Vikipedi tartışma:İş birliği projesi/Proje önerileri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Politikalar, yönergeler vb.[kaynağı değiştir]

Mevcut olmayan ya da güncellenmesi gerekildiği düşünülen politikaların diğer vikilerden çevireleceği bir iş birliği projesi düşünüyorum. İş birliği projesinin el atmasını istediğiniz politika, yönerge, deneme yazıları ve benzeri şeyleri listeye eklerseniz sevinirim.

Örneğin; en:Wikipedia:Criteria_for_speedy_deletion, fr:Wikipédia:Esprit de non-violence gibi.

Liste[kaynağı değiştir]

en:Wikipedia:Editing policy

Bu imzasız yazı Koc61 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir. 12 Nisan 2011

Valla bir ton var. Şimdi bakamadım ama önümüzdeki haftalarda bence Vikipedi ve Yardım alanındaki bütün sayfaları düzenlememiz gerek. --Stultiwikiabana yaz 22:56, 11 Nisan 2011 (UTC)

İş birlikleri Vikipedi standartlarını yükseltmek, düşünsel kazanımları ödüllendirmek ve birliktelik ruhunu kazanmak amaçları çevresinde kurulur. Bunun için belli bir konu etrafında sınırlandırmak tabii ki güzel bir olgudur; ancak seçilen konuların herkesin katkı yapabileceği bir temada kurgulanabilmesi çok önemlidir. Bunun için genel konuların seçilmesi, İBP'ye olan katılımı arttırmak amacı taşır. Bu tür uygulamalar genellikle Vikipedi dışı iş yükünün büyük oranda arttığı dönemlerde kullanılır. Örneğin yaz aylarında okulların tatil olmasıyla birlikte Vikipedi'de görülen olumlu hareketlenme konu sınırlandırması yapmak için ideal olabilir.

Bunun yanında Vikipedi'de madde düzenleme konusunun en az üç haftada bir tekrarlanmasında yarar vardır. Bu sayede insanların daha sağlıklı maddelerle bilgi edinmesine katkıda bulunabiliriz.

Bir diğer konuysa şudur. Bu sayfa kesinlikle önemli bir görevi görmektedir. Çünkü konu kökü aynı olan bazı iş birlikleri farklı adlarla zaman zaman uygulanmaktadır. Yine çok oy alan konular birçok kez seçilmiştir. Ancak bir gerçek vardır ki; bazen oylamada olumlu davranan katılımcılar dahi mevcut konunun teknik terimlerinden dolayı katkı yapamadıklarını belirtmiştir.

Kısacası herkesin katılımına açık olabilecek -terimsel içeriğin yazımı etkilemediği-, belirli bir destek oranını geçen projeler değerlendirilmektedir. Şu da unutulmamalıdır, her önerilen madde iş birliği projesi olarak kabul görmeyebilir. Bu: Puanlama kolaylığı, esneklik, katkı yararı, katılım... gibi ölçütlerle bağıl olarak değerlendirilen bir süreçtir.

Saygılarımla...--Çalıştayileti 13:46, 4 Mayıs 2012 (UTC)

Türkiye, Türkler[kaynağı değiştir]

Türkiye maddesi, Türk mutfağı maddesi, tarihimize, kültürümüze ilişkin bir çok madde ciddi eksikler ve hatalar içeriyor. Sanıyorum Türkçe Vikipedinin en önemli işbirliği tasarısı öncelikle bu maddelerin geliştirilmesi olmalı. Başka VPlerle yarış içerisinde olmadığımızı biliyorum ama Türkiye ve "Türkler"le ilgili maddelerde T. Vikipedi başka VPlere örnek (ve hatta kaynak) olmak durumunda; oysa şu an -sadece bir örnek olarak söylüyorum- "Türk mutfağı" konusunda birşey öğrenmek isteyenin en son bakması gereken yer T. Vikipedinin ilgili maddesi.... Selamlar. --E4024 (mesaj) 09:05, 8 Haziran 2012 (UTC)

Yorum Yorum Katılıyorum.--HKN DRN MesajKatkılar 09:16, 18 Aralık 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Katılıyorum. Bunu yapabiliriz fakat proje olamaz gibime geliyor --By erdo can • msj 09:22, 18 Aralık 2016 (UTC)
Ayrıca yorum yapmadan tarihe bakmamışım konu şimdiye kadar çözülmüş olmalı --By erdo can • msj 09:23, 18 Aralık 2016 (UTC)

Oylamalar pazar geceleri sonuçlanır.

  • Oylanan proje önerileri içinde en fazla "kabul" oyu alan öneri %75 olumlu oy oranını da sağlıyorsa, sıradaki haftanın işbirliği projesi olur.
  • Oylamalar, en fazla 2 ay boyunca açık kalır. Bu süre içinde "işbirliği projesi" seçilmezlerse arşivleneceklerdir.
  • Eğer bir ay sonunda yüzde %50 veya altında destek aldıysa, 2 ay beklemeden arşivlenir.
  • Oylamaların gereken ilgiyi göremeyip oylama sayfasının işlemez hale gelmesi durumunda, projenin devam etmesi amacıyla işbirliği projesi sorumlusu kendi insiyatifini kullanarak oylamaya sunulmuş bir projeyi gelecek işbirliği seçebilir. Bu karşı oy toplamış adaylıklar için geçerli değildir.

