İçeriğe atla

Britanya hükümdarlarının eşleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Birleşik Krallık Kraliçesi
Queen of the United Kingdom
Kraliçe Camilla'nın arması
Görevdeki
Kraliçe Camilla

8 Eylül 2022 tarihinden beri
UnvanMajesteleri
Resmî ikametBuckingham Sarayı, Londra
OluşumBritanya kraliyet ailesi
Websitesihttps://www.royal.uk/

Birleşik Krallık hükümdarlarının eşleri listesi, 1707'de İngiltere ve İskoçya'nın birleşmesinden sonra gelen Birleşik Krallık hükümdarları'nın eşlerini gösteren listedir. Kraliyet eşleri, Birleşik Krallık Monarşisi'nde yönetici bir kral veya kraliçenin eşidir. Kraliyet eşlerinin anayasal statüleri veya yetkileri yoktur, ancak birçoğunun önemli etkileri olmuştur. Şu anki hükümdar eşi Kral III. Charles'ın eşi olarak Kraliçe Camilla'dır.

1707'den bu yana, Birleşik Krallık hükümdarlarının on eşi olmuştur. Prens Philip, en uzun süre görev yapan eştir. Saltanatları boyunca sadece I. George ve VIII. Edward'ın eşleri olmamıştır.

III. Charles'ın oğlu Galler Prensi William'ın eşi Galler Prensesi Catherine'in bir sonraki konsort kraliçe olması bekleniyor.

Özel durumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tahta çıkmadan önce ölmüş, boşanmış, evlilikleri geçersiz sayılmış veya tahttan indirildikten sonra evlenmiş olduklarından, bazı hükümdarların eşleri kraliyet eşi olmamıştır. Bu durumlar şunlardır:

  • Celle'den Sophia Dorothea, Büyük Britanya Kralı I. George (Hanover Elektörünün varisiyken) karısı, 22 Kasım 1682'de evlendi, 28 Aralık 1694'te boşandı. Eşi tahta geçmeden önce boşandığı için kraliyet eşi değildir. 13 Kasım 1726’da ölmüştür.
  • Birleşik Krallık Kralı IV. George (Galler Prensi iken) Maria Anne Fitzherbert ile 1785 ile evlendi ancak evlilik geçersiz ilan edildi. Maria Anne, 1837'de öldü.
  • VIII. Edward, Windsor Dükü olarak Wallis Warfield, ile 3 Haziran 1937'de evlendi. Ancak Edward, 11 Aralık 1936'da tahttan çekilmişti. Wallis, hüküm süren bir kralın eşi olmadığı için kraliyet eşi değildir. 24 Nisan 1986'da ölmüştür.

Alışılmadık durum da Brunswick'li Caroline de yaşanmıştır. Caroline eşi Kral IV. George'dan ayrı yaşıyordu. Eşinin Kral olmasıyla birlikte yasalara göre Kraliçe oldu. Ancak sarayda kabul edilmedi. George onu taç giyme töreninden men etti. Bu durum kamuoyunda tepkiye neden oldu.

Unvanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraliçe Charlotte, Kral III. George'un eşi en uzun süre taç giyen konsort kraliçedir. (57 sene)

Kraliyet eşlerinden kadın olanların Konsort kraliçe olarak unvan sahibi olma hakkı vardır ve hepsi eşlerinin hükümdarlıkları boyunca Kraliçe olarak adlandırılmıştır. Ancak, 1707'den beri var olan üç erkek hükümdar eşinden hiçbiri konsort kral olarak kabul edilmemiştir:

