Karma seçim sistemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Karma seçim sistemleri, çoğunluk sistemleriyle nispi temsil sistemlerinin özelliklerini bünyesinde toplamaya çalışır.[1] Karma seçim sistemlerinde genellikle biri çoğunluk diğeri ise Liste Usulü Nispi Temsil Sistemi olacak şekilde iki farklı seçim sistemi, farklı hesaplama yöntemleri kullanılarak birlikte uygulanmaktadır.

Nispi temsille belirlenen sandalyeler, çoğunluk/diğer sistemle belirlenen sandalyelere bağlı olduğunda ve ortaya çıkabilecek orantısızlıklar telafi edildiğinde Karma Üyeli Orantılı Sistemden bahsedilmektedir. İki seçim sisteminin birbirinden bağımsız olduğu ve sandalyelerin dağıtımında birbirine etki etmediği durumda ise Paralel Sistemden bahsedilmektedir. Karma Üyeli Orantılı Sistem genelde nispi temsilde olduğu gibi orantılı sonuçlar vermekte iken Paralel Sistem ile sağlanan orantılılık, çoğunluk sistemleri ile nispi temsil sistemleri arasında bir yerde bulunmaktadır.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Karma Seçim Sistemi ve Siyasi İstikrar". TÜSİAD. 1 Aralık 2002. 10 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2023. 
  2. ^ Emrah Hurma (1 Eylül 2020). "Dünyada Seçim Sistemleri" (PDF). TBMM. 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2023.