Vikipedi:Bilge/Arşiv4

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ben ailemin geçmişini araştırmak amaçlı geçmişimizi yazmak ve aile üyeleri tarafından değiştirilebilir olmasını istiyorum. Herhangi bir ücret karşılığında bile bu vikipedi de olamazmı çünkü formatı çok müsait olamaz ise bu dediğim şekilde olabilecek şekilde hangi siteyi önerirsiniz teşekkür eder iyi günler dilerim. Bu imzasız yazı Sevkicenk (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Bu istediğiniz ücret karşılığı olsa dahi olamaz ne yazık ki. Vikipedi bir ansiklopedidir ve bu nedenle sadece ansiklopedik verileri, ansiklopedik bir şekilde insanlara ulaştırmayı amaçlar. Yani kısaca Vikipedi'de böyle bir uygulama yapamazsınız. Ama başka bir sitede neden olmasın? Ayrıca ailenizin geçmişini araştırmayı amaçladığınızı söylemişsiniz. Ama ailenizin üyelerinin o yere yazmasıyla nasıl geçmişinizi araştırmayı düşünüyorsunuz acaba? Bir de, ailenizin geçmişi derken, kökenleri mi, yoksa şu anki yaşayan üyelerin geçmişi mi? Bu bilgileri verebilirseniz size daha rahat yardımcı olabilirim. İyi çalışmalar. --♪♫Berkay0652|ileti 22:43, 6 Temmuz 2009 (UTC)
  • İlginçtir böyle bir siteyle karşılaştım. Sanırım ailedekilerin isimleri girilerek oluşturuluyor. Umarım işinize yarar. --♪♫Berkay0652|ileti 22:41, 21 Ağustos 2009 (UTC)

kıtaların sivri uçları[kaynağı değiştir]

yeryüzündeki kıtaların sivri uçlarının güneye bakması tesadüf müdür?

AVrupa İnsan Hakları Mahkemesi Idarı kararlara da bakıyor mu?[kaynağı değiştir]

Efendiler, bir sorunum ve buna bağlı olarak da bir sorum var. lutfen bana yardımcı olur musunuz. Soru: "Avrupa İnsans hakları Mahkemesi, İdari yargı kararlarına da bakıyor mu? Çalıştığımız kurumla bir sorunuz olmuşsa ve mahkeme kararıyla işimize son verilmişse, avrupa insans hakları mahnkemesine gidebilir miyiz?

Bilenlerin cevap vermesini rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim. Saygılar.

Şevki özbilen

  • Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine bireysel başvuru yapabilmeniz için devletin, sizin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'yle güvence altına alınmış haklarınızdan birini ihlal etmiş olması gerekir. Mahkeme bir temyiz mercii niteliğinde değildir, önemli olan bu ihlal sonucunda iç hukuk yollarını tüketmiş ancak sonuç alamamış olmanızdır. Bu durumda mahkemeye başvurabilirsiniz. Sözleşme metni için bakınız: http://www.belgenet.com/arsiv/sozlesme/aihs_01.html --Yabancımsj 18:26, 20 Ağustos 2009 (UTC)

acaba ^^yapay selüloz^^ varmıdır? eğer yoksa bile yapılabilirmi?

Şablon Oluşturma[kaynağı değiştir]

Bir basket takımının kadrosunun şablonunu yapmak istiyorum.Ayrıntılı bir bilgi göremedim.Yardıma ihtiyacım var

  • Buradan yardım alabilirsiniz.--Saygı/Sevgilerimle. Bora MESAJ 09:33, 27 Eylül 2009 (UTC)

Policia Nacional ve Ertzaintza[kaynağı değiştir]

Bask Bölgesinin polis teşkilatı Ertzaintza, Policia Nacional'a mı bağlı yoksa kendi başına bir polis kurumu?--FinlandiyalımEsAj 16:37, 13 Eylül 2009 (UTC)

