Trnava Savaşı (1430)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Trnava Savaşı (1430)
the Hussit Savaşları

Hussitlerin klasik taktiği Araba kalesi – 15. yüzyıldan kalma bir eskiz.
Tarih23–28 Nisan 1430
Bölge
Trnava (Nagyszombat),
Macaristan Krallığı
(bugün: Slovakya)
Sonuç Hussit Zaferi
Taraflar

Kutsal Roma İmparatorluğu

Macaristan Krallığı
Sırp Despotluğu

Hussit koalisyonu

Komutanlar ve liderler
Sigismund (Kutsal Roma imparatoru)
Stibor II of Stiboricz
John of Maroth
Velek Koudelník of Březnice  (ölü)
Prokop the Lesser
Güçler
10.000-12.000 10.000
Kayıplar
6.000 8.000

Trnava Savaşı veya Nagyszombat Savaşı, Macaristan Krallığı'ndaki (bugün Slovakya'da) Trnava (Nagyszombat) yakınlarında Hussit savaşlarında Hussitler ile Macar- Kralcılar-Sırp ordusu arasındaki bir savaştır. Savaş, 23, 25 ve 28 Nisan 1430 [1] [2] tarihlerinde üç aşamada yapıldı ve Hussit zaferiyle sonuçlandı.

1430 yazında Moravya'dan 10.000 Hussit, Březniceli Velek Koudelník komutasında Macaristan'ı işgal etti. Pozsony ilçesindeki Hussitler, 100 köyü yağmaladı ve ateşe verdi. Koudelník'e karşı Bohemya kralı Sigismund komutasında bir ordu ve Stiboricz'li Stibor durdu. Ordu, Macar ve Transilvanya askerleri ile Sırplardan oluşuyordu. Tolovekli Jan Mátik komutasındaki bir başka ordu ise Kraliyetçilerden oluşuyordu. Mátik, Sigismund'un Stiboricz'e duyduğu güven nedeniyle Stiboricz'i kıskanıyordu. Ordunun önünde, Stiboricz ve Macar-Sırp kuvvetleri Hussitlere saldırdı, ancak Mátik ve Kralcılar kasıtlı olarak geride kaldılar. Kraliyetçilerin ordusu geç geldi; harekât planı, Hussi savaş arabalarına yönelik yoğun bir saldırıydı. Koudelník savaşta öldürüldü ve Sigismund'un ordusu kaçmak zorunda kaldı.

Savaşta 6.000 kraliyet yanlısı, Sırp ve Macar askeri ile 8.000 Hussit öldürüldü. 1431'de Hussit ordusu Yukarı Macaristan'ı yeniden işgal etti, ancak Miklós Rozgonyi, Ilava savaşında Hussitleri yendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
Genel