Termodinamik serbest enerji

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Termodinamik serbest enerji, mühendislik ve bilimdeki kimyasal veya termal süreçlerin termodinamiğinde kullanılan bir kavramdır. Serbest enerjideki değişim, bir termodinamik sistemin sabit sıcaklıktaki bir süreçte yapabileceği maksimum iş miktarıdır ve işareti, işlemin termodinamik olarak uygun mu yoksa yasak mı olduğunu gösterir. Serbest enerji genellikle potansiyel enerji içerdiğinden mutlak değildir ve bu nedenle sıfır noktası seçimine bağlıdır. Bu nedenle yalnızca bağıl serbest enerji değerleri veya serbest enerjideki değişimler fiziksel olarak anlamlıdır.

Serbest enerji, iç enerji, entalpi ve entropi gibi bir termodinamik durum fonksiyonudur.

Serbest enerji herhangi bir termodinamik birinci yasa enerjisinin sabit sıcaklıkta termodinamik işi yani termal enerjinin aracılık ettiği işi gerçekleştirmek için mevcut olan kısmıdır. Serbest enerji bu tür işler sırasında geri dönüşü olmayan kayıplara tabidir.[1] Birinci yasa enerjisi her zaman korunduğu için serbest enerjinin harcanabilir yani ikinci yasa türü bir enerji olduğu görülür. Sistem kriterlerine dayalı olarak birkaç serbest enerji fonksiyonu formüle edilebilir. Serbest enerji fonksiyonları, iç enerjinin Legendre dönüşümleridir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Stoner, Clinton D. (2000). Inquiries into the Nature of Free Energy and Entropy in Respect to Biochemical Thermodynamics. Entropy Vol. 2.