Tartışma:Osmanlı İmparatorluğu gerileme dönemi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi


aşağıdaki yazılar İmzasız,62.178.189.174 isimlikullanıcıtarafından direk olarak maddenin içine eklenmiş notlarıdır Delamorena 09:54, 10 Ağustos 2006 (UTC)

Askeri Sistemin Bozulması

İltizam sisteminin yaygınlaşması üzerine tımar sisteminin önemini kaybetmesi ve eyaletlerde asker yetiştirilmemesi "değil de tam tersi timar sisteminin önemini yitirmesi ile iltizam sisteminin yaygınlaşması. Geleneksel silahlar kullanan sipahilerin askeri etkinlikleri ateşli silahların yaygınlaştığı bir dönemde azaldı. merkezi idare buna karşılık sürekli ordu mevcudunu arttırdı. aynı zamanda sekban ve sarıca bölükleri oluşturuldu. merkezi ordu mevcudunda artış maaş ödemelerini artırdı, aynı zamanda uzun ve masraflı askeri seferler ile askeri harcamalar arttı. 16. Yüzyıl sonlarında merkezi bütçe açıklar vermeye başladı. 1586 yılında ciddi bir devalüasyon yapıldı, ancak devalüasyon ancak kısa süreli rahatlama sağladı, arkasından f1222213538537iyat artışlarını getirdi. merkezi bütçe giderleri enflasyon ile artarken gelir5ler görece sabit kaldı. bütçe açıkları, maaş ödemeleri baskısı ve sefer masrafları nedeniyle merkezi bütçenin nakit gereksinimi arttı. bu koşullar altında ilk olarak iltizam sistemi daha yaygın olarak uygulanmaya başladı. daha sonra malikane sistemi de vergi toplamada kullanıldı."

Denizcilikle ilgisi olmayan kişilerin donanmanın başına getirilmesi "değil de, gemi inşa teknolojisinde gerilik de değil, top döküm teknolojisinde gerilik veya barut kalitesi de değil, ancak fiyat artışlarının gemi yapımı, donatımı, lojistiği ve personel istihdamının masraflarını arttırması ve devletin bunları karşılamaya gücü olmaması sonucu denizlerde egemenlik devam ettirilemedi, benzer gelişmeler Venedik cumhuriyetinde de ortaya çıktı." Avrupa’da meydana gelen harp teknolojisindeki gelişmelerin takip edilmemesi "değil de siyasi bloklaşmalar askeri başarısızlıklarda etkili oldu. Osmanlı askeri gelişmeleri yakından takip etti, askeri devrimin bir unsuru olarak öne sürülen "trace italienne" tarzı kaleleri ele geçirmekte zorlanılmadı, ne tüfek, ne sahra topu ne de barut teknolojisinde geri kalındı. yelkenli ve geniş güverteli gemilerin ortaya çıkmasına karşın kadırgalara dayanılması maliyetlerin ve kadırgaların akdeniz deniz savaşı sisteminin etkili bir parçası olmasının sonucuydu. ancak kutsal ittifak karşısında çok cepheli savaşlar askeri başarızılığın nedeniydi."

Ekonominin Bozulması

Sömürgelerden Avrupa’ya yüklü miktarda altın ve gümüşün gelmesi, bu madenlerin bir miktarının Osmanlı ülkesine girmesi ve paranın değerini düşürerek enflasyonu artırması "tartışmalı bir konu, öncelikle 16. Yüzyılda fiyat artışlarının yıllık oranlarını bilmiyoruz, 1585 sonrasında görülen ciddi artışların nedeni gümüş akımından çok devalüasyonlar ve savaşlar olarak görünüyor. 17. Yüzyıl'ın ilk yarısında ise uzun dönem dikkate alındığında fiyatlar durağan veya düşmektedir, oysa aynı dönemde amerikada gümüş üretimi artmakta, avrupaya gümüş girişi artmakta, gümüş-altın değişim oranı yükselmekte, avrupadan gümüş çıkışı da artmaktadır, osmanlı'da ise gümüş-altın değişim oranı daha düşüktür bu durumda gümüş akımı olup fiyatların artması beklenirken fiyatlar denildiği gibi durağan veya düşmektedir. 17. Yüzyılın ilk yarısında kısa dönem dikkate alındığında ise fiyat hareketlerinin nedeni celali isyanları ve iç tarımsal koşullar olarak ortaya çıkmaktadır. 17.yüzyıl sonlarına doğru amerikada gümüş üretimi ve özellikle avrupaya giren gümüş azaldığından osmanlı ülkesine de gümüş akımının durması ve fiyatların düşmesi beklenirken 17yy son 30 yılında fiyatlar artmaktadır. kısaca gümüş akımı osmanlı'da fiyat hareketlerini açıklamakta yetersizdir." Vergilerin yükseltilmesi üzerine köylerde yaşayan insanların vergilerini ödeyemeyerek tarımsal üretimi bırakmaları "tartışmalı bir konu, bir tarafta vergilerin enflasyon oranında yükseltilemediği, diğer tarafta yeni konulan vergilerin tarımsal üretime bağlı olmayan, kentsel ve kırsal nufustan alınan, dolayısıyla vergi tabanını yayan vergiler olması gerçeği. kırsal kesim üzerinde toplam vergi yükünün arttığı iddia edilebilir ise de bunun kente göçlere neden olduğunu söylemek zordur."