Vikiproje tartışma:Tiyatro

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Tiyatro (Proje-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tiyatro maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tiyatro kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Proje  Bu madde Proje-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Tiyatro projesinin başlatılması[kaynağı değiştir]

  • Aktif olarak çok katılamasam da; düşünce olarak destekliyorum. Levent Abi ileti 05:15, 14 Şubat 2008 (UTC)
  • Projenin tiyatro maddelerinin standartlaşmasını ve kalitesinin artmasını sağlayacağını, işbirliğinin daha kolay yürümesine ve portalın gelişmesine yardımcı olacağını düşünerek destekliyorum. --Yabancımsj 07:53, 14 Şubat 2008 (UTC)

Proje sayfasının taslağını yazarken {{Edebiyat}} tan kopyalayabileceğimiz bir {{Tiyatro}} şablonu kullanmayı düşündüm. {{portal|Tiyatro}} yerine, tüm maddelerin en altında bunu kullansak daha şık olur diye düşünüyorum. Proje sayfasını da şimdilik böyle yazdım. Bunu kullanmaya başlarsak, şimdiye kadar {{portal|Tiyatro}} eklediğimiz maddeleri yeniden değiştirmek gerekeceği için çift iş yaratacak. Ne düşünürsünüz?

  • Portal aktif olduğu için hepimiz uğraşarak bu "çift iş" sorununu halledebiliriz gibi geliyor. Daha hoş bir şablon olması gerektiğini ben de düşünüyordum. Bu yüzden destekliyorum. Proje sayfasına da ciddi emek vermişsiniz, elinize sağlık. Bence iyi fikir, o sayfa belirttiğim sebeplere projenin bizleri de yazar/kullanıcı olarak geliştireceğini düşündüğümü ekleyeyeyim. Teşekkürler. --Yabancımsj 08:01, 14 Şubat 2008 (UTC)
  • Vikiproje pekçok konuda özellikle madde kalitesini yükseltmekte oldukça faydalı olacak, ellerinize sağlık ve teşekkürler. Şablonu değiştirmek de iyi fikir Yabancı'ya katılıyorum sorun olmaz.--Gökhan 14:59, 14 Şubat 2008 (UTC)
  • Tamam, harcadığım emeğe üzülmemeliyim: eğer iyi olacaksa, ancak sadece benim yerleştirdiğim 1000 civarında portal şablonu var; ya hepimizin toplam ekledikleri? Kim uzun uzun uğraşacak tümüyle? Hepimiz birden yapmaya kalksak, karmaşa ve zaman kaybı olacak. Bir bot yapılıp değiştirilirse katılıyorum. Bir de yeni şablondaki boşluk yokedilmeli sanırım.. Levent Abi ileti 00:15, 16 Şubat 2008 (UTC)
  • Şablonda küçük bir dğişiklik yaptım. Şimdi boşluk daha küçüldü. Bakabilir misiniz?
    Ancak şablonun maddelerde kullanılması ve eskiden eklenmiş olan basit şablonun değiştirilmesi, bunun yaratacağı iş yükü konusu halen netleşmedi. Levent Abi'nin yukarıdaki görüşlerine biraz katılıyorum. Ama yeni şablonun projeye ve portala katılım için daha ilgi çekici olacağını da düşünüyorum. Bu işin faydasını maliyetiyle karşılaştırınca yapılabilir gibi geliyor. Bot konusu ise çok iyi olurdu ama beni aşıyor. Bu konuda deneyimli bir kullanıcı bulmaya çalışacağım.
    homonihilis ileti 07:11, 19 Şubat 2008 (UTC)