Lütfen madde başlıklarını sadece önerilen maddenin bağlantı olarak açın, altına yapılması istenilenleri açık şekilde yazın. Lütfen yeni proje önerilerini en alta açın. Oylamalar yukarıdan başlayarak arşivlenir.

Proje güncellemesinin ardından yukarıda belirtilen oylama sistemi değişti mi? Buna dair bir açıklamanın yapılması gerekiyor. Hiçbir oylamaya sunulmadan sorumluların kanaatince işbirliği projeleri belirleniyor izlenimi hakim. Güncelleme ardından oluşturulan projeler oylama ile seçilmedi, zira tamamı insiyatif ile oluşturuldu. Yüzdelik oranda kabul oyu alan sıradaki haftaya dair İBP seçilir gibi ifadeler sanırım artık geçerliliğini yitirdi. İnsiyatif kullanma durumu elbette olmalı ve bu zaten yukarıda da yazıyor, fakat oylamalar sadece sorumlular fikir edinsin diye değil, gerçekten oylamalarla birlikte seçilsin diye yapılmalı. Bu konuda bir açıklama yapılsa iyi olur diye düşünüyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 22:11, 30 Aralık 2016 (UTC)

@Rapsar, Şurada İBP'lerin seçilme kriterlerinin kaldırılması üzerine bu durumu konuşmalıyız diye düşünüyorum, İBP'lerin belirlenmesi nasıl bir kıstasa dayanacak? Galiba bu haliyle oylama sayfası sadece danışma meclisi görevi görecek, sadece sorumlular belirleyecek :) Örneğin bu mesajı yazdığım an itibariyle geçerli olan bu işbirliği projesi tamamen sorumlu insiyatifi ile oluşturulmuş, böyle bir oylama görüşü yoktu ve zaten Şablon:Meksika mutfağı bile proje için tarafınızdan yeni oluşturuldu. Karar mekanizmasında nasıl bir yol izleyeceğiz? Yani topluluğun fikirlerine kriter anlamında nasıl yer vereceğiz? --Ahmet Turhan (mesaj) 12:57, 31 Aralık 2016 (UTC)
Yukarıdaki kriterler ta 2008'de oluşturulan ve yalnızca 2011'de bir ekleme yapılan kriterler. Şimdiye kadar yukarıdaki kriterler izlenmedi, izlenemedi. Projenin mevcut sorumluları arasında tek aktif olan sorumlu olarak, insayitifimi kullandım ve zaten uygulanmayan bu gereksiz kısmı kaldırdım. Sorumlular sayfasında "Projeyi seçmek. Vikipedi:İş birliği projesi/Gelecek hafta veya aylar için proje önerileri ve oylamalar sayfası, bu iş için tavsiye niteliğindedir ve bu sayfaya öncelik verilmelidir. Yine de, sorumlu kendi inisiyatifiyle projeyi öneri olmadan belirleyebilir." da deniyor. Sürekli olarak yeni ve farklı projeler oluşturmaya, birkaç hafta üst üste aynı/benzer konular üzerinde dolaşmamaya özen gösteriyorum. Memnun değilseniz, sorumluluktan alınmam gerektiğine dair bir şeyler başlatabilirsiniz.--RapsarEfendim? 13:05, 31 Aralık 2016 (UTC)
Bir düzeltme yapmak gerekiyor, bu konuyu "kişisel eleştiri olsun" diye açmadım. "Memnun değilseniz, sorumluluktan alınmam gerektiğine dair bir şeyler başlatabilirsiniz." gibi bir yanıta hiç gerek yoktu, açıkçası üzüldüm. Ve alakayı da kuramadım. Ben yukarıda kullanıcıların ve katılımcıların önerilerini, düşüncelerini, katkılarını nasıl kritere bağlayacağız diye sordum, buna bir yanıt aradım :) --Ahmet Turhan (mesaj) 13:12, 31 Aralık 2016 (UTC)
Sorumlular belirliyor, bu öneri kısmı ise adı gibi "öneri" için, fikir vermesi için. Elbette sorumluların karşı olmasına rağmen yoğun destek gelirse o proje de seçilir. Öte yandan daha en başta, projelerin hangi düzende seçileceğini, nelerin proje olup nelerin olamayacağını birkaç kere hem de belirtmiştim. Bu noktaların aksi yönde öneri gelmişse bunu belirtip önerinin düzenlenmesi ve değiştirilmesi için zaman tanınmakta, gerekenler yapılmayınca da ilgili öneri arşive kaldırılmaktadır. Bu kadar basit bir konu için %75'lere bakılması, yok 2 ay kimse ses etmemişse arşivlenmesi gibi kriterler bağlamak gereksiz olduğu kadar takibi de zor şeylerdir.--RapsarEfendim? 13:20, 31 Aralık 2016 (UTC)