Tartışma:Ruhsal bozukluk

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Psikoloji (Taslak-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Psikoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Psikoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje 10K (Taslak-sınıf, Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Tıp (Taslak-sınıf, Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tıp maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tıp kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Sosyoloji (Taslak-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sosyoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sosyoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Madde adı bana yanlış geldi. @Seksen iki yüz kırk beş veya diğer kullanıcılar daha doğru ad konusunda yorum yapabilir mi? Psikiyatrik bozukluk, psikolojik bozukluk, ruhsal bozukluk, ruhsal hastalık vb. bir çok ad var, en doğrusu hangisi? --Khutuckmsj 05.59, 1 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Türkçe literatüre tam hâkim olmadığımı peşinen belirtmem gerekir. "Psikiyatrik" veya "psikolojik" terimlerinin kullanılmasının en doğrusu olacağını düşünmüyorum, çünkü hem psikiyatristlerin hem de klinik psikologların uzmanlık alanına girebilecek bozuklukların oluşturduğu genel bir kavramdan bahsetmekteyiz. "Akıl" kelimesi Türkçede biraz "siyasi olarak yanlış" duyulsa da teknik olarak "mental" sıfatının tam karşılığı. Bununla birlikte Türkçe literatürde "akıl sağlığı" değil de "ruh sağlığı" olarak çok daha yaygın geçtiğini görmek mümkün. Profesyonel kurumlar da bu yönde tercih etmekte (Ruh Sağlığı Derneği vs). "Hastalık" ve "bozukluk" sıkça eşdeğer olarak kullanılsa da, "bozukluk" esasen hastalığı da içinde barındıran daha genel bir terim. Dolayısıyla şu an için en doğrusu bana "ruhsal bozukluk" gibi geldi. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 16.19, 1 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]
"Ruhsal bozukluk" olarak taşıdım. --Khutuckmsj 17.23, 1 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]