  • Danimarka Prensi George, Kraliçe Anne'nin kocasıdır. Prens Konsort unvanını almadı, ancak karısının 1702'de hükümdar olmasından birkaç yıl önce, 1689'da Cumberland Dükü olarak İngiltere'nin lordluğuna yükseltildi.
  • Saxe-Coburg Prensi Albert, Kraliçe Victoria'nın kocasıdır. Bir İngiliz soyluluk unvanı almadı, ancak 1857'de Birleşik Krallık'ta Prens Konsort ilan edildi ve bu unvan verilen tek erkek eştir. İlk başta Konsort Kral olacağı öne sürüldü. Ancak bu unvan Hükûmet tarafından reddedildi.
  • Yunanistan ve Danimarka Prensi Philip, Kraliçe II. Elizabeth'in kocası, 1947'de Edinburgh Dükü olarak soyluluğa yükseltilmiş, 1957'de Birleşik Krallık Prensi yapılmıştır.
  • Ayrıca Kral III. Charles tahta çıkmadan önce, ikinci karısı Camilla ile evlendikleri zaman hem Buckingham Sarayı hem de Clarence House tarafından yapılan açıklamalar kendisinin "Majesteleri Kraliçe" yerine, "Kraliyet Altesleri Konsort Prenses" olarak adlandırılacağını söylemiştir.[1] 2020'de Clarence House, Camilla'nın Kraliçe yerine Konsort Prenses unvanını benimseme planlarının değişmediğini doğruladı.[2] Fakat II. Elizabeth, saltanatının 70. yıldönümü nedeni ile yayınladığı mesajında, Charles'ın tahta çıkması üzerine Camilla'nın "Konsort Kraliçe" olarak bilinmesinin" "içten dileği" olduğunu belirtti.[3] Buckingham Sarayı tarafından Kraliçe II. Elizabeth'in 8 Eylül'de ölümünü açıklayan resmi açıklamaya göre Kraliçe Camilla, "Majesteleri Konsort Kraliçe" olarak adlandırılmıştır. 6 Mayıs 2023'ten itibaren Kraliçe Camilla "Majesteleri Kraliçe" olarak adlandırılmıştır.[4]

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraliyet Eşi Taç giyme töreni Evlendiği
Resim İsim Görev Süresi Tarih Yer Kişi Evlilik tarihi Resim
Stuart Hanedanı
Danimarka Prensi George
* 1 Mayıs 1653
† 8 Kasım 1708
1707–1708 Taç giymedi Anne
(1702–1714)

* 16 Şubat 1665
† 12 Ağustos 1714
7 Ağustos 1683
Hannover Hanedanı
Brandenburg-Ansbach Prensesi Caroline
* 11 Mart 1683
† 1 Aralık 1737
1727–1737 22 Ekim 1727 Westminster Abbey II. George
(1727–1760)

* 9 Kasım 1683
† 25 Ekim 1760
2 Eylül 1705
Kocası ile birlikte taç giydi.
Mecklenburg-Strelitz Prensesi Charlotte
* 19 Mayıs 1744
† 17 Kasım 1818
1761–1818 22 Eylül 1761 Westminster Abbey III. George
(1760–1820)
* 4 Haziran 1738
† 29 Ocak 1820
8 Eylül 1761
Kocası ile birlikte taç giydi.
Brunswick Prensesi Caroline
* 17 Mayıs 1768
† 7 Ağustos 1821
1820–1821 Taç giyme töreninden men edildi.[5] IV. George
(1820–1830)

* 12 Ağustos 1762
† 26 Haziran 1830
8 Nisan 1795
Saxe-Meiningen Prensesi Adelaide
* 13 Ağustos 1792
† 2 Aralık 1849
1830–1837 8 Eylül 1831 Westminster Abbey IV. William
(1830–1837)

* 21 Ağustos 1765
† 20 Haziran 1837
11 Temmuz 1818
Kocası ile birlikte taç giydi.
Saxe-Coburg ve Gotha Prensi Albert
* 26 Ağustos 1819
† 14 Aralık 1861
1840–1861 Taç giymedi Victoria
(1837–1901)

* 24 Mayıs 1819
† 22 Ocak 1901
10 Şubat 1840
Saxe-Coburg ve Gotha Hanedanı (1917’den sonra Windsor Hanedanı)
Danimarka Prensesi Alexandra
* 1. Aralık 1844
† 20 Kasım 1925
1901–1910 9 Ağustos 1902 Westminster Abbey VII. Edward
(1901–1910)

* 9 Kasım 1841
† 6 Mayıs 1910
10 Mart 1863
Kocası ile birlikte taç giydi.
Teck Prensesi Victoria Mary
* 26 Mayıs 1867
† 24 Mart 1953
1910–1936 22 Haziran 1911 Westminster Abbey V. George
(1910–1936)

