Tartışma:Zerdüşt

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Benim bildigim kadariyle dinin adi Zerdustluk ve bu konuda zaten bir makale var bence bu makale gereksiz. Ustelik ne TDK sozlugunde ne de baska hic bir yerde Zartost, Zardost gibi kavramlar yok, bu makalenin silinmesi taraftariyim. Cem Mergenci 19:58, 29 Kasım 2005 (UTC)

Farkindaysaniz verdiginiz adreste bu iki kavramin farsca oldugunu soyluyor, hali hazirda Turkce'de karsiligi varken neden baska bir dildeki, ustelik Turkceye hic bir sekilde girmemis kelimeleri dilimize katalim anlayamadim. Cem Mergenci 20:53, 29 Kasım 2005 (UTC)

Hak veriyorum, makaleyi iki anlama göre böldüm. Zerdüştlük ile ilgili daha detaylı bir makaleyi yarın akşam hazırlamaya başlıyorum. --Cemyildiz 20:00, 29 Kasım 2005 (UTC)

Bu sekilde ayirmak aciklayici olmus. Makalenin farklli isimlerini de bu basliga yonlendirmek dogru olur. Citrat 20:30, 29 Kasım 2005 (UTC)
  • Tartışmanın tamamından bihaber olduğumdan olsa gerek , Zartost-Zardost'u konu ile ilgilenen kişilere gerek olabilir anlamında yazdım buraya. Türkçe Vikipedyada elbette makale başlığı olarak bir anlamı yok bunların.----Selkem 21:04, 29 Kasım 2005 (UTC)


- ZERDÜŞT, SÖYLEDİĞİNİZ EMİN OLAMADIĞINIZ BUNA RAĞMEN KESİN KONUŞTUĞUNUZ KİŞİ DEĞİLDİR.O SÖYLEDİĞİNİZ KİŞİNİN YOLUNDAN GİDENLERE O HALİ YAŞAYANLARA ZERDÜŞT DİYORLAR ZERDÜŞT OLMAYANLAR.--178.233.97.250 00:14, 12 Temmuz 2011 (UTC)

Zerdüşt Ve Kürtçe[kaynağı değiştir]

Zerdüşt -> Türkçe olarak yazılımı bu şekildedir ancak Kuzey Iran( Kurdistana Rojhelat)'da doğmuş oldugu hepimiz tarafından bilinmesine karşın, Gathaların yazım dilin olan Zazaca oldugunun kanıtlanmasından ötürü Zerduşt'un Kürt oldugunu ve ayrıca Kürtçedeki İsmiyle ZERDEŞT olduğunu makaleye eklemiştim ancak editörlerden biri tarafından silinmiştir./


Zer -> Sarı, Altın anlamı taşımaktatır

Deşt-> Ova,Geniş Düzlük demektir.


Zerdüşt ismini burdan almıştır ancak farca zardost denilen kişinin gerçek ismi olan ZERDEŞT in silinmesi viki- kurallarına aykırı oldugu kanaatindeyim . Unutulmamalı ki Zervanizm veya zerdüştlük Perslerin, Kürtlerin ,Akad, Asur kısaca Tüm mezopotamyaya KURDISTAN dahil(ki içinden çıkmıştır) yayılmıştır.


Lütfen bunu dikkate alınız. Kürtçe karşılığı olan ZERDEŞT i VE kürtçedeki anlamını ekleyiniz. Aksi takdirde tarafsızlık ve bilimsellik ilkesini çiğnersiniz

~~

Zerdüşt mü? Hz Muhammed mi?[kaynağı değiştir]

Bu maddeyi daha önce okumadığım için bilmiyorum, belki bazı bölümleri çıkarıldı, silindi ve değiştirildi emin değilim . Ama şu anki haliyle Zerdüştten çok İslamda Zerdüşt'e bakış ve hz. Muhammed ile ilgili bir madde olmuş. Ayrıca bu konu da bilimsel değil taraflı bir biçimde ele alınmış. Madde isminin islamda Zerdüşt dinine bakış olarak değiştirlmesini öneriyorum.Axak 11:30, 7 Kasım 2011 (UTC)

- size katılıyorum. islama göre zerdüştlük alt başlığındaki kaynaksız ve yorum içeren kısımları çıkardım ama halen böyle önemli bir madde ansiklopedik olmaktan çok uzak maalesef. Benvewikilerim (mesaj) 08:40, 24 Ekim 2012 (UTC)

Etimoloji çelişkisi[kaynağı değiştir]

“Zerdüşt” etimolojideki anlatım, “Zerdüşçülük”teki etimoloji ile çelişkili. İkincisi doğru (ışıkla ilgili) sanıyorum, biraz araştırmak lazım. Gkarabacak (mesaj) 00.26, 23 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]