  • Bask otonom bölgesine ait, kendi başına bir kurum. en:Cuerpo Nacional de Policía (Spain) maddesinin ilk paragrafında Policia Nacional'ın Bask bölgesinde otoritesi olmadığı yazıyor. en:Ertzaintza#Problems with ETA and controversies bölümünde de, İspanya devletinin Ertzaıntza'ya olan güvensizliğinden bahsediyor.--İnfoCan 13:03, 14 Eylül 2009 (UTC)
  • Peki Foruzaingoa, Mossos d'esquadra, Policía Municipal, Servicio de Vigilancia Aduanera ve Guardia Civil nedir? Ayrıca Ertzaintza araçlarında neden diğer polis araçlarından farklı olarak farklı bir plaka kullanmaktadır? Bunlar hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

havuzdaki sinek[kaynağı değiştir]

sayın ilgili , bodrum bölgesinde bulunan otel ev v.s. havuzlarında ( yani bakım ve ilaçlaması yapılmakta olan - ph değerleri düzgün , klorlaması yapılan ) yaşamaya başlayan , belki de yağmur ile geldiği düşünülebilen bir sinek türü hakkında bilgi almak istiyorum. suyun içinde bulunan yaklaşık 6-7mm boylarında , ani hareketler ile yüzen , dalan , daha sonra açık havaya salındıklarında uçabilen bir YARATIK.Tabii ki aslında bu soruların sebebi , bu canlının ortam ve havuz bakımı için sorun oluşturmasında , yani; bu sineklerden kurtulma ve korunma yöntemlerini bulabilmek.Şimdiden ilginize teşekkür ederim .



not: bu sinek balık karışımı yaratık üçgen şekilli , parlak gri renkli , ince küçük kanatçıkları var

kore savasi sehidi bayram gun tum listelerde var ama burada listede ve mezar taslarinda yok

su bitkiselmi yoksa hayvansal bir besinmidir .[kaynağı değiştir]

lütfen acil ama cok acil bir cevap bekliyorum Bu imzasız yazı 78.171.143.98 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Su, tuz, vs... mineral bir besindir. ViZiT 17:56, 13 Ekim 2009 (UTC)

Telif hakkı problemi mi? Ne telif hakkı?[kaynağı değiştir]

Merhaba,

Yazdığım yazı telif hakkı problemi denilerek yayından kaldırılmış. Yazıyı ben yazdım nedir sıkıntı anlamadım.

Kolay gelsin

Yiğit

  • Yazdığınız maddenin başlığı neydi? --İnfoCan 13:30, 13 Ekim 2009 (UTC)

QNX ve Qnx.... QNX gerçek zamanlı işletim sistemi hakkında bildiklerimi standard formata uydurabildiğim kadar yazmaya çalıştım. İngilizce wiki ve kendi bilgilerimi detaylıca paylaşmak istiyorum ama telif hakkı çok sorun oldu. Halbuki sadece qnx'in kendi sitesine ve qnx kullanan bir yazılıma link vermiştim.

Kolay gelsin

  • Maddeyi silmiş hizmetli Kullanıcı:Eldarion'a danışın, bir yanlışlık olmuş olabilir. --İnfoCan 16:22, 13 Ekim 2009 (UTC)

Doktor hakları[kaynağı değiştir]

  • Bu konu hakkında Uz. Dr. F. Gülsüm Önal Gürsoy'un İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün dergisi İstanbul'da Sağlık'ın Kasım 2004 sayısında yer alan makalesini okuyarak bilgi edinebilirsiniz. Makaleye şuradan ulaşabilirsiniz: Hekim Hakları. --.dsm. 19:32, 22 Ekim 2009 (UTC)

Krav Maga, Krav Magen[kaynağı değiştir]

Türkiye kravmaga hakkında yazılan bilgiler ile neden ingilizce yazılan bilgiler tutmuyor hangisine inanacağız kravmaga mı yoksa magen mi.

