Tartışma:Margaret Thatcher

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: 46.197.96.87 tarafından 4 yıl önce "Neoliberal" ifadesi taraflı başlığına
Seçkin madde Margaret Thatcher, bir seçkin maddedir. Madde (veya onun eski bir sürümü) Vikipedi topluğunun ürettiği en iyi maddelerden biri olduğuna karar verilmiştir. Buna rağmen, bu maddeyi güncelleyebilir veya geliştirebilirseniz, lütfen çekinmeyin.
Anasayfa ödül Bu madde 42. Hafta 2009 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 10. Hafta 2013 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 37. Hafta 2017 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.

Eleştiriler[kaynağı değiştir]

  • Kaynaklar yerli yerinde belirtilmemiş.
  • Thatcher'in adının Türkiye'de yanlış bilinmesiyle ilgili kısım "özgün inceleme yasak" politikasıyla çelişiyor olabilir.

Saygılar, Filanca 20:10, 5 Şubat 2008 (UTC)

Kaynaksız şablonu[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Verilen kaynakların düzgün biçimde verilmemesi bir yana madde tepeden tırnağa yorumlarla ve alıntılarla dolu fakat hiçbirine kaynak gösterilmemiş. Tek tek kaynak göster konulsa idi en azından 30 küsûr kaynak göster konabilirdi. Bunu yapmaktansa genel kaynaksız şablonu koydum. Kastettiğim ifadelere bazı örnekler:
...Geoffrey Howe, Thatcher'ın siyasi kariyeri için "Onun gerçek zaferi sadece bir değil iki partiyi değiştirmiş olmasıdır, öyle ki İşçi Partisi tekrar iktidara geldiğinde, Thatcherizmin ana gövdesinin artık değiştirilemez olduğu kabul edilmişti." dedi.
Thatcher'ın başbakanlıktaki son icraatlarından biri, ABD Başkanı G.W. Bush'a Saddam Hüseyin'i Kuveyt'ten çıkarmak için Ortadoğu'ya asker göndermesi yönünde baskı yapmak oldu. Bush'un bu plan hakkında bazı çekinceleri vardı, ama Thatcher ona "tereddüt edecek vaktimiz yok" diye karşılık verdi.
Kasım 1979'da Dublin'de toplanan Avrupa Konseyi'nde, Thatcher, İngiltere'nin Avrupa Ekonomik Topluluğu'na (AET) verdiklerinin aldıklarından çok daha fazla olduğunu iddia etmişti. Zirvede "Topluluktan veya başka herhangi birisinden para istemiyoruz. Sadece kendi paramızı geri istiyoruz." demişti.
  • Umarım konuyla ilgili olan arkadaşlar kaynaksızı şablonunu görüp maddeyle ilgilenmek isterler. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 21:56, 7 Şubat 2008 (UTC)
"Kullanıcılar" dediğin kullanıcı benim. Maddeyi tek başıma İngilizceden çevirmiştim. Haklısın, orda otuz küsur kaynak vardı, ama ben o sırada vurdumduymaz bir şekilde onları çeviriye katmadım. Sonuçta büyük bir çeviri oldu. Hâlâ da Vikipedi'deki an büyük maddelerden biri. Ama sadece çevirmediğim, doğrudan kendim kattığım, Thatcher'in Türkiye ile ilişkisi kısmının kaynağını ekledim maddeye - sanırım Thatcher Vakfı. Evet, madde eksik, umarım birileri tamamlar :) Filanca 21:12, 15 Şubat 2008 (UTC)
  • Merhabalar,
  • İlgilenen kullanıcılar ile kastım sadece maddeyi çeviren/yazan siz değilsiniz; konuyla ilgilenen, siyasetçiler üzerine madde yazan arkadaşlar kastım... Çevirirken bir de kaynakça ile uğraşmak tam bir Çin işkencesi farkındayım ama bu çok çok gerekli; maddede neredeyse yüzlerce atıf var ama neredeyse hepsi kaynaksız. Bir süre kaynaksız şablonu ile kalsın eminim biyografilerle ve siyaset tarihi vs. ile ilgilenen arkadaşlardan göz atanlar, kaynak ekleyenler olacaktır ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon ʘ mesaj 21:34, 15 Şubat 2008 (UTC)

Madde ve kaynak sorumu[kaynağı değiştir]