  • Öncelikle proje çok güzel olmuş elinize sağlık, Yabancı'nın mesajıyla öğrendim açıldığını. Yapılacak çok iş var ve bu sayede daha sistemli, düzenli çalışılacak böylece de tiyatro maddeleri daha estetik ve içerik olarak daha iyi olacaktır. {{Tiyatro}} şablonunu beğendim maddelerde de diğerine göre daha iyi durduğu kesin ama daha önce büyük uğraşlarla konulmuş olan {{portal|Tiyatro}}'nun yerine bunu koymanın uzun bir uğraş ve emek gerektireceği de kesin. Ancak eğer böyle bir karar alınırsa da hep birlikte altından kalkabiliriz gibi geliyor. Hemen olmasa da belirli bir zaman diliminde yavaş yavaş yapılabilir diye düşünüyorum. ---Rhnmesaj 12:02, 19 Şubat 2008 (UTC)
  • Yeni şablon güzel olmuş, fikir birliğine varıldıysa değiştirmeye başlayalım--Gökhan 22:10, 19 Şubat 2008 (UTC)
  • Levent Abi ileti yeni açtığı maddelerde {{Tiyatro}} ve {{VikiProje Tiyatro}} şablonlarını kullanmaya başladı bile. Ben de tiyatro maddelerini gördükçe şablonları eklemeye/değiştirmeye başlıyorum.
    homonihilis ileti 22:49, 20 Şubat 2008 (UTC)
  • Bir - iki düşüncemi açıklamak istiyorum:
  1. Öncelikle Homonihilis'i gerçekten sevgiyle kutluyorum: gerek portala, gerekse projeye verdiği emek takdire değer. Vikipedi içinde tiyatro konusu böylelikle derlenip toplanacak, güç kazanacak.
  2. Kategoriler elden geçmeli; bu konuda deneyimli birinin vikiyardımını istemek doğru bir hareket olur.
  3. Yönetmenler konusu biraz karışık; tiyatroda yönetmenlik yapmış, ancak sinemada yapmamış olmasına rağmen oyunculuk yapmış olanlar, bunun tam tersi yönetmenler, ya da her iki alanda birden yönetmenlik yapmış olanlar var.. Oyunculukla ilgisi olmayan yönetmenler de var.. Bu konuda çok sistemli bir çalışma yapılarak, neyin ne olduğunu, biçemlerini vs. düzgünce saptamamız gerekiyor. Düşüncelerinizi açarsanız sevinirim. Herkese iyi çalışmalar.
  4. Bağlantılar konusu; maddelerin içinde aşırı bağlantı vermekten kaçınmalıyız. Bu konuda burada yeterli ve gerekli açıklama var. Örneğin Viki'de o kadar çok "İstanbul" iç bağlantısı var ki; artık doğum yerlerini belirtirken İstanbul olanlara bağlantı vermiyorum. Bunun gibi her gördüğümüz tiyatro, sinema sözcüğüne, bir sanatçının tüm oyun ya da filmleri, eserlerine bağlantı vermek, o maddeye gereksiz yere yüklenmek olur. Tamam, renkler "renk katıyor" ama yıllarca açılmayacak bir Öksüz Gülnaz (film) bağlantısına ne gerek var? Boş bağlantı boşa zaman kaybı, ya da defalarca her yerde görülebilecek bağlantı da aynı şekilde zaman kaybı olur. Eser/film/oyun bağlantılarında da klasikleşmiş, ya da tarihsel önemi bulunan ürünlerde yoğunlaşmayı öneriyorum. Tüm bu öneriler "her şey viki için" mantığından yola çıkılarak yazdıklarım.. Vikipedi içinde "her şey sanat/tiyatro/fizik/müzik..vb için" diyenlere de saygım var
  5. Bir türlü yapamadım; Temaşa maddesini "Kategoriler"imizde "Geleneksel Tiyatro"'nun alt başlığı haline getirebilecek bir arkadaşımız var mı?

