Uzaktan oy kullanma

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Uzaktan oy kullanma, seçmenin normalde atanmış olduğu resmi oy verme merkezine katılamadığı veya katılmak istemediği durumlarda kullanılan bir oydur. Yöntemler arasında farklı bir konumda oy kullanma, posta yoluyla oy kullanma, vekâleten oy kullanma ve çevrimiçi oy kullanma bulunur. Birçok kişiye göre uzaktan oy kullanma kolaylığını artırmak, seçmen katılımını artırmak için bir yöntem olarak görülmektedir. Ancak bazı ülkelerde, seçmenin uzaktan oy kullanabilmesi için hastalık veya seyahat gibi geçerli bir nedenin sunulması gerekmektedir. Erken oy verme, uzaktan oy kullanma ile çakışır. Erken oy verme, resmi seçim gün(leri)inden önce, posta yoluyla, çevrimiçi veya oy verme merkezlerinde yüz yüze gerçekleştirilen oyları içerir. Bazı yerlerde, erken yüz yüze oy kullanmayı "uzaktan" oy kullanma şekli olarak adlandırırlar, çünkü seçmenler seçim gününde oy verme yerinden uzaktadır.[1]

Bazı ülkelerde, örneğin Avustralya'da, "uzaktan oy kullanma" terimi özellikle seçmenin atanmış olduğu oy verme merkezinden farklı bir oy verme merkezinde oy kullanması anlamına gelir. "Erken oy verme", "vekaleten oy kullanma" veya "posta yoluyla oy kullanma" bu ülkelerde ayrı kavramlardır. Uzaktan oy kullanmanın tarihi 19. yüzyıla kadar uzanır ve günümüzdeki prosedürler ve erişilebilirlik yargı bölgelerine göre değişir. Uzaktan oy kullanma talebe bağlı olarak sunulabilir veya belirli kriterleri karşılayan kişilerle sınırlı olabilir, örneğin belirlenmiş bir oy verme yerine seyahat edememe durumu kanıtlanmış olanlar. Birçok seçmen uzaktan oy kullanma için başvuruda bulunmak zorundadır, ancak bazıları varsayılan olarak posta yoluyla oy pusulası alabilir. Bazı seçimlerde posta yoluyla oy kullanma tek izin verilen oy verme yöntemi olabilir ve bu durum "tüm-postal oy kullanma" olarak adlandırılır. Genellikle posta yoluyla gönderilen oylar, planlanan seçim gününde veya öncesinde geri gönderilmelidir. Bununla birlikte, bazı yargı bölgelerinde geri gönderme yöntemleri güvenli bir şekilde oyları kişisel olarak güvenli kutulara bırakma veya oy verme merkezlerine teslim etme seçeneği sunabilir.

Seçim yasaları genellikle sunulan oy pusulasının bütünlüğünü ve gizliliğini korumayı ve oy sahtekarlığına karşı koruma sağlamak için bir dizi denetim öngörmektedir. Uzak bir oy verme merkezinde oy kullanma, yerel oy kullanma kadar aynı denetimlere tabidir, ancak uzak personel, yerel personele nazaran sahtekar bir kişiyi daha az tanıma olasılığına sahiptir. Posta yoluyla[2] oy kullanma bazen özel kağıt gibi güvenlik baskısı kullanılarak veya seçmenlerin ve bazen tanıkların imzalarını gerektirerek kontrol altına alınır, ancak imza karşılaştırmaları %10-14 hata oranına sahiptir. Binlerce oy pusulası bu denetimleri geçemeyerek reddedilir.[3] Sahtekarlık kanıtları nadirdir. Posta yoluyla oy kullanma, yüz yüze oy kullanmadan daha yüksek bir sahtekarlık riskine sahip olmasına rağmen, bilinen sahtekarlık vakaları mutlak olarak son derece nadirdir.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "State Laws Governing Early Voting". www.ncsl.org. 2 Ağustos 2019. 14 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2020. 
  2. ^ "'We've got to get going.' States under pressure to plan for the general election amid a pandemic". PBS NewsHour (İngilizce). 4 Mayıs 2020. 26 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2020. 
  3. ^ These systems handle scanned ("offline") signatures from multiple people ("WI, writer-independent"). Hafemann, Luiz G., Robert Sabourin and Luiz S. Oliveira (16 Ekim 2017). Offline Handwritten Signature Verification - Literature Review. ss. 1-8. arXiv:1507.07909 $2. doi:10.1109/IPTA.2017.8310112. ISBN 978-1-5386-1842-4. 
  4. ^ Young, Ashley (23 Eylül 2016). "A Complete Guide To Early And Absentee Voting". National Public Radio (USA) (İngilizce). 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2020. However, there is a bigger risk of voter fraud when it comes to absentee and mail-in ballots, McDonald pointed out.