  • Krav Magen , Krav Maga stilinin ilk siyah kuşağı Eli Avikzar ve Avi Avisadon tarafından revize edilmiş halidir %90 oranında aynı metoddur.İsrailde en yaygın Krav Magen metodudur (50 nin üzerinde klüpte, orduda ve güvenlik kuvvetlerinde bu metod kullanılır )dünyada iki stilde Full Contact Krav adıyla tanınır.

slip döküm[kaynağı değiştir]

slip döküm hakkında bilgi avantajları ve dezavatajları

  • Google araması ile şu kayıtlara ulaştım aradığınız konuyla ilgili olabilir.--Bora_msj 15:28, 30 Ocak 2010 (UTC)

Güney Amerika insanı...[kaynağı değiştir]

Günümüzde Güney Amerika'da yaşayan, çoğu zaman latin olarak çağrılan bu insanların memleketi neresidir? Bu insanların Aztek, İnka veya Maya gibi eski Güney Amerika uygarlıklarından olmadığını düşünüyorum ama bu insanlar Avrupalı olmak için de fazla koyu renkli. Nereden gelmiştir bu insanlar, bilen birileri beni bilgilendirir umarım. Kıdemli+ 20:20, 18 Ekim 2009 (UTC)

Tipik bir Güney Amerika insanı yoktur, bölgeye dünyanın pekçok yerinden göçler olmuştur. Ülkesine bağlı olarak bazılarında Avrupa kökenliler nüfusun %25'ini bulabilir, diğerlerinde kalabalık Afrika kökenli topluluklar vardır. Beyaz ve yerli ("kızılderili") melezleri, beyaz ve siyah melezleri, Orta Doğu, Hindistan, Çin ve Japon asıllı gruplar da bulunur. Bolivya ve Peru'da kızılderili gruplar çoğunluğu oluşturur. İngilizce Vikipedi'nin ilgili maddesinde daha çok ayrıntı bulabilirsiniz. --İnfoCan 17:40, 22 Ekim 2009 (UTC)

MANTOLAMA- XPS Mİ ? EPS Mİ ? VEYA BAŞKA ALTERNATİF ?[kaynağı değiştir]

Merhabalar, ısı yalıtımı amacıyla mantolama yaptıracagım, tavsiyesi olan arkadaşların deneyimlerinden faydalanmak isterim. Mesela EPS mi ? XPS mi ? Kafam karışık. Karbon esaslı eps önerende var xps te. Birde dübel ile montaj duvarların çok delinmesine neden olur başka yöntem önerisi olan var mı ? Peşin teşekkürlerimle,

  • EPS (Expanded polystyrene foam) dir ve paketlemelerde kullanolan yer fıstığı şeklindeki küçük parçaların imalatında kullanılan üründür. EPS yalıtım malzemesi olarak da kullanılır ve XPS'nin aksine bütün bir yapısı vardır. XPS (Extruded polystyrene foam) ise paketlemelerde kullanılan ve Türkçede strafor dedğimiz üründür yapısı ise EPS'nin aksine küçük öğelerden tanelerden oluşur bu da içinde hava boşluğu anlamına gelir. EPS'nin ısıl direnci yaklaşık 28 m·K/W iken XPS'nin ısıl direnci 35 m·Kelvin/W'dir. XPS kullanılacaksa mantolama mutlaka yangın barierini de içermelidir, çünkü bu malzeme yanıcıdır ve tutuştuğunda tüm binayı alev sarabilir dolayısıyla yangın bariyer katmanı elzemdir. Ancak EPS'nin bazı tiplerinin alev alma direnci ve duman oranı düşük olduğu için yangın barieri kullnılmayabilir. (ref:İngilizce Vikideki EPS ve XPS açıklaması) Aslında hangi mazelemenin kullnılmasını seçeceğiniz evinizin bulunduğu yer ile iliglidir. Kış yaz sıcaklık farkları ve ısıtmak istediğiniz evinizin istediğiniz maksimum sıcaklık ile dış sıcaklık arasındaki farak bağlı olarak bir de maliyeti göz önüne alarak optimum değeri sizin ya da benim tavsiyem bir ısı yalıtım firmasının değerlendirmesidir. Benim evimde (İstanbul) XPS var ve hem yazın hem de kışın olan yalıtımından çok memnunum. Ancak mantolamanın iyi olması için hangi yöntemi seçerseniz seçin en iyisi ayaklı paneller ile duvara monte edilenidir. Bu yöntem duvar üzerine direkt yapıştırmaya göre daha pahalıdır ancak bina ile yalıtım malzemesi arasında bir hava boşluğu kaldığı için yalıtım daha iyidir. Seçim sizin. --Manco Capac 06:27, 22 Ekim 2009 (UTC)

