Britanya hükümdarlarının eşleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Britanya hükümdar eşi
Consort of the British monarch
Görevdeki
Boşta

9 Nisan 2021 tarihinden beri
Unvan Majesteleri, Kraliyet Altesleri
Resmî ikamet Buckingham Sarayı, Londra
Oluşum Britanya kraliyet ailesi
Açılışı yapan George (Cumberland dükü)
Son sahibi Philip (Edinburgh dükü)

Birleşik Krallık hükümdarlarının eşleri listesi 1707'de İngiltere ve İskoçya'nın birleşmesinden sonra gelen Birleşik Krallık hükümdarları’nın eşlerini gösteren listedir. Kraliyet eşleri, Birleşik Krallık Monarşisi’nde yönetici bir kral veya kraliçenin eşidir. Kraliyet eşlerinin anayasal statüleri veya yetkileri yoktur, ancak birçoğunun önemli etkileri olmuştur. Kraliçe II. Elizabeth’in eşi Prens Philip'in ölümü üzerine, pozisyon boştur. Cornwall Düşesi Camilla'nın Galler Prensi Charles'ın kral olarak tahta çıkmasıyla bir sonraki Kraliçe Konsort olması bekleniyor.

1707’den bu yana, Birleşik Krallık hükümdarlarının on eşi olmuştur. Prens Philip, en uzun süre görev yapan eştir. Saltanatları boyunca sadece I. George ve VIII. Edward‘ın eşleri olmamıştır.

Özel durumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tahta çıkmadan önce ölmüş, boşanmış, evlilikleri geçersiz sayılmış veya tahttan indirildikten sonra evlenmiş olduklarından, bazı hükümdarların eşleri kraliyet eşi olmamıştır. Bu durumlar şunlardır:

  • Celle'den Sophia Dorothea, Büyük Britanya Kralı I. George (Hanover Elektörünün varisiyken) karısı, 22 Kasım 1682'de evlendi, 28 Aralık 1694'te boşandı. Eşi tahta geçmeden önce boşandığı için kraliyet eşi değildir. 13 Kasım 1726’da ölmüştür.
  • Birleşik Krallık Kralı IV. George (Galler Prensi iken) Maria Anne Fitzherbert ile 1785 ile evlendi ancak evlilik geçersiz ilan edildi. Maria Anne, 1837'de öldü.
  • VIII. Edward, Windsor Dükü olarak Wallis Warfield, ile 3 Haziran 1937'de evlendi. Ancak Edward, 11 Aralık 1936’da tahttan çekilmişti. Wallis, hüküm süren bir kralın eşi olmadığı için kraliyet eşi değildir. 24 Nisan 1986'da ölmüştür.
Kraliçe Charlotte, Kral III. George’un eşi en uzun süre görev yapan Kraliçe’dir. (57 sene)

Alışılmadık durum da Brunswick’li Caroline’de yaşanmıştır. Caroline eşi Kral IV. George’dan ayrı yaşıyordu. Eşinin Kral olmasıyla birlikte yasalara göre Kraliçe oldu. Ancak sarayda kabul edilmedi. George onu taç giyme töreninden men etti. Bu durum kamuoyunda tepkiye neden oldu.

Ayrıca Galler Prensi Charles tahta çıkarsa, ikinci karısı Cornwall Düşesi Camilla aksi bir yasa çıkmadığı sürece kraliçe eşine ait unvanı otomatik olarak alacaktır. Bununla birlikte, evlendikleri zaman hem Buckingham Sarayı hem de Clarence House tarafından yapılan açıklamalar kendisinin "konsort kraliçe" yerine, "prenses konsort" olarak adlandırılacağını söylemiştir.[1] 2020'de Clarence House, Camilla'nın Kraliçe yerine prenses unvanını benimseme planlarının değişmediğini doğruladı.[2]Fakat II. Elizabeth, saltanatının 70. yıldönümü nedeni ile yayınladığı mesajında, Charles'ın tahta çıkması üzerine Camilla'nın "Kraliçe Konsort olarak bilinmesinin" "içten dileği" olduğunu belirtti.[3]

Unvanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraliyet eşlerinden kadın olanların Konsort kraliçe olarak unvan sahibi olma hakkı vardır ve hepsi eşlerinin hükümdarlıkları boyunca Kraliçe olarak adlandırılmıştır. Ancak, 1707'den beri var olan üç erkek hükümdar eşinden hiçbiri konsort kral olarak kabul edilmemiştir:

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraliyet Eşi Taç giyme töreni Evlendiği
Resim İsim Görev Süresi Tarih Yer Kişi Evlilik tarihi Resim
Stuart Hanedanı
George, Prince of Denmark by Michael Dahl.jpg Prens George (Danimarka)
* 1 Mayıs 1653
† 8 Kasım 1708
1707–1708 Taç giymedi Anne
(1702–1714)

* 16 Şubat 1665
† 12 Ağustos 1714
7 Ağustos 1683 Anne Stuart.jpg
Hannover Hanedanı
Caroline of Ansbach2.jpg Caroline (Ansbach)
* 11 Mart 1683
† 1 Aralık 1737
1727–1737 22 Ekim 1727 Westminster Abbey II. George
(1727–1760)

* 9 Kasım 1683
† 25 Ekim 1760
2 Eylül 1705 George ii england.jpg
Kocası ile birlikte taç giydi.
Charlotte gainsborough.jpg Charlotte (Mecklenburg-Strelitz)
* 19 Mayıs 1744
† 17 Kasım 1818
1761–1818 22 Eylül 1761 Westminster Abbey III. George
(1760–1820)
* 4 Haziran 1738
† 29 Ocak 1820
8 Eylül 1761 George III by studio of Allan Ramsay.jpg
Kocası ile birlikte taç giydi.
Caroline by Hayter.jpg Caroline (Brunswick)
* 17 Mayıs 1768
† 7 Ağustos 1821
1820–1821 Taç giyme töreninden men edildi.[4] IV. George
(1820–1830)

* 12 Ağustos 1762
† 26 Haziran 1830
8 Nisan 1795 Georg IV. (Vereinigtes Königreich)@Residenzmuseum Celle20160708.jpg
Beechey, William - Adelaide of Saxe-Meiningen - NPG 1533.jpg Adelaide (Saxe-Meiningen)
* 13 Ağustos 1792
† 2 Aralık 1849
1830–1837 8 Eylül 1831 Westminster Abbey IV. William
(1830–1837)

* 21 Ağustos 1765
† 20 Haziran 1837
11 Temmuz 1818 William IV.jpg
Kocası ile birlikte taç giydi.
Prince Albert - Franz Xaver Winterhalter 1842.jpg Prens Albert (Saxe-Coburg ve Gotha)
* 26 Ağustos 1819
† 14 Aralık 1861
1840–1861 Taç giymedi Victoria
(1837–1901)

* 24 Mayıs 1819
† 22 Ocak 1901
10 Şubat 1840 The Young Queen Victoria.jpg
Saxe-Coburg ve Gotha Hanedanı (1917’den sonra Windsor Hanedanı)
Dowager Queen Alexandra.jpg Alexandra (Danimarka)
* 1. Aralık 1844
† 20 Kasım 1925
1901–1910 9 Ağustos 1902 Westminster Abbey VII. Edward
(1901–1910)

* 9 Kasım 1841
† 6 Mayıs 1910
10 Mart 1863 Prince of Wales00.jpg
Kocası ile birlikte taç giydi.
Queenmaryformalportrait edit3.jpg Mary (Teck)
* 26 Mayıs 1867
† 24 Mart 1953
1910–1936 22 Haziran 1911 Westminster Abbey V. George
(1910–1936)