Levent Abi ileti 19:01, 16 Şubat 2008 (UTC)

Bilgi kutusu[kaynağı değiştir]

Merhabalar, {{Tiyatro Oyunu}} şablonuna birkaç ekleme yapsak fena olmaz. Bu sanki fazla yerel duruyor. Oyunun ilk olarak sahnelendiği ülke, özgün dili, gala tarihi, türü, varsa websitesi, ibdb bağlantısı olsa iyi olur tabii bunlar enwikideki bilgi kutusunda bulunanlar başka ekler de yapılabilir.--Gökhan 13:18, 20 Şubat 2008 (UTC)

  • Haklısın, tamamen katılıyorum. Aslında bu genel olarak dikkat etmemiz gereken bir konu. Yerellikten kaçınmalı, örneğin Türkiye'de sergilenen oyunların diğer ülkelerdeki sergilenme bilgilerini de atlamadan vermeliyiz. Ben de bu hataya düştüm ve dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum. Şablondaki değişiklik buna yardımcı olur. --Yabancımsj 13:37, 20 Şubat 2008 (UTC)
  • Aslında {{Tiyatro Oyunu}} bu haliyle oyun şablonu olmaktan çok, bir oyunun belirli bir sahnelenişine ilişkin bilgieri içeriyor. Örneğin sezon, dekor ya da kostüm gibi bilgiler tiyatro oyununun asıl bileşenleri değil. Belki bu şablonun adını değiştirip "sahnelenme bilgisi" gibi bir şey yapabiliriz. Format olarak da küçültüp, madde içinde bu bilgileri listelemek yerine bu şablonu gerekli sayıda kullanırız. Örneğin yönetmen, kostüm, dekor, müzik, oyuncular gibi bilgileri alt alta sıralamak yerine bir şablonla göstermek görsel açıdan daha güzel olabilir. {{Tiyatro Oyunu}} adıyla da yeni bir şablon hazırlayıp ona Gökhan 'ın belirttiği bilgileri ekleriz. homonihilis ileti 13:50, 20 Şubat 2008 (UTC)


   
{{Tiyatro Oyunu    
| oyunun adı =    
| resim =    
| resim_boyutu =   
| resim altı =   
| yazar =    
| koro =   
| karakterler =   
| repliği olmayan karakterler =   
| zaman ve mekân =   
| ilk gösterim =   
| ülke =   
| orijinal dil =   
| oyun serisi =   
| konu =    
| tür =   
| web =   
| playbill_event =   
| ibdb_id =   
}}   

Merhabalar enwikideki bilgi kutusunu şu şekilde aktardık. Uygun ise değiştirelim. Önerilerinizi bekliyorum--Gökhan 16:48, 2 Nisan 2008 (UTC)

  • Bence yeterli ve kullanışlı bir şablon, teşekkürler. Bir tek "Infobox Play" ve "image_size" Türkçe olsa?
    homonihilis ileti 05:07, 3 Nisan 2008 (UTC)
  • Eline sağlık Gökhan. Yalnız homonihilis bir önceki mesajında belirtmişti, kostüm, dekor gibi başlıklar da olabilir diye. Oyun maddelerinde bu bilgilere yer vermemiz gerek, tabii şablon içinde olursa daha iyi olur. Bunları eklemek mümkün mü acaba? Teşekkürler. --Yabancımsj 05:44, 3 Nisan 2008 (UTC)
  • Önceki yazdıklarımla ilgili bir açıklama yapmam gerekiyor sanırım. Bence Gökhan'ın çevirmiş olduğu şablon, bir tiyatro oyununu tanımlamak için yeterli. Bu şablon içinde, oyunun herhangi bir sahnelenişine ait olan ve sonraki sahnelenişlerinde değişebilecek bilgiler yer almamalı. Bu sebeple ben yukarıda kostüm, ışık düzeni, reji, başroller vb. sahnelemeye özgü bilgileri içerecek yeni bir şablon yapmayı önermeye çalışmıştım. Bu, Gökhan'ın çevirmiş olduğundan bağımsız, daha az yer kaplayan (belki dikey değil de yatay), ilgili sahneleme bilgilerini özetleyen ve maddelerin "sehneleme bilgisi" bölümünde yer alacak bir şablon olmalı. Yukarıdaki çevrilmiş şablon da bence böyle kalmalı. Böylece, sık sahnelenen ya da farklı ülkelerde sahnelenmiş olan oyunların bilgileri de ayrı ayrı verilebilmiş olur diye düşünüyorum. Ne dersiniz? homonihilis ileti 07:01, 3 Nisan 2008 (UTC)
  • Doğrusu ona dikkat etmemişim. Bence haklısınız. --Yabancımsj 07:14, 3 Nisan 2008 (UTC)
  • Mevcut {{Tiyatro Oyunu}} şablonunu yenisi ile değiştirelim (şahsen sadece "Bilgi Kutusu Oyun" olmasını isterdim ama onu bilgisayar oyunları kapmış). Eskisindeki bilgileri de oluşturacağımız yeni şablonda kullanabiliriz.--Gökhan 13:32, 3 Nisan 2008 (UTC)

