Kimyasal termodinamik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kimyasal termodinamik, termodinamik kanunlarının sınırları içinde, ısı ve işin kimyasal reaksiyonlarla veya fiziksel hâl değişiklikleriyle karşılıklı ilişkisinin incelenmesidir. Kimyasal termodinamik, yalnızca çeşitli termodinamik özelliklerin laboratuvar ölçümleriyle değil, aynı zamanda matematiksel yöntemler kullanılarak kimyayla ilgili sorulara cevap aranmasıyla ve kimyasal süreçlerin kendiliğinden gerçekleşme eğiliminin araştırılmasıyla da ilgilenir.

Kimyasal termodinamiğin yapısı, termodinamiğin ilk iki kanununa dayanmaktadır. Termodinamiğin birinci ve ikinci kanunlarından yola çıkılarak "Gibbs'in temel denklemleri" adı verilen dört denklem türetilebilir. Basit matematiksel yöntemler kullanılarak bu dört denklemden bir sistemin termodinamik özelliklerini birbiriyle ilişkilendiren çok sayıda denklem türetilebilir. Bu tanımlar, kimyasal termodinamiğin matematiksel sistemini özetlemektedir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ott, Bevan J.; Boerio-Goates, Juliana (2000). Chemical Thermodynamics – Principles and Applications. Academic Press. ISBN 0-12-530990-2.