Vikipedi tartışma:İş birliği projesi/Arşiv/2013

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Seçkin madde ve kırmızılık giderme işbirlikleri[kaynağı değiştir]

Kırmızılık giderme işbirliklerinde her hafta bir maddeyi seçip öne çıkarmayı öneriyorum. Bu madde kimi zaman çevirisi tamamlanmadığı için bekleyen bir madde olabilir, kimi zaman da sıfırdan hazırlanacak bir madde. Ancak çeviri işbirliklerine herkes katılamadığı veya kendi alanında çalışmayı tercih edebileceği için Kırmızılıklar Listesi yine projenin konusu olsun. Ancak o hafta öne çıkarılan maddeye ve o maddenin kırmızılıklarına yapılan katkılar ek bir puan ile teşvik edilsin. Böylece hem herkes İBP'de istediği alanda katkı yapmaya devam edebilir hem de her hafta (bazen iki haftada bir) bir maddeyi seçkin madde adayı olarak yollayabiliriz.

Daha somut açıklayayım: Diyelim bu hafta Makaroni penguenini hedefliyoruz. Bu maddenin eksik çevirilerini tamamlayanlar veya kırmızılarını giderenler katkılarına göre örneğin 2 ile 10 puan arası teşvik puanı alıyorlar. Ancak Vikipedi:İş birliği projesi/Kırmızılar listesi o hafta yine geçerliliğini koruyor. İsteyen başka bir maddenin kırmızılığını gidermeye devam edebilir. Sargonileti 14:34, 17 Aralık 2012 (UTC)

  • öneriye katılıyorum.--Mskyrider ileti 14:36, 17 Aralık 2012 (UTC)
  • Bence uygun. Ek bir önerim olacak, Sargon'la da konuşmuştuk. Bir maddenin kırmızılarıyla ilgilenmek yerine farklı maddelerin kırmızılarıyla ilgilenenlere de minik bir teşvik puanı verilebilir. Böylece kullanıcılar (hep kendi ilgilendikleri maddeye yoğunlaşmak yerine) yardımlaşma ve iş birliğini gerçekleştirmeye teşvik edilmiş olur. --yabancım 14:42, 17 Aralık 2012 (UTC)
    Evet, bu öneriyi atlamışım. Herkes bir diğerinin ilgi alanında sayılabilecek maddelere yardım ettikçe gerçekten bir işbirliği yapılmış olacaktır. Sargonileti 21:23, 17 Aralık 2012 (UTC)
  • Birkaç haftada bir seçkin madde oluşturma işbirlikleri düzenleyeceğiz ama hangi maddeleri seçeceğimize nasıl karar vereceğiz? Ben, bunun için biraz da kırmızısı fazla olmayan iki maddeyi, Yaz saati uygulaması ve Erivan maddelerini, seçip Vikipedi:İş birliği projesi/Gelecek hafta veya aylar için proje önerileri ve oylamalar'da önermiştim ama bu da önerilen madde ile sınırlı bir seçme yöntemi. Bunun için aklıma başka bir seçim yöntem geldi. Vikipedi:İş birliği projesi/Kırmızılar listesinde tabloya yeni bir hane ekledim. İBP'ye katılanlar burdaki 21 madde içinden öncelikli olarak seçkin madde yapmak istedikleri 3 maddeyi belirleyip tablonun son sütununa isimlerini yazsınlar. En çok destek alan maddeleri zamanı geldiğinde İBP'ye sokalım. Bir kişi en fazla 3 maddeyi seçebilsin. Seçtiği madde listedem çıkınca tabii yeni bir madde daha ekleyebilir. Ben örnek olarak 3 madde seçtim. Nasıl isim eklenebileceğini göstermek için 2 de örnek ekledim. Mukaddimeileti 10:50, 11 Ocak 2013 (UTC)

Gelecek haftalar için proje önerileri ve oylamalar[kaynağı değiştir]

Tekrar merhabalar Geçtiğimiz hafta açılan İBP'ye katılım oldukça zayıf oldu. Bir önceki haftanın konusu olan "ressamlar ve resim maddeleri"ne 15 kişi katılırken "balıklar ve böcekler" konusuna katılım 3 kisiye düştü. >burda< Bu tür durumları önlemek için verilen oylar önemli oluyor. Sırf o haftanın İBP'sini, madde önerilerini çıkarabilmek için saatlerce zaman harcamıştım halbuki. Gerçekten katılmayı düşündüğünüz projelere oy verir, katılmayı düşünmediklerinize karşı çıkmıyorsanız bile yorum bölümünde bir açıklama yaparsanız bana yardımcı olursunuz. Hem projeyi hazırlamak için o kadar çalışmam gerekmez, hem de boşa bir hafta geçirmeyiz diye düşünüyorum.