* 3. Haziran 1865
† 20 Ocak 1936
6 Temmuz 1893
Kocası ile birlikte taç giydi.
Leydi Elizabeth Bowes-Lyon
* 4 Ağustos 1900
† 30 Mart 2002
1936–1952 12 Mayıs 1937 Westminster Abbey VI. George
(1936–1952)

* 14 Aralık 1895
† 6 Şubat 1952
26 Nisan 1923
Kocası ile birlikte taç giydi.
Yunanistan ve Danimarka Prensi Philip
* 10 Haziran 1921
† 9 Nisan 2021
1952–2021 Taç giymedi. II. Elizabeth
(1952-2022)

* 21 Nisan 1926

† 8 Eylül 2022

20 Kasım 1947
Camilla Shand
* 17 Temmuz 1947
2022- 6 Mayıs 2023 Westminster Abbey III. Charles

(2022)

* 14 Kasım 1948

9 Nisan 2005
Kocası ile birlikte taç giydi.

Görev yaptıkları sürelere göre eşler[değiştir | kaynağı değiştir]

Prens Philip, Kraliçe II. Elizabeth'in eşi, en uzun süre görev yapan eştir. (69 sene)
Sıra İsim Süre Tarih Eşi
Başlangıç Bitiş Gün sayısı Sene, ay, gün
1 Yunanistan ve Danimarka Prensi Philip 6 Şubat 1952 9 Nisan 2021 25,265 69 sene, 2 ay, 3 gün II. Elizabeth
2 Mecklenburg-Strelitz Prensesi Charlotte 8 Eylül 1761 17 Kasım 1818 20,888 57 sene, 2 ay, 9 gün III. George
3 Teck Prensesi Victoria Mary 6 Mayıs 1910 20 Ocak 1936 9,390 25 sene, 8 ay, 14 gün V. George
4 Saxe-Coburg ve Gotha Prensi Albert 10 Şubat 1840 14 Aralık 1861 7,978 21 sene, 10 ay, 4 gün Victoria
5 Leydi Elizabeth Bowes-Lyon 11 Aralık 1936 6 Şubat 1952 5,535 15 sene, 1 ay, 26 gün VI. George
6 Brandenburg-Ansbach Prensesi Caroline 11 Haziran 1727 20 Kasım 1737 3,815 10 sene, 5 ay, 9 gün II. George
7 Danimarka Prensesi Alexandra 22 Ocak 1901 6 Mayıs 1910 3,391 9 sene, 3 ay, 14 gün VII. Edward
8 Saxe-Meiningen Prensesi Adelaide 26 Haziran 1830 20 Haziran 1837 2,551 6 sene, 11 ay, 25 gün IV. William
9 Camilla Shand 8 Eylül 2022 - 1 yıl, 282 gün III. Charles
10 Brunswick Prensesi Caroline 29 Ocak 1820 7 Ağustos 1821 556 1 sene, 6 ay, 9 gün IV. George
11 Danimarka Prensi George 1 Mayıs 1707 28 Ekim 1708 546 1 sene, 5 ay, 27 gün Anne

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Clarence House press release". Clarence House. 10 Şubat 2005. 24 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2018. 
  2. ^ Sewell (8 Nisan 2021). "Why Camilla will not be queen when Prince Charles becomes king". The Cornishman. 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2021. 
  3. ^ "Prens Charles kral olduğunda eşi Camilla kraliçe olacak". Habertürk. 6 Şubat 2022. 6 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2022. 
  4. ^ "Why Queen Camilla Officially Dropped Her Consort Title After King Charles III's Coronation". E! Online. 6 Mayıs 2023. 6 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2024. 
  5. ^ Roy Strong: Coronation: a History of Kingship and the British Monarchy, London: HarperCollins 2005, (in Auflistung der Krönungen).

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • E. B. Fryde, D. E. Greenway: Handbook of British Chronology, London: Offices of the Royal Historical Society 1986.
  • Alan Palmer, Veronica Palmer: The chronology of British history, London: Century 1992.
  • Roy Strong: Coronation: a History of Kingship and the British Monarchy, London: HarperCollins 2005.
  • Timothy Venning: Compendium of British Office Holders, Basingstoke: Palgrave Macmillan 2005.
  • David Williamson: Brewer's British royalty, London: Cassell 1996.