Vikipedi tartışma:İşleyişi aksatıcı değişiklik

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Metin hakkında[kaynağı değiştir]

@Vikiçizer, üç aşağı beş yukarı çeviriyi tamamladım diyebilirim burası için (kesinlikle baştan okumadım, yazım kontrolü yapmadım, ham ve incelenmemiş çeviri, onları görmezden gelelim :). Bazı kısımlar var onları da halledeceğim kısa sürece. Yalnızca kısaca bir göz gezdirip, çok fazla detaya girmeden bir fikir paylaşımı yapalım teklif öncesinde:

  1. "Özet" başlığını kaldırıp giriş kısmına yedirmeyi düşünüyorum. Giriş kısmı zaten özet niteliğinde olmalı, iki kez üst üste özet vermenin mantığını ben anlayamadım. Bazı tekrar eden kısımlar var, giriş kısmı görece yetersiz kalmakta bence. Bunları birleştirip yalnızca giriş kısmını bırakayım diyorum.
  2. "İşleyişi aksatan kullanıcılarla başa çıkma" başlığında durum o kadar uzatılıyor ki, ısrarla bu tip değişiklikleri yapanların engellenmesine giden süreç çok yorucu bir hâl alıyor. Bunlarla mücadele edebilecek potansiyel kullanıcıların artık yılma aşamasına gelmesi çok olası (kendim için konuşursam, her kullanıcıyla böyle uğraşmak beni yıldırırdı). Burayı da biraz sadeleştirip en azından birkaç bürokrasiyi (kaç kere hizmetli duyuru panosuna gidildiğini sayamadım) azaltalım diyorum.
  3. "İşleyişi aksatıcı" ifadesinin kökeni şuna dayanmakta. Engelleme politikası teklifinde K:Seksen iki yüz kırk beş (bu vesileyle Vikiçizer'e yaptığım çağrıyı kendisine de yapmış olayım) tarafından buraya atıfta bulunularak değiştirildiği için ve engelleme politikasında yalnızca adı anıldığı, odak noktası olmadığı için çok üzerinde durmak istemedim. Burada ise ana konu, dolayısıyla bu adı da ön tartışmadan geçirelim:
    Zaten bağlantısını verdiğim için orada sunulan argümanları tekrarlamadan, yalnızca "işleyişi aksatıcı" ya da yalnızca "aksatıcı" kullanımının uygunsuzluğunu kendimce anlatmaya çalışacağım.
    Güvenilir olmayan bir kaynak ile buna dair bir içerik eklemesi yapmak örneğin, bu tip değişiklik kapsamında. Ancak bunu "işletişi aksatıcı" diye tanımlamak ya da o değişikliği geri alırken "aksatıcı" demek doğru gelmiyor. Neyi aksattık? Ortada aksayan bir durum söz konusu değil. "Yıkıcı" kullanılıyordu önceden bazı yerlerde, bu da çok negatif anlam vermekte. Aynı değişikliği yapan birisine "yıkıcı değişiklik yaptın" demek, yanlış anlaşılmalara yol açabileceği gibi kullanıcının soğumasına -ki birilerini soğutmak da bu kapsamda bir davranış işbu sayfaya göre- yol açabilir bence. Benim aklıma gelen iki seçenek var:
    "Yapıcı olmayan": Her yapıcı olmayan değişiklik yıkıcı değil neticede, böyle bir tercih yapabiliriz.
    "Bozucu": Tüm bu değişiklikler bir bakıma maddeyi ya da ortamı bozduğundan bunu da tercih edebiliriz.

Ön görüşlerinizi bekliyorum, ona göre sayfayı şekillendirip teklif edelim.--NanahuatlEfendim? 23.14, 18 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]

Gerekçesiz kısa görüş beyan edeyim hemen.
Özet-giriş uyumuna bir itirazım yok, ama zamanla bir "özet"e ihtiyaç hissedilirse "giriş"in önüne yine eklenebilir.
Sadeleştirmeye de itirazım yok temelde, onda da zamanla ekleme gereği hissedilen yerler olursa eklenebilir.
Ama son konuya bir temayül aramak lazım. Yukarda hem "işleyişi" hem "işletici" geçiyor, herhalde ikincisi hataen oldu.
"Bozucu"ya ben de baştan karşı olayım, olayı tam anlatamadığını düşünüyorum. "Yapıcı olmayan" üzerinde düşünebilir, ya da "işleyişi aksatıcı" tanımında.
Yine görüş belirtmeye çalışacağım. Vikiçizer (mesaj) 14.50, 19 Haziran 2021 (UTC)[yanıtla]
  • Yorum Yorum Ben de kolaylık olması için parça parça yorum yapacağım.
    • Özeti girişe yedirmeye katılıyorum. Zaten girişi özet olarak kullanıyoruz, tekrarlamaya gerek yok.
    • Sadeleştirme kısmında yapılacak değişiklikleri görmeden bir yorum yapmam zor, ama fikir olarak basitleştirmeye katılıyorum.
    • Kullanılacak kavram konusunda verilen önerilere katılmıyorum. "Yapıcı olmayan" sürüm kontrolünde de kullanılan bir reddetme gerekçesi, "bozucu" ile birlikte vandalizmi çağrıştırıyor. Bu politikanın temelde anlatmak istediği şeyi "aksatıcı" ibaresinin daha iyi anlatacağını düşünüyorum.
    • "Şaka Günü" başlığı bizde zannediyorum çok kullanılan bir şey değil, bu yüzden kaldırılması düşünülebilir. Ama kalmasının da bir sakıncası yok.
  • Metin toparlanınca tekrar bir göz atarım. --justinianus | mesaj 19.06, 12 Temmuz 2021 (UTC)[yanıtla]