Bu arada haftaya bir Seçkin Madde İşbirliği haftası yapmak istiyorum. Hangi maddenin seçilmesini istediğinizi Vikipedi:İş birliği projesi/Kırmızılar kısmında belirtirseniz yardımcı olmuş olursunuz. Mukaddimeileti 07:57, 21 Ocak 2013 (UTC)

Bu haftaki IBP'ye "Osmanlı İmparatorluğu'nda din " maddesini de ekleyebilirmisiniz?86.36.66.12 07:27, 27 Şubat 2013 (UTC)

Osmanlı imparatorluğu ile ilgili tüm maddeler bu haftaki İBP'nin zaten kapsamı içinde. Siz bunu da eklenmiş varsayın. Mukaddimeileti 08:54, 27 Şubat 2013 (UTC)
  • Bu hafta yanlış bir karar vermiş olduğumuzu düşünüyorum. İBP'de Osmanlı İmparatorluğu konulu madde açılmasını istemek bir hata idi. Şunu farkettim. Eğer bir konuda fazlaca bir kaynak yoksa, 2-3 kaynak varsa bunlardan bir madde yazmak görece kolay bir iş. Ama eğer yüzlerce kaynak, on binlerce sayfa kaynak varsa, bunları derleyip toplamak, sistematik bir biçimde sunmak için belli nitelikler gerekiyor. Osmanlı nüfus yapısı, Osmanlı yükselme dönemi, Osmanlı ordusu vb. maddeler kolayca yazılabilecek maddeler değil. Bu kadar iddialı madde adlarının altını doldurabilmek için o konuda yoğunlaşmış, detayları üzerinde bir birikim elde etmiş gerek, lise düzeyinde bir bilgi ile, hele hele araştırma teknikleri konusunda hiçbir birikim ve tecrübe yokken bu tür maddeleri yazmak olanaksız, yazılsa da kimsenin işine yaramaz.
Dolayısıyla bu konuda maddeler yazılmasını ve hatta Osmanlı İmparatorluğu maddesini seçkin madde yapmak isteyen çok kişi olmasına rağmen, bu yükün altına girmeye çekinilmesi anlaşılır birşey ve proje sorumlusu olarak bu konuyu seçme hatası bana ait. Hatalı bir proje açtık ve bir hafta kaybettik. Ha bu bize ders olsun. Demek ki, bir önerinin çok oy alması, onun iyi bir İBP konusu olması için yeterli olmuyor. Mukaddimeileti 10:29, 28 Şubat 2013 (UTC)
bu çok önemli bilgi, birşey kaybedilmediğini söylüyor bize bence. :) --kibele 11:26, 28 Şubat 2013 (UTC)

İşbirliği projelerine ilgi azlığının nedeni[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar

Son 3 haftadır işbirliği projesine ilgi azalmış durumda. Bunu Vikipedi:İş birliği projesi/2013 Maratonu sayfasından görmek mümkün. Tarihte bugün projesi ile başlayan ilgi azlığı, sonraki hafta Nobel projesinde de sürdü. Halbuki 6. hafta yapılan Nobel projesine 11 kişi katılmış ve 52 madde açılmıştı. Geçen hafta ise 7 kişi katıldı ve sadece 18 yeni madde açıldı. Aynı şey İsviçre projesinde de sürüyor. 5. hafta açılan İsviçre projesine 11 kişi katılırken, şu anda sadece 2 kişi ile sürdürüyoruz. Bunun nedenlerini anlamak ve projeyi taleplere göre yönlendirmek istiyorum. Katılım azlığının nedeni, aynı konuları işlemenin sıkıcı gelmesi midir, başka birşey midir? Eğer açık yürekli şekilde gerekçelerinizi bildirirseniz, beni de epey sıkıntıdan kurtarırsınız. Teşekkürler. Mukaddimeileti 08:22, 4 Nisan 2013 (UTC)