kalbimde üfleme var ne yapabilirimBu imzasız yazı 88.231.42.77 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

--Kamuran otukenli 14:55, 10 Kasım 2009 (UTC)

Rusça ile Lehçe arasındaki fark, Türkçe ile hangi Türk lehçesi kadar fark vardır? Aynı şekilde Fince ile Macarca arasındaki fark, Türkçe ile hangi Türk lehçesi kadar fark vardır? ---FinlandiyalıИлети 18:19, 24 Ekim 2009 (UTC)


Biraz yüzeysel bir cevap olacak ama fikir verebilir. Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi [1] 'nin çeşitli yakın dillerdeki yazılışına bakalım:

İspanyollar ve Portekizler birbirlerini kolayca anlar:

İspanyolca
Todos los seres humanos nacen libres e iguales en dignidad y derechos y, dotados como están de razón y conciencia, deben comportarse fraternalmente los unos con los otros.
Portekizce
Todos os seres humanos nascem livres e iguais em dignidade e em direitos. Dotados de razão e de consciência, devem agir uns para com os outros em espírito de fraternida

Hollandaca ve Almanca da birbirine epey benzer:

Hollandaca
Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen.
Almanca
Alle Menschen sind frei und gleich an Würde und Rechten geboren. Sie sind mit Vernunft und Gewissen begabt und sollen einander im Geist der Brüderlichkeit begegnen.

Sorduğunuz dil çiftleri ise o kadar birbirlerine benzemiyorlar:

Fince
Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.
Macarca
Minden. emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell hogy viseltessenek.
Rusça
Все люди рождаются свободными и равными в своем достоинстве и правах. Они наделены разумом и совестью и должны поступать в отношении друг друга в духе братства.
Lehçe
Wszyscy ludzie rodzą się wolni i równi pod względem swej godności i swych praw. Są oni obdarzeni rozumem i sumieniem oraz powinni postępować w stosunku do siebie wzajemnie w duchu braterstwa.

Türkçe ile diğer Türk dil ailesi dilleri (resme tıklayınız: Dosya:New Turkic alphabets.jpg) arasındaki farklılıkları ise kendiniz görebilirsiniz.

Türkçe
Bütün insanlar hür, haysiyet, ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler ve birbirlerine karşı kardeşlik zihniyeti ile hareket etmelidirler.

--İnfoCan 20:42, 24 Ekim 2009 (UTC)

Bu oldukça uzun bir cevaba hatta kitabı dolduracak kadar uzun bir cevabı olan konu öyle bir oranlama yapmak zordur olayı yüzdelere vurmak için epey araştırmak gerekmektedir. ama lehçe ile rusça arasında %30 kadar benzerlik bulunmaktadır ve dillerden biriniiyi bilen diğerini de anlar.çünkü örneğin yükarda rusçada свободными özgür hür lehçede de wolni kullanılmış volen-волен özgür hür veya terhis olmuş anlamına gelir.yani biri daha çok kullanılan diğeri de pek kullanılmayan anlamıdır.

dediğim gibi konu oldukça uzundur ve çok detaylı açıklamalar gerektirir.--Kamuran otukenli 10:29, 10 Kasım 2009 (UTC)

Türkiye'de demokrasi de bir nevi OLİGARŞİ midir? Çünkü,temel hak ve özgürlükler bahis mevzu olduğunda, hep jakoben bir zümrenin menfaatleri doğrultusunda kararlar alınıyor.Ticari kararlar,idari kararlar,sosyal kararlar,milli eğitim,sağlık vs. gibi kararlar hususunda patronların dayatmacı tavırları,eğer istekleri dışında bir karar çıktığında da hoşnutsuz olmaları beni böyle düşündürüyor....Acaba haklımıyım???Bu imzasız yazı 88.235.43.56 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.


