komutanları, Amerikan Yerlilerinin zaferiyle sonuçlanan Powder Nehri Seferi gibi seferler için birliklerini çıkarmaya başladılar. Amerikan Yerlileri Amerikan birliklerinin yenilmez olmadığını öğrendikçe, bu tür seferler, savaştan sonra ABD Ordusu için Batı Bölgelerinde polis teşkilatını zorlaştıracaktı.[2]

Amerikan İç Savaşı'ndan sonra, Wyoming Bölgesi 1868'de kuruldu.[3] 1890'da Birliğe devlet olarak kabul edildi.[4]

Atrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha sonra Wyoming'in bir parçası haline gelen alanlar hakkında bilgi için:

  • Amerikan İç Savaşı'nda Dakota Toprağı
  • Amerikan İç Savaşı'nda Idaho
  • Amerikan İç Savaşı'nda Nebraska
  • Amerikan İç Savaşı'nda Utah
  • Amerikan İç Savaşı'nda Washington

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Civil War Began 155 Years Ago Today – Wyoming Was Busy". 101.9 KING FM (İngilizce). 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2020. 
  2. ^ a b "Today In Wyoming's History: Wyoming in the Civil War". Today In Wyoming's History. 23 Haziran 2015. 23 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2020. 
  3. ^ "Wyoming: a new centennial reflection". Casper Star-Tribune. 1 Ocak 1991. s. 10. 7 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi – Newspapers.com vasıtasıyla. 
  4. ^ "Wyoming Becomes a State: The Constitutional Convention and Statehood Debates of 1889 and 1890 and Their Aftermath | WyoHistory.org". www.wyohistory.org. 7 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2020.