Şahsen ben vakit azlığı ve aynı konuların tekrar gündeme gelmesini bahane olarak gösterebilirim. Ayrıca içim dışım nobel ödülü olmuş durumda :) bi tane de bana vermeleri lazım :) Hani bir söz vardır ya "bu değil bu da değil bu hiç değil, beni anlamıyorsunuz, farklı bir şeyler istiyorum." Tamam haklısınız çok şey isteyip az şey yapmak gibi bir huyum var sanki. Düşündüm de İsviçre fena bi konu değil aslında.DRG msj 17:38, 4 Nisan 2013 (UTC)
Merhaba benim fikrim ilgi alanlarının kısıtlamasından dolayı İBP katılımın az olduğu yönünde. Örneğin ben Nobel kazanan kişiler hakkında çalışma yaparken haz alamıyorum çok istesemde bilgim az oluyor. lakin resim ekleme veya madde düzenleme gibi isteyenin istediği alanda katkı yapabileceği konularda proje acılırsa daha yararlı olacağı görüşündeyim. İyi çalışmalar dilerim. Mutlutopuz 18:23, 4 Nisan 2013 (UTC)
Vikipedi'ye işbirliği maddesine bakmak için geldim. Baktım; böyle bir madde yok. Fakat bir İBP (işbirliği projesi) çalışması var. Karşılaştığım ilk sorun yazımla ilgili: Yazarlar işbirliğini bitişik yazıyor, fakat biri TDK'ya gidip baktığı için başlığı bölerek yazmış. İşbirliği maddesini oluşturmayı deneyebilirim. Fakat biliyorum ki birileri gelip bu başlığı TDK'ya dayanarak değiştirecek. (Burada paragraf kullanamadığım için konudan konuya geçişler anlaşılmıyor, § işareti koyarak geçmeye çalışayım.) § Bence, işbirliği projesine ilginin azlığının nedenini, anonimliği yeterince benimsememiş olmakta aramak gerekir. Vikipedi'ye katkıda bulunmayı istedim. Yıllar önce denedim. Müdahaleleri abartılı bulduğum için uzaklaştım. Wikipedia ile yetinmeye çalışıyorum. Gene de 2011 Mart'ında Vikipedi'de kendi ölçeğimde bir işbirliği projesi de oluşturdum. Onda da katkı düşük oldu. Fakat şöyle bir sonuç[1] da doğurdu. Yani, her şey Vikipedi değil. § Kişisel deneyimimden çıkan sonuç; kendilerini Vikipedici olarak görenlerin "fazla sahiplenmesi" katılımın önünü tıkıyor. Vikipedi'ye katkı koymak bir "adanmışlık" konusu düzeyine gelmemeli. Yeterli bilgi ve donanıma sahip insanların, eli vardığında, küçük katkılarda bulunmasını özendiren bir tutumun öne çıkması gerekir. Bence, pamuklara sarılmaya çalışılan Vikipedi katkı koyma olasılıklarını azaltmış oluyor. Kişisel katkıların görünür olmasını temel alan yaklaşımların Vikipedi'yle çeliştiğini düşünüyorum. Bu nedenle, konuların uzmanlarının katkı koyması çok zor. Deneyip sürdüremeyen biri olarak gözlemim bu. Nezih Yaşar 09:31, 5 Mayıs 2013 (UTC)

İmzayı nereye ekliyoruz?[kaynağı değiştir]

Sayfa korumalı olduğuna göre.. Binari101 (mesaj) 16:04, 29 Mayıs 2013 (UTC)

İmzanızı buraya ekleyebilir ve projeye katılabilirsiniz. İyi çalışmalar. --Superyetkinileti 16:23, 29 Mayıs 2013 (UTC)

İBP sorumlusu[kaynağı değiştir]

Pinkmlover, bana yazdığı mesajla İBP ile bir süre daha yeterince ilgilenemeyeceğini ve çekilmek istediğini yazdı. Mukaddimeileti 21:51, 1 Ağustos 2013 (UTC)

37. hafta puanlaması[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar, Vikipedi:İş birliği projesi/2013/37. hafta puanlamasını şu anda başka yoğunluklarım olduğu için ancak yarın yapabileceğim. Kusura bakmayın.. Mukaddimeileti 11:27, 16 Eylül 2013 (UTC)

Arkadaşlar, mümkünse uzunca bir süre, belki birkaç ay, belki daha uzun süre Vikitatil yapmak istiyorum. Vikipedi'deki çatışmacı, kapışmacı yapı beni fazlasıyla yordu, burası insanın çalışma şevkini azaltıyor ve canım hiç katkı yapmak istemiyor. Birileri iş birliği projesini alıp yürütürse çok sevinirim. Ana Sayfa'yla bir hizmetli arkadaşım ilgilenirse daha da mutlu olurum. Kimse çıkmazsa, mecbur arada bir girip ilgileneceğim artık. Mukaddimeileti 09:52, 15 Kasım 2013 (UTC)

Kimse yok :). Canını sıkma bence. Sadece bu konuyla ilgilen mesela bir kaç hafta. O da haftada iki, üç defa; bir kaç saat ile sınırlı tut. Gerçekten, bu işin piri oldun. Sen olmazsan biz ne yaparız. Dirlik ve düzene soktun burayı. Dediğim gibi sakın izleme listene bakma. Haftada iki, üç defa gir ve İBP ile ilgilen çık. Başka hiçbir sayfaya bakma. Emin ol, kısa sürede atlacaksın. Sevgiler. --i.e.msj 20:17, 15 Kasım 2013 (UTC)