UEFA Süper Kupası kazanan teknik direktörler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara
Josep Guardiola ve Carlo Ancelotti, üçer kez ile kupayı en çok kazanan teknik direktörlerdir.

UEFA Süper Kupası, bir önceki sezonun UEFA Şampiyonlar Ligi (eski adı Avrupa Kupası) ve UEFA Avrupa Ligi (eski adı UEFA Kupası) şampiyonlarının karşılaştığı ve tek maç sonucunda şampiyonun belirlendiği yıllık futbol organizasyonudur.[1] Organizasyondaki ilk maç Ajax ve Glasgow Rangers arasında 1972 yılında oynanan ve UEFA tarafından resmî olarak kabul edilmeyen karşılaşmadır.[2] Ștefan Kovács'ın teknik direktörlüğündeki Ajax, iki maçın sonunda toplamda 6-3'lük skorla galip gelen taraf olmuştur.

Süper Kupa, 1973 ile 1999 yılları arasında Şampiyon Kulüpler Kupası/Şampiyonlar Ligi şampiyonu ile UEFA Kupa Galipleri Kupası şampiyonu arasında oynanmıştır. Daha sonra Kupa Galipleri Kupası kaldırılarak yerine UEFA Kupası getirilmiştir. 1998 yılından itibaren kupa tek karşılaşma ile sahibini bulmaya başlamıştır. Aynı yıl itibarıyla da maçlar Monako'daki II. Louis Stadyumu'nda oynanmaya başlamıştır.[1] Bu formatta oynanan ilk kupayı İtalyan teknik direktör Gianluca Vialli'nin yönettiği Chelsea kazanmıştır.

İtalyan teknik direktörler organizasyonun başlangıcından bu yana kazandıkları toplam on bir şampiyonlukla kupada en başarılı teknik direktörlerdir. Josep Guardiola ve Carlo Ancelotti, kupayı iki farklı takımla üçer kez kazanma başarısı göstermişlerdir. Guardiola Barcelona takımıyla 2009, 2011 ve Bayern München ile de 2013 yıllarında, Ancelotti ise Milan ile 2003, 2007 ve Real Madrid takımıyla da 2014 yıllarında bu başarıya ulaşmıştır.