Kategoriler konusunda bir şeyler yapsak diyorum hala çok karışık bir şekilde duruyorlar ve az önce gördüğüm Tiyatro sahneleri ve Tiyatro salonları arasında nasıl bir fark var sizce? Bana aynı şey gibi geldi. Ayrıca Kategori:Tiyatrolar'da çok doğru değil sanırım Kategori:Ülkelerine göre tiyatrolar şeklinde yapılabilir. Diğer vikileri de örnek alabiliriz tabii bu konuda, onların ne yaptığına da bakılabilir. --Rhnmesaj 16:50, 8 Mart 2008 (UTC)

Kategoriler konusu bana göre tiyatro alanındaki en zayıf yerimiz. Çünkü şu anda tiyatro kategorileri karmakarışık. Birisi gözünü karartıp ciddi zaman harcamaya karar verdiğinde sorun çözülecek. Ben ara sıra buna niyetleniyorum ama yeterli zamanı bulamadım hiç. Şu anda kategorilerle ilgili bir tereddüt yaşadığımda mevcut kategorilerden en uygun olduğunu düşündüğümü ekliyorum maddeye. En azından böylece madde kapsam içine alınmış oluyor. Bence siz de şimdilik bahsettiğiniz iki kategoriden birini ekleyebilirsiniz.
Zamanla her şey olur nasılsa...
homonihilis ileti 06:33, 18 Mart 2008 (UTC)

öncelikle Türk Tiyatro Tarihi konusuna deyinilmesinim büyük bir önemi vardır. ! Bu imzasız yazı 78.180.251.9 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

alaylı/mektepli[kaynağı değiştir]

kategori olarak Alaylı oyuncular çok önemli bir başlık olduğunu düşünmekteyim tabi bunun yanında ! mektepli konsevatuar mezunlarının yeride ap ayrıdır. bu konu niye bu kadar önemli olduğuna gelirsek her yıl konservatuarlara giren ( daha doğrusu alınan öğrenci sayısının malesef 100 kişi bile olması nedeniyle bir çok yetenek alaylı olarak bir yerlere gelmektedirler ! Bu imzasız yazı 78.184.179.183 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Yeni SMA projesi[kaynağı değiştir]

