Vikipedi:Kukla şüphelileri/Sezerpal

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kullanıcı:Sezerpal[kaynağı değiştir]

  • Kukla ustası olduğundan şüphelenilen kullanıcı:
  • Kukla olduğundan şüphelenilen kullanıcılar:

Kanıtlar ve iddia[kaynağı değiştir]

Kukla olduğundan şüphelenilen kullanıcılar arasında şu benzerlikler görülmektedir:

  • Her birinin Vikipedi'deki ilk (ve bir çoğunun tek) katkısı Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Furkan Doğan sayfasında, Kullanıcı:Sezerpal'i destekleyici oy vermeleri olmuştur.
  • Her biri, ilgili sayfada benzer yorumlar yapmıştır ve oy verme yetkilerinin olmadığından haberdar değildir.
  • Her biri 13 ya da 14 Haziran 2010'da (maddenin silinmeye aday gösterilmesinden 1-2 gün sonra) Vikipedi'ye kayıt olmuştur.

Daha da önemlisi, Kullanıcı:Sezerpal "bir çoğunu tanıdığını" ve "Vikipedi'ye ısındırmaya çalıştığını" açıklamıştır.

Bu deliller doğrultusunda, oy verme hakları olmasada tartışmada Kullanıcı:Sezerpal'in görüşlerini desteklemek, oluşan konsensusu aksi yöne kaydırmak ve baskı uygulamak için harekete geçirilen canlı kuklalar olduğu açıktır. Bu kullanıcıların çorap kukla olmaları da kuvvetli bir ihtimaldir. — Pınar [m] 11:30, 14 Haziran 2010 (UTC)

Ek Not: Kullanıcı:Sezerpal'ın savunmasını okudum. Hatasını anlayıp özür dilediği için kendisine teşekkür ederim. Niyetim kimseye karşı kırıcı bir tavır sergilemek değildi ama prosedür bu şekilde uygulanıyor. Vikipedi'de adil bir tartışma ortamı yaratmak için kukla politikasını istisnasız uyguluyoruz ve bu konuda herkese eşit davranmak zorundayız. İster tecrübeli bir kullanıcı olsun, ister yeni bir kullanıcı. Kimse tartışmalarda ve oylamalarda üstünlük sağlamak için kuklacılığa başvurmamalı. Canlı kukla politikasını görmemiş olabilirsiniz ama vicdanen ve mantıken yaptığınızın yanlış olduğunu anlamalıydınız. Kuralları bilmemek mazeret sayılamaz. Kararı topluluğun takdirine bırakıyorum. — Pınar [m] 13:33, 14 Haziran 2010 (UTC)

Cevap Cevap Pınar, teşekkürler. Anladım, kukla politikası istisnasız uygulanıyor, zaten kararı hep birlikte göreceğiz. Fakat VP:LYKI politikası neden hiç umursanmıyor? Çelişen politikalar ile ilgili kararı yöneticiler versin. Adalet mülkün (iktidar, yönetim erki) temeliyse göreceğiz. (Yani: adalet olmazsa bu türkçe vikipedi de pek uzun ömürlü olmaz veya hakettiği yere gelemez. Sezerpal 17:29, 14 Haziran 2010 (UTC)

Savunma[kaynağı değiştir]

Bir kişinin farklı kullanıcı açmasının etik olmadığını tahmin ettim, politika olarak ta gördüm fakat canlı kukla politikasını görmemiştim, özür dilerim. Güncel bir konu ile yeni vikipedistlerin aramıza katılmasının kötü bir şey olmadığını düşündüm. Arkadaşlarla da görüşmemizde günde 15 dakikamızı bundan sonra vikipediye ayırmamızın iyi olacağını, özellikle vikipedi yönetim felsefesinin 21.yy.da insanlık için bir çok alanda uygulanabilecek çok hoş ve verimli bir yöntem olabileceğini, bu paradigmanın öğrenilmeye değer olduğu konuşuldu. Bu politikayı bilmeyen daha yeni üye olanlar için çok kırıcı bir "mahkeme süreci" benzeri durum oluşturduğundan siz tecrübeli vikipedistleri VP:LYKI maddesinde zaten geçen aşağıdaki konuları tekrar hatırlamaya davet ediyorum.

  • Hata yapan yeni bir kullanıcıyı, ilgili kılavuzlara yönlendirmek uygun bir davranış ise de, silinmeye aday maddelerin oylamalarında vs. yer almaktan vazgeçmelerini söylemek uygunsuz olur. Bu davranış hem yeni kullanıcının cesaretini kırar hem de [Vikipedi politikaları]nı, ihtiyacı olan yeni bakış açılarından mahrum kılar.
  • Yeni gelenlere, kukla vs gibi küçültücü, aşağılayıcı isimler takmayın. Eğer pek çok yeni gelen, bir oylamada aynı tarafta oy kullanmışsa, oylarının geçersiz sayılabileceğini, samimi ve sıcak bir dille açıklayın. İsim takmanın gereği yoktur.
  • Yeni gelenin iyi niyetli olduğunu varsayın. Büyük ihtimalle yardım etmek istiyorlardır. Onlara bir şans verin.
  • Deneyimli [Vikipedist]lere, zararlı gibi görünen davranışlar aslında büyük ihtimalle bizim beklentilerimizi ve kurallarımızı bilmemekten kaynaklanmaktadır. Birisinin değersiz, işe yaramaz, trol zararlısı, vandal, veya daha da kötü olduğundan %100 emin olsanız bile, sanki değilmiş gibi düşünün. Sakin, ilgili ve saygılı olmak suretiyle saygınlığınızı arttırmış ve projemizi daha da ileri götürmüş olursunuz.
  • Unutmayın ki bir zamanlar siz de bir "yeni gelen" idiniz. Siz Vikipedi'ye yeni geliyor olsanız nasıl karşılanmayı isterseniz diğerlerini de o şekilde (hatta mümkünse daha iyi) karşılayınız.

Anlayışınız için teşekkürler, vikipedi'ye uzun süre ara vermiştim bu politikalar yazılı olduğu fakat uygulanmadığı için, şimdi süreklilik konusunda ısrarcı olacağım. Sezerpal 12:41, 14 Haziran 2010 (UTC)

Ek Savunma: Hafifletici sebep[kaynağı değiştir]

Hoşgeldin sablonunda kuklacılık ve kukla olma ile ilgili bir uyarı olmadığını öğrenmiş bulunuyorum. Hem ceza verirken, hem politikayı güncellerken bu konuyu da dikkate almanızı rica ediyorum. Ayrıca Takabeg in dediği gibi politika değişikliği bence sonuçlanmadığı için bizim davayı da kapsamalı. Zaten mevcut politikalarda birleştirildiğinde adil bir sonuç çıkacaktır. sEzErPaL 11:36, 15 Haziran 2010 (UTC)

Ben öyle bir şey demedim. Önce bu dava kapansın. Ondan sonra gerekirse yeni kurallar oluşturulsun. Takabeg ileti 01:30, 16 Temmuz 2010 (UTC)

Buraya yazma hakkımın olup olmdığını bilemiyorum bu nedenle yanlış bir giriş yapıyorsam öncelikle mazur görülmemi ve yönlendirilmemi talep ediyorum. Sezerpal Furkan Doğan ile alakalı sayfaya katkıda bulunulması için 500'den fazla üyesi bulunan bir e.listeye bilgilendirme postası göndermiştir. Sezerpal'ın talebi bir spam değildir. Bu güne kadar belki binlerce kez bilgilerinden faydalandığım Vikipedi'ye katkısı olacağını düşünmemiş olsaydım bir kullanıcı açıp, üstelik gerçek adımı kullanarak görüş bildirmezdim zira ilgili başlığı korumaktansa bu maddenin referans içerdiği kişi için özel bir site açmak daha kolay olacaktır. Verilecek karar her ne olursa olsun Vikipedi'nin kendi, ortak akıl çerçevesinde belirlenmiş, kurallarını çiğnemeyeceğine olan inancım tamdır. Bu nedenle mahkeme kararına itiraz etmeyeceğimi şimdiden belirtmek isterim. Çok yoğun bir iş temposuna sahip olmama rağmen bundan böyle Vikipedi'nin yardım kaynaklarından daha fazla faydalanarak içeriğine olumlu yönde katkıda bulunmaya çalışacağımı ayrıca belirtmek isterim. Bu güne kadar işleyişi ve kendi iç düzeninden haberdar olmadığım Vikipedi'nin sistemini görme şansını bana sağladığı için Sezerpal'e ve bu sistemi koruyan gönüllü bireylere ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Ahmet Usta 15:02, 15 Haziran 2010 (UTC)

Ahmet Bey'in söylediklerine aynen katılıyorum. İşlerimin yoğunluğu arasında kendi adımla kullanıcı açıp üye oluyorsam illegal işler peşinde olmadığımın en büyük delilidir bu. Zaten bahse konu oylamada oy hakkımız da yokmuş. Oy dahi kullanamadıktan sonra yorum yazsak ne olacak ki karara etkimiz dahi olamayacakmış. Hal böyle iken vikipedia bizleri kazansa mı daha iyi olur. Yoksa küstürse mi? Fahrettin Aksakal diye google da aratarak hakkımda bir çok şey öğrenilebilecek iken neden illegal işler peşinde olayım ki? Ben sanal ger gerçek kişiliği aynı olan birisiyim. Maske takma ihtiyacım yok. Kukla olarak değerlendirilmek hatta çorap kukla denilmesi bu açıdan hoş değil takdir edersiniz ki... fahrettinaksakal

Görüşler[kaynağı değiştir]

  • Yorum Yorum Canlı kuklacılık olduğunu Sezerpal, resmen ağzından kaçırdı. Belki çorap kukla vs. de olabilir. Ayrıca şu kullanıcı da, Sezerpal'in kuklası olabilir. Üslubu benzer ve aynı diğer kukla şüphelileri gibi tek katkısı var o da Furkan Doğan'ın silinme adaylığı üzerine. Kuklacılık barizdir. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 13:31, 14 Haziran 2010 (UTC)::Cevap Cevap "Ağzından kaçırdı" iyi niyetli bir iddia VP:İNV gibi durmuyor, benim politikadan haberdar olup bunu gizlediğim ima ediliyor ki iftiradır. Bile bile arkadaşlarımı neden böyle bir duruma sokayım ki, gerçek isimleri ile kayıt olmuşlar, siz de hemen derdest ettiniz. Bu konuda gerekli politika değişiklikleri için başvurumu yaptım. Kukla politikayı bilmeyen kullanıcılara uygulanmamalı, önce uyarı gelmeli. Tabi sizden başkalarının vikipedi ye katılmasını istemiyorsanız o başka. Çorap kukla ne bu arada? Neyse bakiim politikalardan üşenmeyip. Sezerpal 14:24, 14 Haziran 2010 (UTC)
Cevap Cevap Sezerpal bizi küçümsetici lakap takmakla suçluyor. Ama "Kukla" terimi küçümsetici bir lakap değildir. "Kukla", vikipedi politikalarından kuklacılıktan gelmektedir. Dolayısıyla Sezerpal'in politikalara da hakim olmadığı kanısındayım (bu bir eksiklik değildir, olabilir). İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 14:08, 14 Haziran 2010 (UTC)
Cevap Cevap Ben değil, VP:KUKLA da yazıyor. Sayenizde politikaları da okuyorum artık iyice. :) sEzErPaL 11:57, 15 Haziran 2010 (UTC)
Yorum Yorum Bence tam manada Meatpuppets yani canlı kuklalık söz konusu. Yenileri üye yaptırıp kendi lehine oy kullandırmak amacıyla çağrıda bulundu. Çorap kukla olup olmama konusuna gelince, emin olamadım. Takabeg ileti 14:21, 14 Haziran 2010 (UTC)
Cevap Cevap Yenileri üye yaptırıp oy kullandırmadım, zaten önceden vikiye katılmaları konusunda teşvik edici bir kaç mailim vardı (hakem heyetine bunu sunabilirim), güncel bir olay olunca katılıma daha motive olacaklarını düşünerek tekrar davet ettim. Bence arkadaşların kukla olup olmadıkları önümüzdeki 1 ay içinde katkılarından anlaşılacaktır. Hepsi birikimli arkadaşlar, değerli vikipedistler olacaklarına inanıyorum. Herkesin bir dünya görüşü vardır, tarafsızlık çeşitli görüşlerin mutabakatıyla oluşur. sEzErPaL 11:57, 15 Haziran 2010 (UTC)


  • Son derece dikkat çekici bir durum. Bir yeni kullanıcı nasıl olurda direk SAS sayfasını bulabilir. Hadi biri buldu hepsi de mi buldu? Denetçilerin bu işi halledeceğini düşünüyorum.--Reality 15:21, 14 Haziran 2010 (UTC)
Cevap Cevap yaw, söylüyorum zaten, ben davet ettim diye. Anlatamadığım şey bu politikayı bilmiyordum. Politikanın yeni katılanlara da bu kadar sert uygulanmaması gerektiği yeni kullanıcıları ısırmama politikasında yazıyor. Kukla, silme ve KD politikalarına eklenmesini talep ettim burada üzerime çullananlar göz ardı ettiği için. Neyse cezası çekeceğiz ama bizden sonrakilere aynı linç girişimi olmasın en azından. Önce uyarı olmalıydı, çok organize şekilde kendimi burada buldum, elinize sağlık :) Sezerpal 17:03, 14 Haziran 2010 (UTC)
Cevap Cevap Sezerpal'in savunmasına koyduğu cevap kısmında şu dediği hiç hoşa gidecek türden değil: "...(Yani: adalet olmazsa bu türkçe vikipedi de pek uzun ömürlü olmaz veya hakettiği yere gelemez.". Ne demek oluyor bu? Eğerki kullanıcıysanız, politikaları da yavaş yavaş öğrenmelisiniz. Ayrıca yeni bir kullanıcı da değilsiniz, 2006'dan beri üyesiniz. Buraya yorum yapanların çoğundan da eskisiniz yani (Buna ben de dahil). Politikalar gereğince cezalandırılacaksınız ve bu nedenle vikiyi haksız yere eleştiriyorsunuz. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 19:20, 14 Haziran 2010 (UTC)
Cevap Cevap Değerli Berm@anya, "Adalet Mülkün Temelidir" benim sözüm değil, mülk kavramı bilinmediği için mahkeme duvarlarındaki yazı da anlaşılmıyor. Yani iktidarı devam ettirmek isteyenler adil olmak zorunda.sEzErPaL 10:29, 15 Haziran 2010 (UTC)
  • Canlı kuklanın ne olduğunu bilseydi sanırım, alışsınlar diye çağırdım arkadaşlarım diye bas bas bağırmazdı..Gerçi burda kuklacılık konusunda neler neler görmüş birisi olarak, durumu hiç vahim görmüyorum.. 2006'dan beri üye ama ne kadar yoğun takip ediyor incelemedim.. Neticede hergün burada olup, kuklacılığın meat ya da sock ne olduğunu çok iyi bilen insanlar bile haftalar sonra itiraf etmişlerdir.. En azından tanıdığını söyleyip dürüst davrandığın için çok teşekkür ederim sezerpal.. Başkalarının daha ağır olarak çiğnedikleri bu yasağın cezasının hafifletilmesini isteyenlerin görüşlerini dört gözle bekliyorum..Ben iyi niyetli olacağım. İyi çalışmalar. --Boyalikus 19:38, 14 Haziran 2010 (UTC)
Cevap Cevap Teşekkür ederim, 2006 dan beri üyeyim ama dikkat ederseniz uzun bir ara vermişim. Herkese vikipedi paradigmasını tavsiye eden biri neden soğur ortamdan onu çözmek gerek aslında. Bana ceza verilebilir fakat diğer arkadaşları cezalandırırsanız türkçe vikipedi büyük yara alır adalet açısından .(cezalı kullanıcı yeni bir kullanıcı adı açınca kukla mı oluyor yine bu arada :) sEzErPaL 10:29, 15 Haziran 2010 (UTC)
