Tartışma:Uygur Kağanlığı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Kirgiz baskinindan bahsetmeden once uygurlar kimdir, nedir, kirgiz baskinina kadar olan donemleri hakkinda ne biliniyor sorularini cevaplamak gerekmez mi?

Siz yazabilirsiniz o dediklerinizi. --Özgür 17:16, 31 Jan 2005 (UTC)

Konunun uzmani olsam yazarim elbet ama mevzu o degil, bir ansiklopedi maddesinin nasil yazilmasi gerektigi.

== Başlığı değiştim ==--Keleş 23:09, 14 Ocak 2006 (UTC)

Uygur imparatorluğu adını Uygurlar diye değiştim.Çünkü Uygur adı Gök Türk adı gibi sadece siyasi bir ad olmayıp günümüze kadar gelen bir Türk topluluğunun da adıdır.Bu bağlamda Uygur İmparatorluğu adı altında, bu imparatorluk öncesindeki(745 yılı öncesi) ve sonrasındaki (840 yılı) Uygur topluluğunun etkinliklerini ve eylemlerini yazamazdık.

önceki makaleyi attı[kaynağı değiştir]

Telif hakkı ihlali dolayısıyla zaten silinecek olan önceki makaleyi yenisini yazarak sildim.--Keleş 22:12, 15 Ocak 2006 (UTC)

Ellerine sağlık Keleş--Ugur Basakmesaj 22:13, 15 Ocak 2006 (UTC)

Günümüzde Uygur Türkleri[kaynağı değiştir]

"Şu an ki Uygurlar, Çin'in baskı ve katliamına maruz kalmaktadır."

Uygurlarla ilgili diğer önemli hususlar: (çook Önemliiii)[kaynağı değiştir]

UYGURLARLA İLGİLİ DİĞER ÖNEMLİ HUSUSLAR:

  • 18 harfli Uygur Alfabesini hazırladılar.
  • Cengiz Han'ın egemenliğine girmelerine rağmen medeniyette geliştiklerinden Moğollar'ı devlet teşkilatı, ticaret, bilim, sanat, alfabe gibi konularda etkilediler.
  • Moğolların Türkleşmesinde önemli bir rol oynadılar. (Özbek ve Çağatay Türkleri)
  • İlk Müslüman Türk Devleti Karahanlılar'la savaştılar.(Sebep Uygurların Budizmi, Karahanlıların İslamiyeti yaymak istemeleri.)
  • Tahta harflerden MATBAA'yı oluşturdular, pamuktan KAĞIT yaptılar.
  • Uygurlar Yerleşik hayata geçen ilk Türk topluluğudur.

Selamlar. Şu an Türkçe vikide üç tane Uygur Devleti var. 1. Bu yani Uygur Kağanlığı 2. Karahoca Uygur 3. Kansu Uygur. Bu durumda hepsi Uygur Devleti olduğu için ve bu maddede anlatılması gereken Uygur Devletinin göçebe bozkır kültürüne sahip Uygur Kağanlığı oldup diğer ikisi yerlelşik oldukları için bu maddenin adı Uygur Kağanlığı yaparsak uygun olacaktır. Teşekkür ederim İyi çalışmalar. Takabeg 01:20, 14 Şubat 2008 (UTC)

Uygur soyağacı[kaynağı değiştir]

Uygur soyağacı çizelgesinin hemen altında "uygur devletini kurucusu sizce kimdir" yazıyor. Sanırım birisi tartışma yerine oraya yazmış yanlışlıkla. --guyver 14:31, 7 Nisan 2009 (UTC)

UYGUR İMPARATORLUĞU ANLATILIRKEN HARİTADA 'TÜRKLERİN GÜNÜMÜZDE YAŞADIĞI YERLER SARI RENKLE GÖSTERİLMİŞTİR.'DENMİŞ,FAKAT GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGEMİZ BU ALANA DAHİL EDİLMEMİŞTİR..BU BÜYÜK YANLIŞIN DÜZELTİLMESİNİ (ACİLEN DÜZELTİLMESİNİ) RİCA EDERİM. ESRA TUZCU