Yıllara göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Alex Ferguson Süper Kupa'yı 1983'te Aberdeen, 1991'de de Manchester United ile iki sefer kazanmıştır.
Arrigo Sacchi, Milan ile 1989 ve 1990 yıllarında kupayı üst üste iki kere kazanmıştır.
Louis van Gaal 1995'te Ajax ve 1997'de Barcelona ile kupa şampiyonluğu yaşamıştır.
Marcello Lippi, Juventus ile 1996 yılında şampiyonluk yaşamıştır.
Mircea Lucescu kupa şampiyonluğuna Galatasaray ile 2000 yılında ulaşmıştır.
Final Millet Kazanan teknik direktör Ülke Kulüp Kaynak(lar)
1972  Romanya Kovács, ȘtefanȘtefan Kovács  Hollanda Ajax [3][4]
1973  Hollanda Knobel, GeorgeGeorge Knobel  Hollanda Ajax [5][6]
1974 - - - - [7]
1975  Sovyetler Birliği Lobanovski, ValeriyValeriy Lobanovski  Sovyetler Birliği Dinamo Kyiv [7][8]
1976  Belçika Goethals, RaymondRaymond Goethals  Belçika Anderlecht [9][10]
1977  İngiltere Paisley, BobBob Paisley  İngiltere Liverpool [11][12]
1978  Belçika Goethals, RaymondRaymond Goethals  Belçika Anderlecht [10]
1979  İngiltere Clough, BrianBrian Clough  İngiltere Nottingham Forest [13][14]
1980  İspanya Pérez, BernardinoBernardino Pérez  İspanya Valencia [15]
1981 - - - - [16]
1982  İngiltere Barton, TonyTony Barton  İngiltere Aston Villa [17][18]
1983  İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson  İskoçya Aberdeen [19][20]
1984  İtalya Trapattoni, GiovanniGiovanni Trapattoni  İtalya Juventus [21][22]
1985 - - - - [23]
1986  Romanya Iordănescu, AnghelAnghel Iordănescu  Romanya Steaua București [24][25]
1987  Hırvatistan Ivić, TomislavTomislav Ivić  Portekiz Porto [26]
1988  Hollanda de Mos, AadAad de Mos  Belçika Mechelen [27]
1989  İtalya Sacchi, ArrigoArrigo Sacchi  İtalya Milan [28][29]
1990  İtalya Sacchi, ArrigoArrigo Sacchi  İtalya Milan [29][30]
1991  İskoçya Ferguson, AlexAlex Ferguson  İngiltere Manchester United [20][31]
1992  Hollanda Cruyff, JohanJohan Cruyff  İspanya Barcelona [32][33]
1993  İtalya Scala, NevioNevio Scala  İtalya Parma Calcio 1913 [34]
1994  İtalya Capello, FabioFabio Capello  İtalya Milan [35][36]
1995  Hollanda Gaal, Louis vanLouis van Gaal  Hollanda Ajax [37][38]
1996  İtalya Lippi, MarcelloMarcello Lippi  İtalya Juventus [39][40]
1997  Hollanda Gaal, Louis vanLouis van Gaal  İspanya Barcelona [38][41]
1998  İtalya Vialli, GianlucaGianluca Vialli  İngiltere Chelsea [42][43]
1999  İsveç Eriksson, Sven-GöranSven-Göran Eriksson  İtalya Lazio [44][45]
2000  Romanya Lucescu, MirceaMircea Lucescu  Türkiye Galatasaray [46]
2001  Fransa Houllier, GérardGérard Houllier  İngiltere Liverpool [47]
2002  İspanya del Bosque, VicenteVicente del Bosque  İspanya Real Madrid [48][49]
2003  İtalya Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti  İtalya Milan [50]
2004  İtalya Ranieri, ClaudioClaudio Ranieri  İspanya Valencia [51]
2005  İspanya Benítez, RafaelRafael Benítez  İngiltere Liverpool [52][53]
2006  İspanya Ramos, JuandeJuande Ramos  İspanya Sevilla [54][55]
2007  İtalya Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti  İtalya Milan [56]
2008  Hollanda Advocaat, DickDick Advocaat  Rusya Zenit [57][58]
2009  İspanya Guardiola, JosepJosep Guardiola  İspanya Barcelona [59][60]
2010  İspanya Sánchez Flores, QuiqueQuique Sánchez Flores  İspanya Atlético Madrid [61]
2011  İspanya Guardiola, JosepJosep Guardiola  İspanya Barcelona [62]
2012  Arjantin Simeone, DiegoDiego Simeone  İspanya Atlético Madrid [63]
2013  İspanya Guardiola, JosepJosep Guardiola  Almanya Bayern München [64]
2014  İtalya Ancelotti, CarloCarlo Ancelotti  İspanya Real Madrid [65]
2015  İspanya Martínez, Luis EnriqueLuis Enrique Martínez  İspanya Barcelona [66]
2016  Fransa Zinedine Zidane  İspanya [Real Madrid [67]

Birden fazla kazananlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Milliyet Teknik direktör Kazanma sayısı İkincilik Kazandığı yıllar İkinci olduğu yıllar Kazandığı kulüpler
1 İspanya Josep Guardiola 3 0 2009, 2011, 2013 Barcelona, Bayern München
İtalya Carlo Ancelotti 3 0 2003, 2007, 2014 Milan, Real Madrid
3 İskoçya Alex Ferguson 2 2 1983, 1991 1999, 2008 Aberdeen, Manchester United
4 Belçika Raymond Goethals 2 0 1976, 1978 Anderlecht
İtalya Arrigo Sacchi 2 0 1989, 1990 Milan
Hollanda Louis van Gaal 2 0 1995, 1997 Ajax, Barcelona

Kalın = Aktif teknik direktörler

Ülkeye göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tablo kupayı kazanan teknik direktörlerin milliyetlerine göre toplam şampiyonluk sayısını gösterir.

Ülke Şampiyonluk
sayısı
 İtalya 11
 İspanya 9
 Hollanda 6
 İngiltere 3
 Romanya 3[68]
 Belçika 2
 İskoçya 2
 Fransa 2
 Arjantin 1
 Hırvatistan 1
 Sovyetler Birliği 1
 İsveç 1