Türkiye'deki demokrasi aslında "libaral oligarşi"dir ve bu sadece Türkiye'ye özgü bir durum değildir.

Günümüzde demokrasiye felsefe ve sosyoloji alanında ciddi eleştiriler getirilmektedir. Bizlerin, aklımızda canlandırdığımız anlamıyla, toplumdaki her kesimin yönetimde söz hakkına sahip olduğu bir demokrasi anlayışının Antik Yunan'ın Agora Meydanı dışında bir uygulama alanı bulması toplumdaki sınıflar arasındaki çıkar kavgaları nedeniyle imkansızdır. Gerçekte, toplumdaki belli sınıflar (asker, bürokrat, din adamı, tüccar, sanayici, çiftçi, işçi gibi sınıflar) dünyadaki ve ülkedeki ekonomik ve siyasi konjonktüre göre sistematik baskı altına alınırlar. Burjuva demokrasilerinde ipler bütün sınıflara eşit dağıtılmamıştır. Ekonomik alanda "insanların özgür kararlarının toplum için en iyi sonuca götüreceği" anlamına gelen "görünmez el"den bahsen ve "bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler" diyen liberaller, nedense, aynı toplumun burjuva ilişkilerini yok edecek tavırlara girmesine müsade etmezler, etmeleri de düşünülemez.

Günümüzde, gelişen kapitalizmin de etkisiyle sınıflar arası denge(-sizlik), toplumda "itici güç" olarak kabul edilen "sermayedar" sınıfların lehine çalıştırılır. Kapitalizm'in çıkmaza girdiği bazı dönemlerde liberal oligarşi, az gelişmiş ülkelerde yerini "Bonapartizm"e bırakır. Ancak "demokrasi" adı verilen libaral oligarşi ile Bonapartizm'in yer değiştirmesi bir tür danışıklı dövüştür, çünkü aslında liberal oligarşi, parlamenter demokrasi, asker-polis diktatörlüğü, faşizm ve sosyal demokrasi gibi rejimler aynı "çıkar ilişkilerini" koruyan rejimlerdir. Bonapartizm toplumda "bozulan" çıkarları tekrar temin edip yerini "liberal oligarşi"ye bırakarak yeniden perde arkasına çekilir. SuiGeneris | ileti 05:21, 25 Ekim 2009 (UTC)

  • Rusça'da vurgusuz o'lar a diye okunmaktadır. Örneğin Болгария-Balgariya. Aynı şekilde bu durum Ukraynaca, Beyaz Rusça, Bulgarca, Makedonca ve Sırpça için de geçerli mi? Örneğin Ukraynaca'da Олександр-Oleksandr mı yoksa Aleksandr diye mi okunur?--FinlandiyalıИлети 16:35, 3 Kasım 2009 (UTC)
  • rusça ve slavcada lehçeye göre o'nun a diye okunması sözkonusudur ı ve u da öyle vurguyla genelde alakası yoktur bu ses veya harf değişimleri hemen hemen her dilde vardır a-e,ve h-k-j harflerinde de benzer bir durum söz konusudur.bolgariya Болгария rusçada ve ukraincede,Бугарска yani bugarska sırpça ve hırvatçada,Бугарија-bugaria makedonca,

Балгарыя yani balgarya beyazrusçada kullanılanıdır yani dilden dile lehçeden lehçeye birazda olsa farklılık vardır yaziliş veya telaffuzda! ukraynacada ise aleksandr-Александр yazılır ve öyle okunur.--Kamuran otukenli 10:18, 10 Kasım 2009 (UTC)

İstanbul Boğazı[kaynağı değiştir]

Osmanlı döneminde İstanbul Boğazı'na ne ad verilirdi? Cumhuriyetle birlikte resmî olarak bu adın kullanılmasına ne zaman başlandı. İstanbul Boğazı maddesine eklemek üzere bu bilgiyi kullanmam gerekiyor :) --Danbury kullanıcı adını değiştirdi. ileti 18:30, 3 Kasım 2009 (UTC)

Osmanlı döneminde ne ad verildiğini buldum da resmi ad ne zaman kabul edildi onu bulamadım...

