Tartışma:II. Bayezid

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski seçkin maddeII. Bayezid, eski bir seçkin maddedir. Maddenin aşağıdaki aşama geçmişindeki bağlantılardan onun ilk adaylık sayfasını ve neden bu statüsünü kaybettiğini bulabilirsiniz.
Anasayfa ödül Bu madde 13. Hafta 2009 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.


Lütfen artık sayfanın ismiyle, içeriğiyle fazla oynamayın böyle kalsın. Sonra kırpa kıpra bakıosunuz ki bir cümle yazılı kalıyor olmuyor. Sağlıcakla kalın, --`NeRVaLsevgili nerval; 22:57, 28 Kasım 2006 (UTC)

-Fatih Sultan Mehmed'in iki oğlundan Cem Sultan'ı daha çok sevdiği anlaşılıyordu. Bayezid sefahate meyli sebebiyle babasının ihtarına maruz kalmıştı.

-Şehzadelik devri Amasya'daki yaranı ile zevk ve safa ve iyş u nuş alemleriyle geçmişti; bu tarihlerde kendisi uyuşturucu maddelerden afyon macunu da kullanmıştı.

-(Çaldıran Muharebesi'nden evvel) o da (Şah İsmail) bilmukabele padişahın (Yavuz Sultan Selim) namesinde hakaretamiz tabirlerden şikayet ile bu yazıların afyonkeş katipler tarafından yazılması sebebiyle bir altın kutu içinde afyon macunu yolladığını bildirdi. Hakikatte ise ii. bayezid'in afyonkeşliği sebebiyle oğlunun da babası gibi olduğu ima edilmekte idi.

resmi tarih kitaplarında böyle şeyler de yazıyor kendisi hakkında bilgilerinize.. --Atticus Finch 19:50, 3 Aralık 2006 (UTC)

Sitti Mükrime Hatun[kaynağı değiştir]

Kültür bakanlığı [1] Mükrime Hatun diyor, o yüzden öyle yazmıştım. Onları da düzeltmek gerek yanlış yazdılarsa. --`изяvдւ 15:10, 15 Mart 2007 (UTC)

Cem Sultan din değiştirme diyalogları[kaynağı değiştir]

Bu bölüm koca tırnaklar içinde sayfa yapısını çok bozmakta konuya özne yapmaktadır. ASlında konu öznesi II. Bayezid değil mi?--Etrüskileti 19:20, 2 Nisan 2007 (UTC)

Bir ara bir yerlerde diyaloglarda bu tırnaklar kullanılmalı dendi, öyle oldu. Evet biraz büyük gözüküyor, ama

bu misal olarak

daha da fazla yer kaplıyor. --`NeRVaL 21:32, 3 Nisan 2007 (UTC)

Maddenin son hali[kaynağı değiştir]

Metal Militia'nın önerisi üzerine bugün maddeye tekrar göz attım ve bazı düzenlemeler yaptım. Yaptığım düzenlemeler içerikten ziyade biçimsel düzenlemeler. Umarım bu maddeye çok emeği geçmiş diğer arkadaşları gücendirecek bir değişiklik yapmamışımdır. Madde içerik açısından çok zengin bir hale geldi. Eksiği yok, fazlası var. Kaynaklar da bol. Bence şu an İnternet'te bir padişah hakkında yazılmış en geniş kaynaklardan biri halinde. Katkıda bulunan bütün arkadaşları tebrik ederim. İki konuda düşüncelerimi ileteyim:

  • Bunlardan birisi Cem Sultan'la Papa VIII. Innocentius arasında geçtiği iddia edilen diyalog. Ben bu diyaloğu bir kaynakla desteklenmesine rağmen biraz güvensiz buluyorum. Çünkü Avrupa'da gerçekleşen ve Avrupa'lıları küçük düşürecek bir diyalogun Avrupa kaynaklarında kayda geçmiş olması düşük. Cem Sultan bu diyalogtan sonra Avrupa'da öldüğüne göre bu diyalogun Osmanlı kaynaklarında kaydedilmiş olması da zor. Acaba bu diyalog bir söylenti veya uydurma olabilir mi?
  • Acaba Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Da Vinci'nin orijinal planında olduğu gibi bir köprünün yapılacağını açıklaması maddede bulundurulmalı mı? Erdoğan'ın demecinin kaynak olarak altta verilmesi yeterli olur diye düşünüyorum.

