İçeriğe atla

Tartışma:Kemalizm ve Marksizm

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Siyaset (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Madde adının Kemalizm ve Marksizm olarak değiştirilmesi önerisi[kaynağı değiştir]

Atatürkçülük maddesindeki madde adı değiştirme işleminin burada da yapılıp Kemalizm ile değiştirilmesini öneriyorum.

Bazı gerekçelerim:

  1. Maddede referans verilen Kadrocular ve Yöncüler sıklıkla Kemalizm terimini kullanmışlar.
  2. Yön ile alakalı Gökhan Atılgan'ın Yön - Devrim Hareketi Kemalizm ile Marksizm Arasında Geleneksel Aydınlar kitabında (sf. 61) Yön Hareketinin misyonu derginin kendisinden kaynaklandırılarak 'Kemalist Devrimi tamamlama' olarak yazılmıştır.
  3. 17. Sayısında Yön Dergisine getirilen "Kemalist değiller" eleştirilerine Aydemir'in yanıt verirken "Kemalizm orta malı değildir" başlıklı yazısında asıl eleştirenlerin Kemalizm'le alakası olmadığı söylemiştir. Veya 43. Sayısında "Doktrin: Kemalizm" bildirisini 'heyecanla' karşılamıştır. Dergide Atatürkçülük sözcüğü geçse bile paragraflarda Kemalist ilkeler diye referanslar verilmiştir.
  4. Benzer yıllarda Türkiye'deki sosyalistlerin meşhur tartışma konularından biri 'Kemalizm ile Sosyalizm arasında aşılmaz duvarlar var mıdır' yok mudur tartışmalarıdır. Farklı çevrelerde vardır/yoktur tartışmaları dönmüştür. Viki maddesi içinde de Mihri Belli'den referansla 'Atatürkçülük' methiyesi diye alıntılanan blokta Kemalist sözcüğü vardır ancak Atatürkçülük sözcüğü yoktur.
  5. Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya, Hikmet Kıvılcımlı gibi Marksist görüşten yapılan incelemelerde de Kemalizm kavramı kullanılmıştır.

Daha uzatabileceğim ve çeşitli kaynaklarla ileride genişletmeyi düşündüğüm Kemalizm/Sosyalizm/Marksizm tartışmalarında Atatürkçülük sözcüğünden önce Kemalizm üzerine tartışmaların mevcut olması sebebiyle madde adının Kemalizm ve Marksizm olarak değiştirilmesi daha doğru olur. 𝔗𝔞𝔯𝔞𝔫𝔱𝔞𝔅𝔞𝔟𝔲 (mesaj/eposta) 21.05, 26 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla