Vikipedi:Kaliteli madde adayları/Futbol

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.

Bu madde, Vikipedi topluluğu tarafından Kaliteli Madde seçilmiştir.--B.S.R.F. 💬 19:30, 22 Ağustos 2015 (UTC)

Futbol[kaynağı değiştir]

Konusu hakkında gayet yeterli bilgi verdiğini düşündüğüm bu maddenin kaliteli madde olabileceğini düşünüyorum. Seçkin olan İngilizcesiyle kıyaslayanlar olacaktır, oradakinden "kat be kat" iyi bir madde oldu. Tarihçe ve kurallar kısımları eksik, diğer başlıklar da çok üstünkörü bilgiler içeriyor, neden seçkin madde anlayamadım. Fransızcası ve hatta İspanyolcası ise aşırı detay içermekte (buralarda da Fransa ve İspanya'ya istisna tanınmış, gözden kaçmıyor :). Bunlarda yer alan kısımlar eklenebilir mi emin olamadım. Hiçbir spor maddesinde bu tarz içerik yok mesela. Herneyse, bizdeki maddenin kaliteli madde için uygun, seçkin madde için tartışmalı olduğunu düşünüyorum.--RapsarEfendim? 10:47, 1 Aralık 2014 (UTC)

  • Destek Destek Ben maddeyi okurken çağ değişti ama bence gayet güzel bir madde olmuş. Hatta çinlilerin bu işlerde bezi olduğunuda öğrenmiş oldum. Fenerli1978Buyrun beniiiim? 10:10, 5 Şubat 2015 (UTC)
  • Destek Destek Futbolu takip eden biri olarak bilmediğim bir çok şeyi öğrenmiş oldum. Doyurucu bir çalışma olmuş. --Myrat ileti 22:13, 27 Mart 2015 (UTC)
  • Çekimser Çekimser Evrensel savaşlar dönemlerinde futbolun durumu hakkında bir bilgi yer almıyor. Atlanamayacak, önemli bir konu bu. Örneğin I. Dünya Savaşı öncesi dönemde futbolda oldukça ilerlemiş olan Avusturya'da profesyonel oyuncuların çoğunun silah altına alınmasıyla takımlar amatör futbolcularla takviye edilmiş, bu fırsatı değerlendiren güçsüz bir takım da (adını hatırlayamadım şimdi) tarihinin tek şampiyonluğunu elde etmiş. Bunun gibi çok örnek örnek vardır sanıyorum ki. Propaganda unsuru olarak kullanılması vs. de var. #tarih'in Aralık 2014 sayısı bu konuda bir çıkış noktası oluşturabilir. --cobija 09:23, 2 Nisan 2015 (UTC)
Çok detay gibi geldi bana, Avusturya'daki durum falan. Çok ana ve kaba hatlarıyla anlatılmakta tarihçe kısmı. Hatta Asya'da, Afrika'da, Arjantin'de falan futbolun tarihine değinmek için dahi birer cümleler koymaya çalıştım, sırf Avrupa'ya odaklanmamak ve diğer kıtalardan da bahsetmek için.--RapsarEfendim? 10:18, 2 Nisan 2015 (UTC)
Yalnızca futbolun gelişiminden bahsedilmiş, duraklama dönemlerine hiç değinilmemiş. Avusturya örneğinden yola çıkarak (Özel olarak bu ülkeden bahsedilsin demiyorum tabii ancak en göze batan örnek) birkaç bilgi eklenebilir. Avusturya o dönem İngiltere'nin ardından en önemli futbol ülkelerinden biri. Savaşın ta başında çok çok fazla sayıda profesyonel futbolcu orduya katıldığı için ülkedeki futbol seviyesi bir anda dibi görüyor ve öncü konumunu kaybediyor. Son cümlede de ikinci savaş sırasında futbolda ikinci bir evrensel duraklama olduğundan, sonrasında günümüze dek uzanan kesintisiz bir ivme yakaladığından bahsedilebilir. Tabii ben burada uzun uzun yazıyorum ama maddede bir iki cümleyle yer alabilir bu bilgiler, sonuçta KM adaylığına yeterli bilgi ihtiva ediyor. --cobija 17:52, 2 Nisan 2015 (UTC)