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ a b "UEFA Süper Kupası – Format". UEFA dil= İngilizce. 19 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/YChS. Erişim tarihi: 16 Mart 2008. 
  2. ^ "UEFA Super Cup – History" (İngilizce). UEFA. 13 Temmuz 2005. 4 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/ftAQ. Erişim tarihi: 11 Mart 2008. 
  3. ^ "UEFA Super Cup - History". UEFA. 26 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/81DP. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  4. ^ "Stefan Kovács". Ajax. 30 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/zA4a. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  5. ^ "Ajax enjoy early success". UEFA. 1 Mart 1974. 8 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/DOAR. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  6. ^ "George Knobel" (Felemenkçe). Ajax. 15 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20140415081151/http://www.ajax.nl/web/show/id=63781. Erişim tarihi: 10 Mart 2008. 
  7. ^ a b "Bayern bow to Blokhin". UEFA. 1 Kasım 1975. 5 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/rLdNZ. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011.  Maç, 1974 yılında çeşitli yetersizlikler nedeniyle yapılamamıştır.
  8. ^ Volubuyev, Mikhail (7 Nisan 1999). "Football: History favours Dynamo". The Independent. 21 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/yJItw. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  9. ^ "Anderlecht leave Bayern blushing". UEFA. 1 Eylül 1976. 5 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/bnfJX. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  10. ^ a b "The magician remembered". UEFA. 7 Aralık 2004. 5 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/tbbsN. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  11. ^ "McDermott treble lifts Liverpool". UEFA. 15 Aralık 1977. 12 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/KFdF. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  12. ^ Peet, Nick (15 Kasım 2007). "The life and times of Bob Paisley". Liverpool Echo. 5 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/iiWm. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  13. ^ "Burns' night for Forest". UEFA. 1 Mart 1980. 8 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/a0bO. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  14. ^ "Football legend Clough dies". BBC Sport. 20 Eylül 2004. 14 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/kiIfy. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  15. ^ "Valencia profit from Felman's fortune". UEFA. 20 Aralık 1980. 11 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/uLXr. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  16. ^ "Villa victorious in Europe". UEFA. 1 Şubat 1983. 8 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/qAYi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011.  1981 yılında Liverpool ile Dinamo Tbilisi arasında oynanacak olan maç, Liverpool'un yoğun maç programı yüzünden yapılamamıştır.
  17. ^ "Villa victorious in Europe". UEFA. 1 Şubat 1983. 8 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/qAYi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  18. ^ "Former Managers". Aston Villa FC. 30 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/RtXc. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  19. ^ "Ferguson first for Aberdeen". UEFA. 22 Aralık 1983. 28 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/9zF2. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  20. ^ a b "Sir Alex Ferguson". ESPNSoccernet. 2 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/FNOtX. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  21. ^ "Juve buoyed by Boniek". UEFA. 20 Ocak 1985. 18 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/JuuY. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  22. ^ "Giovanni Trapattoni Factfile". The Scotsman. 14 Şubat 2008. 30 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/wZ9L. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  23. ^ "Juve buoyed by Boniek". UEFA. 13 Mart 2006. 18 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/JuuY. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011.  1985 yılındaki karşılaşma Heysel Faciası sonrasında İngiliz kulüplerine verilen Avrupa kupalarından men cezası yüzünden oynanamamıştır.
  24. ^ "Hagi style stirs Steaua". UEFA. 1 Mart 1987. 9 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/IVH9. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  25. ^ "Romania's Iordanescu calls time". FIFA. 25 Eylül 2007. 16 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20080216150545/http://fifa.com/worldfootball/clubfootball/news/newsid=605195.html. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  26. ^ "Sousa makes sure for Porto". UEFA. 1 Şubat 1988. 8 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/fnUi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  27. ^ "Mechelen miracle continues". UEFA. 1 Mart 1989. 9 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/Uuch. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  28. ^ "Evani seals Milan triumph". UEFA. 20 Aralık 1989. 19 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/ZZiC. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  29. ^ a b "Sacchi considers return". BBC Sport. 10 Eylül 2001. 13 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/KO0Nt. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  30. ^ "Felemenkçedouble lifts Milan". UEFA. 1 Aralık 1990. 10 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/nc3n. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  31. ^ "Goikoetxea wins it for Barcelona". UEFA. 1 Nisan 1993. 7 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/L1Oj. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  32. ^ "McClair makes United's day". UEFA. 1 Aralık 1991. 10 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/4Kb1. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  33. ^ "Hall of Fame – Johan Cruyff". International Football Hall Of Fame. 4 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/TXSb. Erişim tarihi: 13 Mart 2008. 
