İçeriğe atla

Torku

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Torku
Kuruluş2007
KurucuKonya Şeker
Genel merkeziMeram, ,
Önemli kişilerRamazan Erkoyuncu (Pankobirlik Genel Başkanı)[1]
Ürünİçecek, şeker, şekerleme, çikolata, bisküvi, gofret, hazır yemek, modern seracılık ürünleri, mandıra ürünü, et ve et ürünleri, bitkisel yağ
SahibiKonya Şeker
Web sitesiTorku.com.tr
Torku çikolata fabrikası, Konya

Torku, Konya Şeker tarafından üretimi yapılan ürünlerin tek çatı altında toplandığı marka. Ürün portföyü şeker, şekerleme, çikolata, unlu mamüller, dondurulmuş ürünler, modern seracılık ürünleri, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri ile bitkisel yağlardan oluşmaktadır. Üretimi Konya'nın merkez ilçelerinden Meram'da sürdürülmektedir.

Torku markası, bir üretici kooperatifi olan Konya Şeker’e bağlı olarak 2007 yılında ortaya çıktı. Arkasında 900 bin çiftçinin yer aldığı Konya Şeker’in şekerle başlayan çikolata çeşitlerine, bisküviye, lokuma, sert şekerlemeye, helvaya, et ve süt ürünlerine hatta dondurulmuş gıdaya kadar uzanan geniş bir ürün yelpazesini Torku markası altında üretmeye başlamasının temel iki amacı vardı. Konya Şeker, Torku markasıyla hem üretici ortaklarının refahını artırmayı hem de tüketicilere tohumundan ambalajına her adımını kontrolü altında tuttuğu %100 doğal, güvenli, kaliteli ürünler sunmayı hedefledi. Konya Şeker’de, 1999 yılında Recep Konuk’un başkanlığa seçilmesiyle tarım ve sanayi entegrasyonunda sağlam adımlar atılmaya ve bu hedefe yönelik yatırımlar tek tek hayata geçmeye başladı.

İlk adım 1950’li yılların en zorlu şartlarında kurulup ülke ekonomisine yıllarca büyük bir özveriyle hizmet etmiş Konya Şeker Fabrikası’nda atıldı. Fabrika, 50 milyon dolarlık yatırımla rehabilite edildi ve üretimin verimliliği artırıldı. 2003 yılında dünyanın en modern şeker fabrikalarından biri olan Çumra Şeker Fabrikası ile birlikte toplam 11 tesisten oluşan Çumra Şeker Entegre Tesisleri’nin temeli atıldı ve bu dev yatırım 2004 yılında faaliyete girdi. Bu adımlarla Konya Şeker, iki fabrikasında Türkiye’deki toplam şeker üretiminin yüzde 25’ini gerçekleştirmeye başladı. Bu üretim gücü, yönetimin bakışıyla birleşerek katma değerli son tüketiciye yönelik yeni ürünlerin çoğalmasını ve hepsinin tek bir çatı marka altında toplanmasını sağladı. 2005 yılında paket küspe üretim tesisi hizmete girdi. Sıvı şeker, şekerli mamüller, sert şeker, yumuşak şeker, küp ve paketli Şeker Tesisleri üretime başladı. Bununla birlikte Arı yemi üretilmeye başlandı.[2]

Sertifikalar (TSE)

[değiştir | kaynağı değiştir]
Helal Gıda Sertifikaları
Et ve Et Mamülleri Helal Gıda Uygunluk Belgesi
Süt ve Süt Mamüleri Gıda Uygunluk Belgesi
Çikolata, Kokolin Helal Gıda Uygunluk Belgesi
Kakaolu Fındık Ezmesi Helal Gıda Uygunluk Belgesi
Panagro Helal Belgesi
Sert Şeker, Tahin Helvası, Lokum Helal Gıda Uygunluk Belgesi
Standart Kristal Beyaz Şeker, Kesme Beyaz Şeker, Sıvı Şeker Helal Gıda Uygunluk Belgesi

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ "KONUK GÖREVİ ERKOYUNCU'YA DEVRETTİ". 20 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2023. 
  2. ^ "Tarihçe". torku.com.tr. 25 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021.