  • Samuel Beckett maddesini SMA yapmak için ocak ayında başlayan çalışmalar sonuçlandı ve madde SMA oldu. Maddeye ilişkin çalışmalara özellikle son dönemde yoğun katılım olması, hiç ara vermeden yeni SMA çalışmalarına başlamak için cesaret verici. Bu sebeple, tiyatro alanında yeni bir SMA çalışması yapmak isteyen kullanıcıları, öncelikle aday maddeleri önermeye/belirlemeye davet ediyorum. SMA yapılabileceğini düşündüğünüz maddeleri buraya eklerseniz, üzerinde tartışıp yeni çalışmanın yönünü belirleyebiliriz. İyivikiler... homonihilis // ileti 08:52, 1 Temmuz 2008 (UTC)
  • Önceden Homonihilis ve Gökhan'la Hamlet'i İngilizcesinden çevirebiliriz diye konuşmuştuk. Cemallamec ise Türkçe kaynaklardan yararlanarak bir SM yapsak daha iyi olur demişti. Açıkçası projeye katılmak isteyecek kullanıcıların hepsinin elinde SM çalışması için yeterince Türkçe kaynak olduğundan emin değilim. En azından benim elimde fazlaca kaynak yok. İnternetten de fazla kaynağa ulaşabileceğimizi sanmıyorum. Bu konuda farklı bir öneri getirilirse değerlendirelim tabii. Ama şu durumda ben yine Hamlet'i çevirmekten yanayım. --Yabancımsj 13:18, 2 Temmuz 2008 (UTC)
  • Hamlet gördüğüm en iyi seçkin maddelerden biri bence de onu bu haliyle vikipediye eklemeliyiz, teşekkürler--Gökhan 18:46, 2 Temmuz 2008 (UTC)
  • Bu konuda uzun süredir rahatsızlığımı dile getiriyorum. Sonunda bir fırsat çıkmasına sevindim. Önce önerilerden başlayayım: Geçen ay ortalarında Kullanıcı:Mskyrider bana Hamlet'i çevirebileceğinden bahsetmişti. Katkısı olmayan tek konu tiyatro, sanırım bizi kırmaz. Ahmet Kutsi Tecer maddesine karşıyım; 'Orada Bir Köy Var Uzakta' dışında (ki o da şiir, tiyatro eseri değil) tanınmış eseri olmamasının yanı sıra, ondan çok öncelikli gelen kişiler var tanıtılacak. (Burada sakın bir yanlış anlaşılma olmasın, Tecer'in değerini, katkılarını gözardı etmiyorum, sadece öncelik sıralaması..) HAcivat ve Karagöz olabilir, ancak onu da kısa ve yetersiz buluyorum. Ayrıca ana hedef tiyatro, öncelik de Türk tiyatrosu olursa, bugüne gelmesinde çok büyük emekleri olan Msuahipzade Celal, Muhsin Ertuğrul, Afife Jale, Agop Ayvaz, Erkan Yücel, Güllü Agop, Hayali Küçük Ali, Kerim Afşar, Haldun Taner, Mehmet Ulusoy, Mardiros Mınakyan, Avni Dilligil, Can Gürzap, Celile Toyon, (kısa da olsa) Dinçer Sümer, Engin Cezzar, Gülriz Sururi, Erol Günaydın, Lale Oraloğlu..... daha o kadar çok isim var ki önerilebilecek.. Muammer Karaca, Naşit Özcan (tiyatrocu), Rutkay Aziz, Oben Güney, Tevfik Gelenbe, Özdemir Nutku, Üstün Akmen.. sonradan aklıma gelen ve gelebilecek daha bir çok isim var. Bir Münir Özkul bile (henüz yaşıyorken) seçkin madde olabilir. Önerilerinize açığım. Levent Abi ileti 08:59, 3 Temmuz 2008 (UTC)
  • "Mskyrider'ın katkısı olmayan tek alan tiyatro" cümlesini düzelteyim, Beckett'ın kırmızılarıyla az uğraşmadı. İşbirlikçilerimizden biridir kendisi. + Şunu da eklersem Levent Abim bana kızmaz herhalde, Türk tiyatrosuna öncelik verilmesinden yana değilim. Bütün ülke tiyatrolarına eşit mesafede duralım, bir çok kullanıcı tarafından ulaşılabilir kaynakların SM için yeterli olacak gibi göründüğü bir maddeyi aralarından seçelim. Yalnız Gökhan'ın dediğine de dikkat çekeyim, Hamlet bir çok SM'den çok daha doyurucu bir içeriğe sahip. Türkçe'ye çevrilmesi Vikiye büyük katkı olur. Ama dediğim gibi kaynak sorunu aşıldıktan sonra, başka bir madde de olabilir. --Yabancımsj 09:24, 3 Temmuz 2008 (UTC)


