Hořice Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hořice Muharebesi
Hussit savaşları
Tarih27 Nisan 1423
Bölge
Hořice
Sonuç Hussit zaferi
Taraflar
Hussitler Bohemya Krallığı
Komutanlar ve liderler
Jan Žižka
Diviš Bořek of Miletínek
Čeněk von Wartenberg
Güçler
Bazı vagonlar ve toplarla birlikte 3.000 süvari 2.700 piyade, 300 süvari, 120 savaş vagonu
Kayıplar
Bilinmiyor Ağır

Hořice Muharebesi (Almanca adı: Horschitz), 27 Nisan 1423'te Hussitler'in Orebit fraksiyonu ile Bohemyalı Katolikler arasında yapıldı.[1] Hussitler'e savaş sırasında tamamen kör olan[2] Jan Žižka önderlik ederken, Katolikler tekrar tekrar din değiştiren Wartenberg Čeněk tarafından yönetiliyordu. Savaş, Hořice yakınlarındaki Gothard platosunda gerçekleşti. Hussit savaş vagonlarının ve Žižka'nın taktiksel becerilerinin mükemmel bir şekilde kullanılmasına izin veren stratejik konumu sayesinde, Hussitler sonunda savaşı kazandı.

Hussitler yüksek bir yere Wagenburg'larını (vagon kalesi) inşa ettiler. Katolik süvarileri bu kadar dik bir yokuşu çıkamadı ve inmek zorunda kaldı. Soyluların sahip olduğu toplar, yokuş yukarı etkili bir şekilde ateş edemiyordu. Bu koşullar nedeniyle savaş, tahkimatların arkasındaki piyadeler ile sahada ağır zırhlı piyadeler arasındaki bir savaş haline geldi. Žižka'nın adamları, Wagenburg'u attan indirilen süvarilerin tekrarlanan saldırılarına karşı tuttu. Ardından Žižka karşı saldırı için doğru zaman olduğuna karar verdi, Hussitler biraz süvari ile yokuş aşağı hücum etti ve Katolik kuvvetlerini savaş alanından süpürdü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ Thomas A. Fudge, Helen J. Nicholson (2002). The Crusade Against Heretics in Bohemia, 1418-1437: Sources and Documents for the Hussite Crusades. Ashgate. s. x. ISBN 978-0-7546-0801-1. 
  2. ^ The Slavonic Review. School of Slavonic Studies in the University of London, Kings̓ College. 1925. s. 283. 19 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2023. 
Genel