* 3. Haziran 1865
† 20 Ocak 1936
6 Temmuz 1893 Kinggeorgev1923.jpg
Kocası ile birlikte taç giydi.
ElizabethBowes-Lyon.jpg Elizabeth Bowes-Lyon
* 4 Ağustos 1900
† 30 Mart 2002
1936–1952 12 Mayıs 1937 Westminster Abbey VI. George
(1936–1952)

* 14 Aralık 1895
† 6 Şubat 1952
26 Nisan 1923 Georg VI England.jpg
Kocası ile birlikte taç giydi.
Prince Philip NASA cropped.jpg Philip (Yunanistan ve Danimarka)
* 10 Haziran 1921
† 9 Nisan 2021
1952–2021 Taç giymedi. II. Elizabeth
(1952)

* 21 Nisan 1926
20 Kasım 1947 Elizabeth II greets NASA GSFC employees, May 8, 2007 edit.jpg

Görev yaptıkları sürelere göre eşler[değiştir | kaynağı değiştir]

Prens Philip, Kraliçe II. Elizabeth’in eşi, en uzun süre görev yapan eştir. (69 sene)
Sıra İsim Süre Tarih Eşi
Başlangıç Bitiş Gün sayısı Sene, ay, gün
1 Philip (Yunanistan ve Danimarka) 6 Şubat 1952 9 Nisan 2021 25,265 69 sene, 2 ay, 3 gün II.Elizabeth
2 Prenses Charlotte (Mecklenburg-Strelitz) 8 Eylül 1761 17 Kasım 1818 20,888 57 sene, 2 ay, 9 gün III. George
3 Prenses Mary (Teck) 6 Mayıs 1910 20 Ocak 1936 9,390 25 sene, 8 ay, 14 gün V. George
4 Prens Albert (Saxe-Coburg ve Gotha) 10 Şubat 1840 14 Aralık 1861 7,978 21 sene, 10 ay, 4 gün Victoria
5 Lady Elizabeth Bowes-Lyon 11 Aralık 1936 6 Şubat 1952 5,535 15 sene, 1 ay, 26 gün VI. George
6 Prens Caroline (Brandenburg-Ansbach) 11 Haziran 1727 20 Kasım 1737 3,815 10 sene, 5 ay, 9 gün II. George
7 Prenses Alexandra (Danimarka) 22 Ocak 1901 6 Mayıs 1910 3,391 9 sene, 3 ay, 14 gün VII. Edward
8 Prenses Adelaide (Saxe-Meiningen) 26 Haziran 1830 20 Haziran 1837 2,551 6 sene, 11 ay, 25 gün IV. William
9 Prenses Caroline (Brunswick-Wolfenbüttel) 29 Ocak 1820 7 Ağustos 1821 556 1 sene, 6 ay, 9 gün IV. George
10 Prens George (Danimarka) 1 Mayıs 1707 28 Ekim 1708 546 1 sene, 5 ay, 27 gün Anne

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Clarence House press release". Clarence House. 10 Şubat 2005. 24 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2018. 
  2. ^ Sewell (8 Nisan 2021). "Why Camilla will not be queen when Prince Charles becomes king". The Cornishman. 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2021. 
  3. ^ "Prens Charles kral olduğunda eşi Camilla kraliçe olacak". www.haberturk.com. 6 Şubat 2022. 6 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2022. 
  4. ^ Roy Strong: Coronation: a History of Kingship and the British Monarchy, London: HarperCollins 2005, (in Auflistung der Krönungen).

Ek okumalar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • E. B. Fryde, D. E. Greenway: Handbook of British Chronology, London: Offices of the Royal Historical Society 1986.
  • Alan Palmer, Veronica Palmer: The chronology of British history, London: Century 1992.
  • Roy Strong: Coronation: a History of Kingship and the British Monarchy, London: HarperCollins 2005.
  • Timothy Venning: Compendium of British Office Holders, Basingstoke: Palgrave Macmillan 2005.
  • David Williamson: Brewer's British royalty, London: Cassell 1996.