Vikipedi:Kaliteli madde adayları/Bâb-ı Âli Baskını

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu maddenin "kaliteli madde" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır.--RapsarEfendim? 09:31, 30 Temmuz 2013 (UTC)

Bâb-ı Âli Baskını[kaynağı değiştir]

Her ne kadar popüler kültüre etkileri alt başlığı içime sinmese de... --cobija 02:20, 15 Nisan 2013 (UTC)

Baskının nedenleri bölümün girişi Baskının Baskın Balkan Savaşları'nın yaşadığı yerine Baskının Birinci Balkan Savaşı'nın yaşadığı olmalı, bence. Birde Bu güvenilir kaynak mı ? Takabeg ileti 22:42, 25 Nisan 2013 (UTC)
Bu güvenilir kaynak mı ? Takabeg ileti 22:45, 25 Nisan 2013 (UTC)
35 ^ Başbakanlık Osmanlı Arşivi, İrade Dosya Usulü İradeler Tasnifi, 190/71 maddeni hazırlayan bizzat Başbakanlık Osmanlı Arşivine gidip baktı mı ? Yoksa alıntı mı ? Takabeg ileti 22:48, 25 Nisan 2013 (UTC)
Bu ne ? Dead link mi ? Bu da Takabeg ileti 22:49, 25 Nisan 2013 (UTC)
Bekir Berat Özipek, akademik unvanına sahip olan biri ama konunun uzmanlarından mı acaba ? Açıkçası dipnotsuz gazete yazıları pek faydalı değil. Takabeg ileti 22:59, 25 Nisan 2013 (UTC)
Etkileri bölümü hem içerik açısından hem de kaynak açısından kaliteli olmadı. Takabeg ileti 23:08, 25 Nisan 2013 (UTC)

Cevap Cevap - Mahmut Övür'ün yazısını iki yerde kaynak olarak kullanmışım. İlki Nazım Paşa'nın öldürülüşü kısmında -ki aynı konuda iki farklı kaynak daha var- ikincisi baskının anılış biçimi. Asıl kaynak olarak kullandığım Ahmet Kuyaş'ın da yazısına "darbelerin miladı" başlığını koyması ve internette kaynak tararken aynı tabiri birkaç kere daha gördüğüm için kullanmakta bir beis görmedim.

"BOA, İ.DUİT, 190/71" kaynak adıyla NTV Tarih'in ocak sayısı 27. sayfasında yer alıyor.

Eklenmeli. Takabeg ileti 01:28, 26 Nisan 2013 (UTC)

tvarsivi.com linkleri ölü değil. Berat Özipek'in Habertürk kanalındaki konuşması yer alıyor ilgili linkte. Özipek'in ilgili konuşmasının içeriğini yazılı olarak arasam da bulamadım.

Berat Özipek'i kaynak olarak kullandığım bilgiler (37, 41, 47 ve 48. kaynaklar) ise olayın tarihî yönünden ziyade siyasî yönü hakkında bilgiler içeriyor. Siyaset Bilimi üzerine doktora yapmış bir insan hakkında da "konunun uzmanı mı?" diye sorulmaz diye düşünüyorum. Siyasî tarih -özellikle de Anadolu tarihi- hakkında da bilgili bu insanlar. Özipek'i kaynak aldığım bilgiler bir tarihçiden ziyade siyaset bilimi uzmanın konusudur zaten.

Tarihçi olsun tarihçi olsun, kendisinin Bâb-ı Âli Baskını konuda herhangi çalışma buluanmıyor. Bunlar kaynaksız ve dipnotsuz essay dir. Takabeg ileti 01:28, 26 Nisan 2013 (UTC)

"Siyaset" konusunda "uzmanlaşmış" bir "siyaset bilimi uzmanı"nın neden hala sizin güvenilir kaynak kriterlerinize uymadığını anlamış değilim. Çağdaş siyasî teoriler ve Türk siyasetinin demokratikleşme evresi üzerine akademik ortamlarda konferanslar vermiş (birisine de bizzat gittim) bir insan kendisi aynı zamanda. Ek olarak bulunursa konu hakkında başka uzmanların da görüşlerine yer vermeyi isterim tabi maddede. Biraz da kaynak sıkıntısından dolayı tek kişinin görüşlerine yer verilen bir altbaşlık oldu. --cobija 02:30, 26 Nisan 2013 (UTC)

Balkan Savaşı konusunda haklısın, gerekli düzenlemeyi yaptım. Ulusal Kanal'daki yazı da başka bir cümlede kaynak olarak kullanılabilir belki ama ilgili cümlede kullanmam yanlış olmuş. O da düzeltildi.--cobija 00:37, 26 Nisan 2013 (UTC)

  • Şartlı destek 2 kırmızı açılmalı. — Lubunya — 13:42, 2 Mayıs 2013 (UTC)
  • Cevap Cevap Abdurrahman Vefik Sayın ve Le Petit Journal'ın maddeleri yok sadece. Abdurrahman Bey'in sadece hükûmette yer alması bilgisi önemli madde için. Kâmil Paşa, Ömer Naci gibi madde için hayati öneme sahip bir kişi değil, elzem de değil. Le Petit Journal hakkında bir şey demem bile gerekmiyor zaten. --cobija 21:17, 2 Mayıs 2013 (UTC)
  • Destek Destek elinize sağlık!--Talha Çakırileti 22:22, 2 Temmuz 2013 (UTC)

Karşı Karşı yukarda da konuşulmuş, kaynaklar -hadi güvenilmez demeyelim- zayıf ve taraflı olma yönünde bir eğilim var. bu mesele, güncel konuların yer aldığı etkileri başlığında daha da belirginleşiyor. zaten siz de 'Biraz da kaynak sıkıntısından dolayı tek kişinin görüşlerine yer verilen bir altbaşlık oldu.' diyerek bunu kabul etmişsiniz. --kibele 17:28, 13 Temmuz 2013 (UTC)

Yorum içeren etkileri altbaşlığında tek kişinin görüşlerine yer verildiği için taraflı olma ihtimali var elbette. Fakat yineliyorum bu durum kaynak eksikliğinden kaynaklanıyor. Ne internette bulabildim kayda değer bir kişinin görüşlerine ne de kitaba rastladım. Konu ile ilgili bir kitabı en azından D&R'da bulamadım. Mevcut durumda maddeyi daha iyi hale getirmek için yapabileceğim bir şey yok. --cobija 11:22, 24 Temmuz 2013 (UTC)
Bu, bir kaliteli madde adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı maddenin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.