Tartışma:Türk Hava Yolları'nın kullandığı uçaklar listesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: SAİT71 tarafından 3 ay önce Madde adı başlığına
Eski kaliteli madde adayları Türk Hava Yolları'nın kullandığı uçaklar listesi, bir kaliteli madde adayıydı ama kaliteli madde kriterlerini karşılayamadı. Aşağıda maddenin iyileştirilmesi için öneriler bulunmaktadır. Bu sorunlar halledildikten sonra madde tekrar aday gösterilebilir. Kullanıcılar ayrıca bir hata olduğuna inanıyorlarsa bir inceleme isteyebilirler.
13 Nisan 2024 Kaliteli madde adayı Başarısız

Uçakları listesi[kaynağı değiştir]

Bozuk Türkçe. Başlık değișmeli... --E4024 (mesaj) 09:45, 1 Temmuz 2012 (UTC)

Tamamdır, düzeltildi.--RapsarEfendim? 10:00, 1 Temmuz 2012 (UTC)

Nedense ben göremiyorum... --E4024 (mesaj) 10:29, 1 Temmuz 2012 (UTC)

Geçmişe bakılırsa, görülür. Madde adına bakılırsa da görülür.--RapsarEfendim? 11:05, 1 Temmuz 2012 (UTC)

Neyse, ufukta kara göründü... --E4024 (mesaj) 14:47, 1 Temmuz 2012 (UTC)

Kurum, kuruluş, kurul, birleşim, oturum ve iş yeri adlarına gelen ekler kesmeyle ayrılmaz.--RapsarEfendim? 15:16, 1 Temmuz 2012 (UTC)

Selamlar. Bu madde adı doğru mu acaba? Sonuçta THY de bir kuruluş, kesme işaretiyle ayrılmaması gerek ama tam da emin olamadım açıkçası.--RapsarEfendim? 21:36, 1 Temmuz 2012 (UTC)

Merhaba Rapsar. Dil klavuzlarında göre ve benim bildiğim kadarıyla ayrılma"ma"sı gerekir. Gelgelelim bu kural Türkçedeki en yaygın hatalardan biri. THY'nin kendi sitesine gitsek muhtemelen onlar da ayırıyordur. Bence biz doğru bildiğimiz şekilde yazmaya devam edelim.--Abuk SABUK msj 21:49, 1 Temmuz 2012 (UTC)

Teşekkürler. Ama THY'nin artık markalaşmış olduğu gerçeği de var, kafamı kurcalıyor :) Sarar'dan, Damat'tan diyoruz örneğin.--RapsarEfendim? 21:53, 1 Temmuz 2012 (UTC)
  • Geldim, bilgisayar başında değildim. Güzel bir noktaya değinmişsin. Benim ibre hala ayrılmamasından yana ama Vikitoplum'a bir danışabiliriz istersen. Lucky ve Muallim Fatih Erdem'in de fikirlerini alabilirsin.--Abuk SABUK msj 22:22, 1 Temmuz 2012 (UTC)
  • Benim düşüncem ayrılması yönünde. Çünkü bu bir kısaltma. Türk Hava Yolları'nın tam adı Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığıdır. Örneğin Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. Turkcellin, Turkcellde gibi kullanımlar firmanın adının daha önce hiç görmeyenler tarafından yanlış anlaşılmasına neden olabilir. Halbuki Turkcell İletişim Hizmetleri Anonim Şirketinin kullanımında bir sorun olmaz, sondaki şirket kelimesi herkes tarafından bilinen bir kelimedir. Kurumunun, ortaklığının, bakanlığının, üniversitesinin, başkanlığının gibi kelimelerin kesme işaretsiz kullanımında bir sorun olmaz. Özetle yanlış anlaşılmalara neden olabileceğinden kısaltmalarda kesme işaretinin kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Bu yorumu TDK'nin kurallarına istinaden yapıyorum. LuCkY ileti 11:05, 3 Temmuz 2012 (UTC)
Hmm. Mantıklı gözüktü.--RapsarEfendim? 11:07, 3 Temmuz 2012 (UTC)
  • "Kısaltmalar ayrılır" kuralındaki kısaltmadan kasıt akronimler, kısaltılmış söylenimler değil bildiğim kadarıyla. Yine de yukarıda Rapsar'ın marka konusunda yaptığı yorumla birleşince bana da bayağı mantıklı göründü. Ancak "hava yolu" tabiri -Turkcell örneğinde olduğu gibi- THY'ye özel olmadığı ve "X Hava Yolları" şeklinde pek çok şirket olduğu için "kurumu, şirketi, üniversitesi" gibi jenerik sözcüklerden çok da farklı değil nihayetinde.--Abuk SABUK msj 15:53, 3 Temmuz 2012 (UTC)

Madde adı[kaynağı değiştir]

Kaliteli madde adaylık sayfasında bahsedildiği gibi her ne kadar liste olarak mevcut olsa da, genel itibariyle uçak filosunun 30'lardan günümüze tarihçesi kapsamlı bir şekilde alt başlıklara ayrılarak anlatıldığı için ve havacılıkta genel geçer olarak taşıyıcıların uçak kadrosu "filo" olarak adlandırıldığı için madde adının "Türk Hava Yolları'nın uçak filosu" gibi bir isme taşınmasının uygun olacağını ve benzer maddelerinde bu maddenin emsal kabul edilip aynı adlandırmaya taşınmasını öneriyorum. Bu konuda görüş ve öneriler değerlendirilsin. Sait* 16.27, 13 Ocak 2024 (UTC)Yanıtla