Cevap Cevap Nihan, politika hakkında değişikliği çok beklemeyeceksin galiba. Birkaç gün önce bu politikanın değişmesi için çalışmalara başladım. Bu aralar, yeni oluşturulabilecek kukla politikasının ana hatları üzerinde çalışıyorum. Köy çeşmesinde, hazır olunca belirtirim. O zaman hepiniz de artık görüş belirtirsiniz . İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 19:42, 14 Haziran 2010 (UTC)
Yorum Yorum Yeni politika öneri bekliyorum. Bu dava için uygulanması mümkün değil ama bir an önce hayata geçirirse Vikipedi içi faydalı olacaktır. Aslında bu süresiz engelleme alışkanlığımıza sıcak bakmıyorum. Amaç ihraç değidir, amaç Vikipediye zarar verilmemesidir. O yüzden tekrarlamayacağı anlaşıldığında süresiz engellemenin (daha önce engellenmiş olanların da) kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Aslında şu anki politikada Bu şekilde kullanılan ve ispatlanan kuklalar süresiz olarak engellenebilirler. diyor. "Süresiz olarak engellenirler" değil "süresiz olarak engellenebilirler" diyor. Şahsen Sezerpal'a verilecek engellemenin süreli olmasını savunuyorum. Ancak 1 ay mı uygun ? 6 ay mı uygun ? Şimdiye kadar hiç süreli'nin uygulandığını görmediğim için uygun süreyi tahmin bile edemiyorum, açıkçası. Yeni kayıt olan kullancılar ise Sezerpal'dan daha kısa süre engellenmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer çorap kuklalığı söz konusu olursa durum değişir. Takabeg ileti 22:19, 14 Haziran 2010 (UTC)
Bermanya'nın hazırladığı politika önerisinde IRC, e-posta v.s. kanallar ile yapılan meatpuppetlik ve onların tespit yöntemleri de dahil ediliyor mu ? Gerç burası Sezerpal davasının sayfası. Teklifini dört gözle bekliyorum. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 22:33, 14 Haziran 2010 (UTC)
Cevap Cevap Hayır Takabeg. Ama eğerki tüm kullanıcılar isterse kabul ederse bazı kullanıcılara af bile çıkartabiliriz (bu imkansız gibi). Çalışmalarım yakında bitecek. Politika oluşturmak kolay değil. --Berm@nyaİleti 22:40, 14 Haziran 2010 (UTC)
Wikimedia'da af teknik olarak mümkündür. Türkçe Vikipedide de mümkündür. Ancak Türkçe Vikipedide şimdiye kadar uygulanmadı. En azından ben görmedim. Takabeg ileti 22:45, 14 Haziran 2010 (UTC)
Cevap Cevap Ben af yerine yeni kullanıcılara uyarı verilmeden kukla ilan edilmemesini gerektiren VP:KUKLA ve VP:LYKI politikalarının birlikte değerlendirilip bize uygulanmasını talep ediyorum. Hem hala neden dava sürüyor anlamadım, herkes herşeyi kabul etmiş, direk denetimciye gidilebilir? sEzErPaL 10:29, 15 Haziran 2010 (UTC)
  • Yapılan ek savunma(lar) bana gösteriyor ki bu kullanıcılar yaptıkları hatanın önemini hala kavrayamamışlar. Mesele yeni üyeleri Vikipedi'den soğutmak değil. Biri gelse, burada küfür etse, yeni üye olsun farketmez, hemen engellenir. Küfretmenin yanlış olduğunu anlamak için politikaları iyi bilen tecrübeli bir üye olmak gerekmiyor. Mantığımızı kullanmamız yeterli. "Zaten verdiğimiz oylar geçersiz sayıldı, yaptığımızın kime ne zararı var?" diyemeyiz. Önemli olan bu davranışın tartışma ortamında yarattığı etkidir. Düşünün ki ben bir hizmetli oylamasında destek oyu verdim ama aday olan kişi oylamayı kaybedecek gibi görünüyor. Şimdi ben oylamayı önceden tahmin ederek, tanıdığım herkesi buraya üye 2 ay önce üye yapmış olsam, 150 değişiklik yapmalarını ve oylamada destek oyu vermelerini sağlasam davranışım affedilir bir şey mi? Oylamada haksız bir sonuç elde ediliyor ama ben "yeni kullanıcıyım, kuralları bilmiyorum, affedin beni" diyerek ceza almaktan sıyrılacağım. Asıl adaletsizlik, hilekârlık budur işte. — Pınar [m] 12:45, 16 Haziran 2010 (UTC)