  34. ^ "Crippa wins it for Parma". UEFA. 1 Mart 1994. 9 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/wImH. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  35. ^ "Masterful Milan Mart on". UEFA. 1 Mart 1995. 12 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/8Fx6. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  36. ^ "Fabio Capello". ESPN. 14 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/gfXd. Erişim tarihi: 13 Mart 2008. 
  37. ^ "Ajax on a roll". UEFA. 1 Mart 1996. 8 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/GFGg. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  38. ^ a b "Van Gaal leaves Barca". BBC Sport. 28 Ocak 2003. 11 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/F69C. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  39. ^ "Dazzling Juve shine in Paris". UEFA. 1 Mart 1997. 14 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://en.archive.uefa.com/competitions/supercup/history/season=1996/intro.html. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  40. ^ "Lippi resigns as Italy head coach". BBC Sport. 12 Temmuz 2006. 12 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/hQIU. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  41. ^ "Barça in command". UEFA. 1 Nisan 1998. 22 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/sCiX. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  42. ^ "Poyet strikes late for Chelsea". UEFA. 1 Eylül 1998. 8 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/bWlj. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  43. ^ "Vialli named new Watford boss". BBC Sport. 2 May 2001. 30 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/teams/w/watford/1306604.stm. Erişim tarihi: 12 Mart 2008. 
  44. ^ "Salas downs United". UEFA. 1 Eylül 1999. 10 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/TsMi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  45. ^ "Sven-Goran Eriksson Factfile". Daily Mail. 2 Haziran 2008. 23 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/nWyC. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  46. ^ "Járdel doubles up for Galatasaray". UEFA. 1 Eylül 2000. 8 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/Y7Tj. Erişim tarihi: 13 Mart 2008. 
  47. ^ "Super Liverpool record cup win". UEFA. 24 Ağustos 2001. 12 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/HCi0. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  48. ^ "Madrid dazzle in Monaco". UEFA. 30 Ağustos 2002. 24 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/muUe. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  49. ^ "Real win Super Cup". BBC Sport. 30 Ağustos 2002. 11 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/09tI. Erişim tarihi: 13 Mart 2008. 
  50. ^ Demetriou, Greg (29 Ağustos 2003). "Shevchenko show in Monaco". UEFA. 10 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/qhEa. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  51. ^ Hart, Simon (27 Ağustos 2004). "Valencia hit jackpot in Monaco". UEFA. 9 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/sxSt. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  52. ^ Demetriou, Greg (26 Ağustos 2005). "Cissé inspires Liverpool comeback". UEFA. 11 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/Qy50. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  53. ^ "Rafael Benitez". ESPN. 14 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/BI70. Erişim tarihi: 13 Mart 2008. 
  54. ^ Haslam, Andrew (25 Ağustos 2006). "Milan triumph again in Monaco". UEFA. 10 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/Kqde. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  55. ^ "Tottenham make Ramos head coach". BBC Sport (BBC). 27 Ekim 2007. 26 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/S5EE. Erişim tarihi: 13 Mart 2008. 
  56. ^ Ashby, Kevin (31 Ağustos 2007). "Milan triumph again in Monaco". UEFA. 8 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/vYMt. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  57. ^ Haslam, Andrew (29 Ağustos 2008). "Dynamic Zenit taste Super Cup glory". UEFA. 7 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/ZzHN. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  58. ^ Lyon, Sam (29 Ağustos 2008). "Man Utd 1–2 Zenit St Petersburg". BBC Sport (BBC). 17 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/X8jU. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2008. 
  59. ^ Haslam, Andrew (28 Ağustos 2009). "Pedro pounces to add to Barça glory". UEFA. 8 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/ldb8. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  60. ^ Stevenson, Jonathan (28 Ağustos 2009). "Barcelona seal Super Cup triumph". BBC Sport (BBC). 26 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/Geak. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2009. 
  61. ^ Harrold, Michael (27 Ağustos 2010). "Slick Atlético seal Super Cup success". UEFA. 28 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/dXXFb. Erişim tarihi: 8 Ocak 2011. 
  62. ^ Ashby, Kevin (26 Ağustos 2011). "Barcelona breeze to fourth UEFA Süper Kupası". UEFA. 18 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/vfWM. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2011. 
  63. ^ Ashby, Kevin (31 Ağustos 2012). "Falcao fires Atlético to Super Cup glory". UEFA. 8 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/Yfpcb. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2012. 
  64. ^ James, Andy (30 Ağustos 2013). "Bayern defeat Chelsea on penalties in Super Cup". UEFA. 13 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/nSJBx. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2013. 
  65. ^ Hart, Simon (12 Ağustos 2014). "Ronaldo fires Madrid to Super Cup glory". UEFA. 12 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://archive.is/xBSbo. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2014. 
  66. ^ James, Andy (12 Ağustos 2015). "Barcelona's triumph: Super Cup talking points". UEFA. 12 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://www.webcitation.org/6h1jdhJzC. 
  67. ^ http://www.uefa.com/uefasupercup
  68. ^ UEFA tarafından resmî olarak kabul edilmeyen 1972 turnuvası da dahildir.
Genel