Wessex earl'ü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Wessex Kontu sayfasından yönlendirildi)

Wessex earl unvanı, İngiliz tarihinde iki kez oluşturulmuştur. Birincisi İngiltere'nin Normanlar tarafından fethinden önce Anglo-Sakson soylularınca kullanıldı. Adını günümüz İngilteresinde güney ve güney-batı bölgesinde yer alan 10.yüzyılda var olmuş Anglo-Saxson krallığından alır.

İlk oluşturma, 1019[değiştir | kaynağı değiştir]

Wessex, Anglo-Normanlar İngiltere'nin dört earl'lüğünden biriydi.[1] Bu dönemde, Wessex earl'lüğü eski Wessex krallığının topraklarını kapsıyor, İngiltere'nin güneyi batıda Galler sınırına kadar uzanıyordu.

Kral Knut'un hükümdarlığı sırasında, earl'lük 1020'den bir süre sonra Godwin'e verildi.[2] Bundan sonra, Godwin, Kral Edward'ın zamanında krallığın en güçlü adamı oldu. Godwine'nin 1053'te ölümü üzerine earl'lük, daha sonra II. Harold ve ondan da 1066'da Hastings Savaşı'nda ölen oğluna geçti.

Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
Wessex Earl'ü Godwin
Sussex
Gytha Thorkelsdóttir
997 yılı
11 çocuk
15 April 1053
Winchester, İngiltere
Harold Godwinson
İngiltere Kralı
y. 1022
Wessex Kontu Godwin
ve Gytha Thorkelsdóttir oğlu
(1) Edith
5 çocuk
(2)Ealdgyth
y. 1064
2 çocuk
14 Ekim 1066
Hastings
Hastings savaşında öldü
Godwin'in ölümüyle oğlu III.Godwin adıyla kral oldu ancak oğluda Hastings savaşında ölünce kontluk varissiz kaldı.

İkinci oluşturma, 1999[değiştir | kaynağı değiştir]

1999 yılında, Kraliçe II. Elizabeth'in küçük oğlu Prens Edward, Sophie Rhys-Jones ile evlendi. Hükümdarın küçük oğullarına evlilikleri sırasında geleneksel olarak düklük ünvanı verilmekte, uzmanların Prens Edward'ın Cambridge veya Sussex ünvanı verilmesinin en muhtemel olduğu öne sürüldü. Bunun yerine, Kraliçe, Prens Edward'a, o sırada babası tarafından tutulan Edinburgh Dükü unvanının verileceğini duyurdu. Prens Edward, Prens Philip'in üç oğlunun en küçüğü olduğundan, bunun doğrudan miras yoluyla gerçekleşmesi pek olası olmadı.

Hükümdarın oğlunun evlilik üzerine bir unvan alması gelenektir, ancak Prens Edward yüzyıllardır bir dük yerine özel olarak bir earl ünvanı alan ilk İngiliz prens oldu. Karısı Sophie , Wessex Kontesi oldu. Sunday Telegraph gazetesi, Colin Firth tarafından 'Lord Wessex' başlıklı bir karakterin canlandırıldığı 1998 yapımı Aşık Shakespeare filmini izledikten sonra Prens'in Wessex earl'ü unvanına ilgi çektiği ve bu ünvanı aldığı söylentidir.[3]

Şu anki Wessex earl'ü aynı zamanda Severn vikontudur. Bu yan unvan, earl'ün oğlu James tarafından kullanılmaktadır.

Dük Portre Doğum Evlilikler Ölüm
Prens Edward
Windsor Hanedanı
1999–günümüz
Prens Edward 10 Mart 1964
Buckingham Sarayı, Londra
II.Elizabeth ve Prens Philip oğlu
19 Haziran 1999
Sophie Rhys-Jones
2 çocuk
 –
60 yıl, 42 gün yaşında

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Anglo-Saxon Chronicle, 1007: "In this year also was Edric appointed alderman over all the kingdom of the Mercians.", 1017: "This year also was Alderman Edric slain at London".
  2. ^ Emma Mason.
  3. ^ Richard Eden (12 Aralık 2010). "Royal wedding: Prince William asks the Queen not to make him a duke". The Telegraph. 12 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2010.