Cevap Cevap Sizin de belirttiğiniz gibi vikipedi politikaları hemen "ha" deyince kavranmıyor, oku oku bitmiyor. Bu canlı kukla olayı küfür etmek gibi bariz bir şey değil önceden yasak olduğunu bilebilmek açısından, annemiz babamız bize öğretiyor küçükken küfür etmemeyi ama vikipedide arkadaşları çağırmak kötü demediler malesef, cahillik işte :) . Yukarıda anlattığınız senaryo ile bizim durumun farkı; sizin gayet profesyonelce kuklalarınızı 2 ay önceden üye yapmanız, 150 maddeye katkı sağlatmanız ve oy kullandırtmanız, bizim ise sazan gibi politika bilmememizden dolayı arkadaşları vikipedi Furkan Doğan maddesine katkı ve silinmemesi için oy kullanmaya çağırmamızdır. Arkadaşların ilk editleri de oylama olmuştur. Size ne ceza verilse haktır, bize hoşgeldin şablonunda uyarılmadığımız ve hatamızı tekrarlamama kararlılığında olduğumuz için sadece uyarıda bulunulmasını ümit ediyorum.
Ayrıca tüm bu olaylara Takabeg adlı kullanıcının SAS ve KD etiketlerini daha ben maddeyi yeni göndermişken taslak etiketi koymaya fırsat bulamadan kullanması sebep olmuştur fikrindeyim. Bu konuda da ayrı bir şikayet başvurusu yapacağım, biraz daha politikaları okuyayım. Takabeg bende gerginlik ve şartlı refleks yapmış, son ayrıldığımda psikolojim baya bozulduğu için bırakmıştım vikipediyi, hangi maddeye elimi atsam sanki az sonra müdahale edecek gibi geliyor bloklu olmasına rağmen. Selamlar, --SeZeR PaL 友 23:40, 16 Haziran 2010 (UTC)
  • bende böyle farklı hesaplar açmayı düşünmüştüm. böylece oy hakkı elde edecektim. ama sonradan yanlış olduğunu anladım. bu haksızlıklara neden olduğu için hesap kapatılsın -- Son kahraman ileti 10:03, 24 Temmuz 2010 (UTC)

Karar[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Aslında tartışılacak çok fazla bir şey yok; ilgili kullanıcı bizim Vikipedi'de canlı kuklacılık olarak tanımladığımız kural ihlâlini gerçekleştirmiştir. "Ben bunun kural ihlâli olduğunu bilmiyordum" geçerli bir savunma değildir; Vikipedi'ye üye olduğunuzda Vikipedi'nin kurallarına uyma yükümlülüğünü de alırsınız; bu kuralları bilmek, uygulamak ve uymak sizin sorumluluğunuzdur - ki bu geçerli bir argüman olsaydı dahi, kendi tarafını sağlamlaştırmak için adam toplamanın etik bir şey olmayacağı gün gibi ortadadır. Bu bağlamda canlı kuklacılık net bir tespit olduğundan, şu anda geçerli olan kurallarımızın canlı kuklacılık durumunda öngördükleri ceza kapsamında ilgili kullanıcı engellenecektir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon א mesaj 15:22, 31 Temmuz 2010 (UTC)