-Halîc-i bahr-i rûm (Marmara Denizi Boğazı) , Halîc-i bahr-i siyâh (Karadeniz Boğazı), Halîc-i konstantiniyye (Konstantiniye Boğazı), Merecü'l bahreyn / Mecma'ül bahreyn (İki denizin birleştiği yer) ve İslâmbol Boğazı-

--Danbury kullanıcı adını değiştirdi. ileti 17:49, 21 Kasım 2009 (UTC)

  • Kendi sorunuza kendiniz yanıt vermişsiniz; işte araştırmacı Vikipedist budur :))) --.dsm. 23:23, 3 Aralık 2009 (UTC)

Posta ve adres kodları[kaynağı değiştir]

  • Şu adresteki Zip dosyasının içinde Türkiye'nin adres ve posta kodları bulunmakta. Posta kodunun ne olduğunu biliyorum ama adres kodu nedir? Acaba TÜİK'in Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi için geliştirdiği [2] "adres kodu" ile ilgisi var mı? --İnfoCan 19:49, 6 Kasım 2009 (UTC)
  • Muhtemelen adres kodu, TÜİK'in çalışması ile alakalı. Bu adres kodu sisteminde sadece ilçe değil, mahalle vs. de dikkate alınmıştı bildiğim kadarıyla. Bilgi edinme başvurusu yaparsanız, daha kapsamlı bilgi alabilirsiniz bence. --.dsm. 20:57, 6 Kasım 2009 (UTC)

Süt DNA içerir mi?[kaynağı değiştir]

? 88.247.5.12 15:29, 13 Kasım 2009 (UTC)

  • Evet, süt sahibine ait (insan veya hayvan) olarak DNA içerir.--Bora_msj 16:23, 13 Kasım 2009 (UTC)

kravmaga sitesine yerli bir kaynak web adresi koymanız mümkün mü?

  • Vikipedi:Dış bağlantılar sayfası Vikipedi maddelerine eklenebilecek dış bağlantılar konusundaki politikalarımızı belirtmektedir. Bunlardan biri "bir ürün ya da servis pazarlamak için kullanılan bir siteye bağlantı verilemez"dir. Yukarıda önerilen http://www.kravmaga.com.tr belli bir dersanenin sitesi olduğu için bence ana sayfasına doğrudan bağlantı verilmesi uygun olmaz. Ancak aynı sitenin içinde Krav Maga hakkında bilgi veren bir sayfa var, http://www.kravmaga.com.tr/kravmaga.htm, sanırım o sayfaya bağlantı kabul edilebilir. --İnfoCan 14:44, 17 Kasım 2009 (UTC)

Selam II. Murat dönemi osmanlı toprakları ne kadardır bu arada harita değil km2 sonucunu istiyorum. Örnek olarak: 15000002 gibi...--***Osmanlı98***İyi vikilemeler*** 21:26, 5 Aralık 2009 (UTC)

Call of Duty: Modern Warfare 2[kaynağı değiştir]

Call of Duty: Modern Warfare 2 oyununu oynuyorum. Oynarken kurşunum bitti ve başka her türlü silahın kurşunuda bitti. Nasıl kurşun doldururum. (Ekranda "No Ammd" yazdı.) --Dolphin 15:22, 6 Aralık 2009 (UTC)