Merhaba, Filanca arkadaşımızın tekrar gözden geçirmemi istemesi üzerine maddeyi yeniden okuyarak bir kaç yerine kaynak eklemesi yaptım. Ancak maddenin hala bir çok yerinde kaynak sorunu bulunduğunu düşündüğüm için o kısımlara kaynak belirtilmesi gerektiğini gösteren şablonu ekledim. Madde genel olarak çok güzel olsa da bir çok yorumlu kısımı içeriyor. Madde içindeki bu yorumlu kısımların çıkartılması maddenin bütünlüğünü bozacağı için kaynaklandırılması elzemdir. İlgilenen arkadaşlara teşekkür ederim. Hatta madden,n kaynak belirt şablonu koyduğum kısımlarının kaynaklandırılması durumunda Şeçkin Madde olabileceği kanısındayım. Emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ederim. --Manco Capac 09:08, 25 Mart 2008 (UTC)

Merhaba. Kaynağı eksik kalan yerleri işaretlediği için Manco Capac'a teşekkürler. Tamamlamaya çalışıyorum ama zaman alabilir. Saygılar, Filanca 11:38, 30 Mart 2008 (UTC)
  • "Thatcher, onun için "birlikte çalışabileceğimiz birisi" şeklinde yorum yaptı.[8] Bu, Batılı güçlerin Sovyetler ile 1991'de bu ülkenin yıkılışına kadar tekrar bir yumuşama dönemine gireceğinin göstergesiyidi[kaynak belirtilmeli]." Burada kaynak gerektiğine emin misiniz? Gorbaçov sonrası doğu-batı ilişkilerinin yumuşadığı çok yaygın bilinen bir durum. Filanca 14:16, 30 Mart 2008 (UTC)
Bu kısımı maddeden çıkartım. Bence bu en kolay çözüm. --Manco Capac 07:30, 1 Nisan 2008 (UTC)
Ama "her sabah güneş doğar" tarzı herkesin bildiği gerçekler için kaynak göstermemiz gerekmiyor. O cümle maddeye değer katıyor. Acaba yeniden kaleme alsak? Mesela "Thatcher, onun için "birlikte çalışabileceğimiz birisi" şeklinde yorum yaptı.[8] Bu yorumu izleyen yıllarda Batılı güçler Sovyetler ile 1991'de bu ülkenin yıkılışına kadar tekrar bir yumuşama dönemine girecekti." Ne dersiniz? Filanca 18:54, 2 Nisan 2008 (UTC)
Haklısınız bu uygun bence de. isterseniz ekleyiniz lütfen maddeye. --Manco Capac 07:26, 3 Nisan 2008 (UTC)
  • "Major, onu, parasal istikrarı korumak için tek yöntemin "Madrid koşulları"na uymasalar bile aynı zaman zarfında Döviz Kuru Mekanizması'na katılmak olduğuna ikna etti." Kaynak bulamıyorum, İngilizce Viki'de de var. Ne önerirsiniz? Filanca 16:38, 30 Mart 2008 (UTC)
Bu kısıma da bir kaynak buldum ve ekledim. --Manco Capac 07:30, 1 Nisan 2008 (UTC)
Teşekkürler :) Filanca 18:54, 2 Nisan 2008 (UTC)
  • Maddeye eklediğim kaynak belirt şablonlarını internetteki taramalar ile neticelendirip kaynaklandırıp kaldırdım. Benim açımdan maddenin bu haliyle kaynak sorunu kalmamıştır.--Manco Capac 09:50, 6 Nisan 2008 (UTC)

Fotoğraflar[kaynağı değiştir]

Fotoğrafları kronolojik sıraya koyuyorum ve resimaltı yazılarını düzeltiyorum. Her fotoğraf, Thatcher'in hayatının ilgili bölümünde yer alacak. Filanca 14:32, 6 Nisan 2008 (UTC)

İngiltere'de işçi haklarını yok etmek ve büyük şirketleri kayırmak huylarına daha fazla vurgu yapabilir misiniz? Örneğin: demir-leydi web--Zembillen (mesaj) 17:16, 6 Ağustos 2013 (UTC)

"Neoliberal" ifadesi taraflı[kaynağı değiştir]

"Neoliberal" ifadesi, liberal kavramına saldırmak için kullanılan yüklü ve ideolojik bir terim. Thatcher liberal politikalar uyguladı, "neoliberal" değil. Neoliberali "liberal"den ayıran bir şey yok. --46.197.96.87 11.10, 6 Mayıs 2020 (UTC)Yanıtla