  • Düzeltiyorum: Mskyrider'ın eklediği maddeler konusunda tek eksiği tiyatro. O yüzden o teklifte bulunmuştu. Gelelim sevgili Yabancı'nın yazdıklarına:
Ülke tiyatrolarına eşit mesafede durmak Vikipedi'nin en temel ilkelerinden biridir. Çünkü bir Türk ansiklopedisi değildir. Ancak diğer ülke kullanıcılarına Türkiye ile ilgili, Türk kullanıcılara diğer ülkelerle ilgili tiyatro (ve tabii diğer) maddelerde bilgi verme temelinde hareket etmemiz doğrultusunda; Türk tiyatrosunda SM olması gereken onlarca kişi/oluşum bizim için değer taşımaktadır. Eğer bütün ülke tiyatrolarına eşit mesafede duracaksak, bu eşitliği korumak için, tiyatro gibi çok önemli bir kültür konusunda, türk tiyatro tarihinin, diğerlerinden kesinlikle geri kalmaması lazım. Bu anlamda olayın dengesini sağlamak bize düşüyor. Şimdi portal sayfamıza bir bakın. İki kez gündeme getirmeme karşın; portal anasayfasında 4 tiyatro ustasının fotoğrafının arasında bir tane bile Türk yok!. Bu sayının beş, altı olması çok mu zor? Ya da 1/4 oranında değişmesi? Bunu sadece bir kişinin mi dile getirmesi, izlemesi gerekiyor? Türk tiyatro emekçilerinin dünya tiyatrosuna katkısı olmamış mı? Olmuşsa o portale giren nereden nasıl anlayacak bunu, o resimlere bakınca? Eğer bizim tiyatroya bakış açımız buysa, denge anlayışımız, eşit mesafede durma kavramımız böyleyse, o zaman özür diliyorum. Belki fazla sert bir çıkış oldu ama sanırım başka türlü kendimi ifade edemedim bu kez. Türk ansiklopoedisi değiliz. Portal de öyle bir ansiklopedinin öyle bir parçası değil. Temel kavram daima geçerli: bir yere kadar. Levent Abi ileti 21:46, 3 Temmuz 2008 (UTC)
  • Tartışma bana göre yanlış yönde ilerliyor. Ancak bu portaldaki resimler konusunda fikrimi söylemek durumundayım. Şu anda 4 resim var: 1 İngiliz - Shakespeare, 1 Romen/Fransız - Ionesco, 1 Alman - Goethe, 1 Rus - Stanislavski. Bu kişiler kendi dönemlerinde tiyatro alanında kalıcı ve halen etkisi süren izler bırakmışlar. Burada kimlerin olmadığından bahsedilirken akla gelmesi gereken isimlerden belki 15 -20 isimden dördü portalda yer almış. Dünya tiyatro tarihinde bu kişiler kadar kalıcı etki bırakmış başka isimlerin bu portalda neden yer almadığını sorgulayabiliriz. Ancak kimler olabilir diye düşündüğümde açıkçası aklıma hiçbir Türk gelmiyor. Düşünün, size deseler ki dünya tiyatro tarihinde en önemli yere sahip kişilerin heykellerini dikeceğiz, ama sadece dördünü seçmek durumundasınız. Seçtikleriniz arasında hangi Türk olur? Bu dört fotoğrafın yanına