  • Bazı ülkelerde polise başka adlarla söylenmekte. Ermenistan'da ostikan, Yunanistan'da astynomia, Macaristan'da rendőrség, İrlanda'da garda, İzlanda'da lögregral, Rusya ve Belarus'ta da militsiya denmekte, yani bu dillerde pol ile başlamamakta (Rusça ve Beyaz Rusça hariç). Benim anlamadığım neden Yunanistan'da politeia yerine astynomia demeleri ve SSCB yıkılmasına rağmen halen Rusya'da politsiya yerine militsiya demeleridir.--FinlandiyalıMesaj 14:20, 9 Aralık 2009 (UTC)
Sözcükler farklı olsa da etimolojileri incelerseniz benzer kavramlar ortaya çıkıyor.
  • Asty- eski Yunanca "şehir, kasaba" [4], -nomos eski Yunanca kanun veya kural idaresi demek. Asti, polis (şehir)'in merkezi, tapınak ve idarî binaların olduğu yer demek oluyor. (Asti'nin çevresindeki bölgeye ise "kora" deniyordu, burası şehre bağlı olan ama daha kırsal bir bölgeydi.)[5]
  • "Polis", orta çağ Fransızcasında Police'den ("politika") geliyor, o da Latince politia'dan ("kamu idaresi"). Onun kökeni de eski Yunanca polis ("şehir").[6] Yani gene "şehirde kanun uygulaması" gibi bir anlam çıkıyor.
  • Militsiya or Militia eski Doğu bloku ülkelerinde askeri olmayan, kamu polisi anlamında kullanılıyor. Köken olarak Latince militia'dan ("askeri hizmet, savaş") geliyor, onun kökeni de miles ("asker"). 1696'da Fransızcada terim "vatandaş ordusu" (profesyonel olmayan ordu, yani güvenlik kuvvetleri) anlamında kullanılmaya başlamış [7]. Rusçaya muhtemelen oradan geçmiştir.
--İnfoCan 19:38, 17 Aralık 2009 (UTC)

meslekler ve standart sıvı ölçme araçları[kaynağı değiştir]

üçüncü sınıfa giden oğlum için belirlenen mesleklerin sıvı ölçme araçlarını kullanmanın önemini öğrenme

  • Bu konuyla ilgili arşivde gerekli yanıt var. Ayrıca kısa bir not: Çocukların ödevlerini kendilerinin yapması onların gelişimi için daha faydalıdır. Saygılarımla, --Manco Capac 07:41, 28 Aralık 2009 (UTC)

"Knighty Knight Bugs" tÜRKÇESİ NE?--***Osmanlı98***İyi vikilemeler*** 17:20, 25 Aralık 2009 (UTC)

Türkçe'ye çevrilince anlamsızlaşıyor. "Knight" şövalye demek. "Bugs" Bugs Bunny'nin kısaltması. "Knighty" diye bir sözcük ise yok İngilizcede. Knight ve night sözcüklerinin okunuşu aynı, ve "nighty-night" diye bir deyim var ingilizcede, güncel dilde "good night" (iyi geceler) anlamında denebiliyor. Laf ola beri gele, öylesine bir ad takmışlar bu çizgi filme. --İnfoCan 18:00, 25 Aralık 2009 (UTC)
Bence bu uyduruk bi isim değil şovalyemsi şovalye bugs gibi bir şey de olabilir.--Bilgehan Öztürk 14:04, 5 Ocak 2010 (UTC)
"Şövalyemsi" demek isteselerdi "knightly" olurdu. --İnfoCan 14:19, 5 Ocak 2010 (UTC)

ABD- Osmanlı Sözleşmesi[kaynağı değiştir]

Şu nu çevirecek biri var mı? --***Osmanlı98***İyi vikilemeler*** 13:04, 27 Aralık 2009 (UTC)

Mimar Sinan'ın camileri[kaynağı değiştir]

  • osmanlı topraklarının birbirinden çok uzak çeşitli yerlerinde eş zamanlı birçok iş de sinan'a atfedilir. bu yüzden de mimar sinan'ın ne camilerinin, ne de diğer işlerinin sayısı konusunda tam bir anlaşma yok bildiğim kadarıyla. ama vikipedi maddesinde 93 görünüyor. --ki bl 07:56, 30 Aralık 2009 (UTC)