Domažlice Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Domažlice Muharebesi
Hussit savaşları
Tarih14 Ağustos 1431
Bölge
Domažlice (Taus), Bohemya
Sonuç Kesin Hussit Zaferi
Taraflar

Hussit Koalisyonu

Litvanya Büyük Dükalığı
Komutanlar ve liderler
Brandenburg'lu Frederick
Kardinal Cesarini
Jindřich of Plavno
Jan Vircburský
Büyük Prokop
Sigismund Korybut
Güçler
30.000-50.000 20.000
Kayıplar
>1500 Bilinmiyor

Domažlice Muharebesi,Taus Muharebesi veya Tausch Muharebesi, 14 Ağustos 1431'de Hussitlere karşı ilan edilen 5. Haçlı Seferi'nin bir parçası olarak yapılmıştır. Söz konusu Haçlı kuvvetleri, Hussitlere ile Kutsal Roma İmparatoru Sigismund'un başını çektiği ordu arasında Cheb ve Bratislava'da yapılan müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Bohemya'ya gönderilmesiyle gerçekleşmiştir.

Sonuçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Hussitler ve Katolik haçlılar arasındaki yapılan savaş, muhtemelen Domažlice Savaşı, Jena kodeksinden bir canlandırma (15. yüzyıl)
Domažlice Savaşı'ndan sonra Alman askerlerine zulmeden Hussitler, romantik resim

8 Ağustos 1431'dan itibaren Domažlice şehrini kuşatmakta olan İmparatorluk ordusu Bürük Prokop komutasındaki Hussit güçlerinin şehre doğru şarkı söyleyerek yaklaştığı haberini aldığında haçlılar arasında bir panik meydana geldi. Hussitler "Ktož jsú boží bojovníci" ("Biz Tanrının Savaşçılarıyız") adlı savaş şarkısı eşliğinde şehre doğru ilerlemekteydi. Haçlı ordusu bu haber karşısında Bohemya Ormanına doğru kaçtı. Kaçan İmparatorluk ordusunun peşine düşen Hussit kuvvetleri haçlıları yakalayıp orduyu imha etti. Bu saldırı neticesinde, 8.000 araba ve haçlıların tüm teçhizatı Hussitlerce ele geçirildi. Bu esnada Haçlı ordusuyla birlikte kaçan papalık elçisi Julian Cesarini'nin yanında taşıdığı Papalık fetvası da dahil tüm eşyaları kaybolmuştur.[1]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ John William Mears. "Heroes of Bohemia: Huss, Jerome and Zisca." (1879)
  • Ich Wolkenstein, Dieter Kühn; Insel Verlag Frankfurt am Main, 19773-458-32197-7

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]