illâ ki bir Türk eklenecekse, bir Fransız, bir İtalyan, bir İspanyol, bir Japon, bir Zimbabveli de eklensin o zaman. Buraya bir Türk eklemeye kalkışmak, Türk tiyatrosuna öncelik vermiş olmak demektir. Ama orada Shakespeare'in yer alması İngiliz tiyatrosuna öncelik vermiş olmak değildir. Çünkü Shakespeare, Shakespeare olduğu için oradadır, İngiliz olduğu için değil. Sonuçta o resimler bu derecede sorun yaratıyorsa, bence eklemek yerine hepsini kaldıralım. Çünkü bunun sonu yok.
    Öte yandan SMA çalışmasında hangi maddenin seçileceği tamamen farklı bir konu. Bu konuda ben açıkçası Türk tiyatrosundan ya da başka bir ülkenin tiyatrosundan madde seçmek ya da seçmemek arasında fark göremiyorum. Ancak, eğer en azından birkaç vikipedistin bir arada çalışacağı bir SMA projesi başlatmak niyetinde isek, hakkında rahatlıkla kaynak bulunabilecek, özel olarak detaylı araştırma ve çalışma gerektirmeyecek bir maddeyi seçmeliyiz. Aksi durumda çalışma, o konuda bilgili ya da yeterli kaynağa sahip bir kişinin üzerinde kalacaktır. İyivikiler... homonihilis // ileti 06:27, 4 Temmuz 2008 (UTC)
  • Resim konusunu burada daha fazla uzatmamak için "Bütün ülke tiyatrolarına eşit mesafede duralım, bir çok kullanıcı tarafından ulaşılabilir kaynakların SM için yeterli olacak gibi göründüğü bir maddeyi aralarından seçelim." demekle yetinmiştim. Ama şunu ekleyeyim, Homonihilis'in yazdıklarının altına imzamı atarım. O resimleri portal kurulurken ana sayfaya koysun diye Gökhan'a öneren benim. O da tamam dedi ve koyduk. Neden bir Türk tiyatrocuyu önermediğimin yanıtını Homonihilis'in satırlarında aynen bulabilirsiniz. SMA seçiminde de kriterimiz maddenin işbirliği çalışmasına elverişli, yani kaynağı bol ve kolay ulaşılabilir olması olmalı. Maddenin dahil olduğu ülke tiyatrosunun kriter olarak tartışılmasını doğru bulmuyorum. İyi çalışmalar. --Yabancımsj 13:58, 4 Temmuz 2008 (UTC)
  • Yabancı'da aynı görüşte olduğuna göre Homonihilis'e kısa yanıt: Türk tiyatro tarihi dünya tiyatro tarihinin bir parçası mıdır? Buna "hayır" diyecek kimse yoktur sanıyorum. "Bu dört fotoğrafın yanına illâ ki bir Türk eklenecekse, bir Fransız, bir İtalyan, bir İspanyol, bir Japon, bir Zimbabveli de eklensin o zaman." demek, şu anlama rahatlıkla gelebilir o zaman: "Portalin adı değişsin, 'Dünya tiyatrosu portali' olsun?". Mantık bu mudur? Aslında evet; madem bütün dünya tiyatrolarına eşit mesafede durulacak; Muhsin Ertuğrul 'da olmalı orada, Martin McDonagh'ta, Zimbabwe'li tiyatro sanatçısı da.