Bahsettiğin olay ilginç, ancak futbolun gelişim sürecine dahil edilecek bir olay değil bence. İngiltere'de savaş dönemlerinde oynanan futbol mesela daha büyük bir olay buna göre. Kaldı ki benim bildiğim Avusturya, I. Dünya Savaşı sonrası ön plana çıkan bir ülke. Çok çok ana hatlar var şu an, ilk takımlar, kıtalara yayılışı, ilk turnuvalar, ilk kuruluşlar falan. Birden bire bu konuya girmek bana alakasız gözükmekte. Heysel faciası falan da var mesela, futbol tarihinde yer edinen; ama bu başlık futbol sporunun gelişimini konu alıyor daha çok, futbolda yaşanan olayları değil.--RapsarEfendim? 16:22, 6 Nisan 2015 (UTC)
"X ülkesindeki futbolun gidişatı" işlensin demiyorum, altını çiziyorum bunun da. "Avusturya'da şöyle bir olay var, diğer ülkelerde de muhtemelen buna benzer olaylar olmuştur" diyerek futbolun küresel olarak duraksamasına vurgu yapılsın diyorum. Özel bir olay anlatılsın demiyorum altını çizerek. Bahsettiğim şey de futbolun gelişimi üzerine bir şey, Heysel'le ya da Manchester uçak kazasıyla vs. bir ilgisi yok. Dünya tarihindeki en yıkıcı ve geniş iki savaşın futbol üzerindeki etkisine hiç bahsedilmemesi konuya ana hatlarıyla değinilse de çok önemli bir eksik. Savaşlar döneminde küresel olarak futbol da bundan önemli ölçüde etkilenmiş midir? Bu soru ve cevabı zaten futbolun gelişimi üzerine. Futbolun en önemli turnuvası olan kupa sırf II. Dünya Savaşı nedeniyle iki kez düzenlenmedi, daha ne olsun? --cobija 20:21, 27 Nisan 2015 (UTC)
  • Yorum Yorum Vaktim olmadığı için okuyamıyorum şunları söyleyebilirim: - Seyit mesaj 14:14, 13 Mayıs 2015 (UTC)
  1. Futbol tarihi, Historia Brittonum, Lig sistemi, play off, halı saha futbolu maddeleri bence açılmalı. - Seyit mesaj 14:14, 13 Mayıs 2015 (UTC)
    Tamamdır. Şu an başka bir konuya odaklandım, en kısa sürede açacağım bunları. Ha bir de Historia Brittonum gerekli mi cidden? Britanya tarihini anlatan bir eser de, futbolla pek alakası yok :) Gerekli dersen açarız yani sıkıntı değil.--RapsarEfendim? 15:43, 13 Mayıs 2015 (UTC)
  2. "Futbol Oyun Kuralları, ss. 44-47" gibi kaynaklar bu şablon kullanılarak düzenlenmeli. Yazdığın şu maddeye uyguladım hatta ben. - Seyit mesaj 14:14, 13 Mayıs 2015 (UTC)
    Zorunda mıyız? :) İkisi de olur gibi sanki?--RapsarEfendim? 15:43, 13 Mayıs 2015 (UTC)
  • Destek Destek Okumak uzun sürdü ama gayet güzel olmuş. Emeğine sağlık :) - Görkem7 mesaj 15:32, 21 Temmuz 2015 (UTC)
  • Destek Destek Konu futbol oldu mu desteğim hiçbir zaman ondan yana kesilmez. :) --Ozankra (mesaj) 23:30, 11 Ağustos 2015 (UTC)

Bilgilendirme: Seyit'in talep ettiği maddeler açılırsa ve Cobija'nın değerlendirmesi doğrultusunda değişiklik yapılması gerekmiyorsa adaylığı sonuçlandırmayı düşünüyorum.--B.S.R.F. 💬 19:56, 17 Ağustos 2015 (UTC)

  • Yorum Yorum Kullanıcı:BSRF, Seyit'in istediği maddeleri açtım, diğer konuda ise aynı fikirde olmadığımdan bir ekleme veya değişiklik gerçekleştirmedim.--RapsarEfendim? 13:32, 22 Ağustos 2015 (UTC)
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.