Türkçe vikipedi'yi Türkçe konuşan insanlar için hazırlıyorsak; orada bir Türk tiyatro sanatçısına da yer olmak zorundadır. Shakespeare elbette orada İngiliz olduğu için durmayacak; Muhsin Ertuğrul da öyle. Ama Ertuğrul; Dünya tiyatro tarihinin bir parçası olan Türk tiyatro tarihine katkıda bulunan en önemliinsanlardan biri olduğu için orada bulunacak, Türk olduğu için değil! Lütfen bunu anlamaya çaba gösterin. Levent Abi ileti 19:32, 6 Temmuz 2008 (UTC)

  • Levent Abicim, Türk tiyatrosunun dünya tiyatrosunun bir parçası olması değil ki mesele. Her bir ülkenin tiyatrosu dünya tiyatrosunun bir parçasıdır. Ancak şu anda portal sayfasında resimleri bulunanlar, kendi ülke sınırlarını aşmış, dünya tiyatrosunu büyük ölçüde etkilemiş kişilerdir. Homonihilis'in Shakespeare orada İngiliz olduğu için bulunmuyor derken kastettiği budur. Tiyatro konusunda fazla bilgi sahibi olduğumu asla iddia etmem, bu konuda ukalalık yapma niyetinde olsam bile yapacak bir birikimim yok ama, gerçekten Shakespeare'in, Ionesco'nun, Goethe'nin ve Stanislavski'nin yanında yer alabilecek kadar ülke sınırlarını aşmış, dünya tiyatrosunu etkilemiş bir Türk tiyatrocu var diyorsanız ben sandığımdan da az şey biliyorum demektir. Hamlet, Romeo ve Juliet, Macbeth, Othello gibi bir eser çıktı mı Türk tiyatrosundan ya da Faust gibi? Stanislavski'nin tekniği kadar dünya çapında kabul görüp uygulanmış bir oyunculuk tekniği geliştiren oldu mu? Sayfada Çehov'un bulunmaması bir eksiklik olabilir ama, bu isimler çapında bir Türk tiyatrocu bilmiyorum ben. Aslında yeni SM projesine karar verme tartışmamızın önüne geçtiğine göre, resimleri tamamen kaldırabiliz de portaldan. Bu arada Mskyrider ile Gemalmaz Hamlet üzerinde çalışmaya başlamış bile. Bu konuya geri dönersek, başka önerisi olan var mı yoksa biz de yavaş yavaş çalışmaya katılalım mı? --Yabancımsj 05:41, 7 Temmuz 2008 (UTC)
  • Görünüyor ki bazı şeyleri ya ben anlatamıyorum; ya da Yabancı ve Homonihilis anlayamıyorlar. Bu tartışmayı uzatacak değilim; işe yaramıyor; diğer portallere bakılarak ve her iki arkadaş ta "kaldırabiliriz" dediğine göre bizdeki dört tiyatro ustasının da fotoğraflarının kaldırılmasını rica ediyorum. Hamlet'i de doğal olarak destekliyorum elbet. Ve sıraya Yılmaz Onay'ı önerebilirim. Herkese iyi çalışmalar. Levent Abi ileti 08:13, 7 Temmuz 2008 (UTC)
  • Öncelikle söylemem lazım ki Vikipedi'ye katkı yapmaya başladığım tarihten beri benim için ilk kez Tiyatro Portalı sanata dair katkıları düzenli ve azimli bir şekilde ele aldı ve önemli katkılarda bulundu. Burada geçen tartışmalar da bu açıdan oldukça sevindirici. Sanıyorum aslında birbirini anlamayan yok, Yabancı ve Homonihilis'e portal resimleri konusu dahil katılmamak mümkün değil, ancak Levent Abi'nin bahsettiği endişelere de hak vermemek mümkün değil, konu zaten portal dışı bir tartışmaya kaymış görünüyor. Ancak herşeye rağmen bence Vikipedi'nin Türkçe bir ansiklopedi olduğu gerçeğini, tüm noktalara eşit uzaklıkta olması gerekliliği karşısında ezmek de doğru değil. Üstelik Hamlet İngilizce adına da önemli bir yapıttır, ait olduğu kültüre olan bağlılık boyutu da inkar edilemez. Bu anlamda evrenseldir ama bir yandan evrensellik içerisinde kendine yer edinebilmiştir aynı zamanda. Ama, örneğin, Türkçe türküler söylemiş Aşık Veysel bir o kadar evrensel olduğu halde o kadar yer edinememiştir ne yazık ki. Bu anlamda evrensele ulaşmış tiyatrocular da bulunabilir elbet. Levent Abi'nin endişesi de sanırım bu yönde.
Bence bir oyun veya yazara da bağlı kalınmayabilir, tiyatro sanatı kapsamında bir madde, örneğin, açtığım için aklıma gelen Gölge oyunu gibi bir madde üzerinde de uğraşabiliriz, uğraşılabilir. Öneriler getirilebilir, sözkonusu madde benim önerim olsun. Uzlaşma adına aklıma gelen fikir bu şekilde. Herkese saygılar, beni haberdar ettiği için Yabancı'ya teşekkürler. --temaileti 17:20, 7 Temmuz 2008 (UTC)

Laurence Olivier[kaynağı değiştir]

Merhaba, Laurence Olivier'i SMİ adayı gösterecektim ama martın sonuna kadar yoğun katkı sağlayacak vaktim yok. O nedenle erteledim. Maddenin mevcut SM içerik ve görsel destek ilgili gerekleri sağlamakta zorladığını düşünüyorum. Madde Proje:Tiyatro'a dahil olduğu için maddenin zenginleştirilmesi konusunda bu süre zarfında yardımcı olamak isteyen çıkar diye düşündüm. Halen okunan bir sayfa olduğunu umarak, selamlar --Coriolis 19:26, 26 Şubat 2010 (UTC)

Selam, aday gosterdim: VP:SMİ#Laurence_Olivier --Coriolis 17:14, 16 Nisan 2010 (UTC)