Yukarıdaki konular oldukça ikinci dereceden olan konular. Bence madde çok güzel ve ayrıntılı bir madde haline geldi. Tekrar tebrikler. ---Vikiyazar 19:54, 12 Nisan 2007 (UTC)

Safevi maddesi ve II. Beyazıt'ın Bektaşiliği[kaynağı değiştir]

Safevi hanedanı Ehlibeyt soyundan gelmektedir. Sünni olması imkansızdır. zira bir Alevi tarikatının başıdırlar. Bunun dışında bilimsel yazın yerine diğer Türk devletini karalayan sözcükler kullanılması doğru değil. II. Beyazıd'ın Şah İsmail Safevi'den etkilenip Bektaşi olduğu, Osmanlı devlet kayıtlarında geçmektedir. Bu veriler göz önünde bulundurulmalıdır.

Doğum Tarihi[kaynağı değiştir]

II. Bayezid'in doğum tarihi 1450'dir. Böri 13:17, 31 Ekim 2009 (UTC)

Ölüm Tarihi[kaynağı değiştir]

Saltanatı 1481- 26 Mayıs 1512 Ölüm Tarihi 26 Mayıs 1512 (70 yaşında)

Yavuz Sultan Selim 24 Nisan 1512 tarihinde padişahlığını kabul ettirdi, saltanat dönemi yanlıştır.

II.Bayezit in öz annesi Sitti Mükrime Hatun dur[kaynağı değiştir]

II. Bayezidin öz annesi Sitti Mükrime Hatun dur Bunu bati kaynaklari da teyit ediyor.

Sitti Mükrime Hatun II. Bayezit daha 13 yasinda iken vefat etmistir. Bunun üzerine Övey annesi ve VAlide Sultan durumunda olan Gülbahar Hatun tarafindan yetistirilmeye devam edildi. Yani Gülbahar Hatun Sehzadenin egitimini tamamlayan kisidir. Öz annesi degildir. YAZAR bu duruma göre MAkalesini degistirmelidir.

78.34.9.131 13:45, 21 Mart 2012 (UTC)Mehmet Atalay

Şehzade mustafalar karışmış ![kaynağı değiştir]

Cem sultanın kardeşi şehzade mustafanın yanına gömüldüğü yazıyor.Şehzade mustafaya tıklayınca ise 4 nesil sonra gelmiş olan 1, Süleyman ve mahidevranın oğlu çıkıyor karşemıza bu çok saçma... Şehzade mustafa o şehzade mustafa değildir ! 95.8.133.138 20:50, 25 Kasım 2012 (UTC)

Değerli @Muratero Bu değişiklik yerinde gözüküyor, niçin geri aldınız acaba? Kusura bakmayın merakıma yenik düştüm... Saygılarımla. chansey Mesaj 17:41, 23 Eylül 2016 (UTC)

  • Merhaba Chansey. Bizlerin her yaptığı doğru olacak diye kaide yok, her zaman sorabilirsiniz. Bu madde de ve diğer padişah maddelerinde defalarca kaynak veriniz dedim ancak bu değişikliği kaynaksız yapmakta ısrar ediliyor. Öncelikle burada "Tam isim" ile "Tuğra" nın açıklaması karışmakta. Tuğra'nın açıklamasına bakarsak "padişahın ismi ve lakabı bulunan alâmet, imza" olarak bahsedilmekte. Yani tuğra ile tam isim farklı kavramlar. "Sultan Bayezid Han-ı Sani bin Mehmed Han El-Muzaffer Daima" diye tam isim yok. Varsa kaynak eklesin, bu kadar basit. Bu arada Ben II. Bayezid tuğrasının açıklaması olarak "Bayezid bin Mehmed han muzaffer daima" şeklinde ifadeler gördüm. Burada II. Mahmud tuğrasının açıklamasına örnek verilmiş.


II. Bayezid'a hayatının bir dönemini hayır işleri, ilim ve tasavvufla geçirmiş olduğundan kendisine "Veli" sıfatı layık görülmüş ve "Bayezid-î Velî" diğer bir deyişle "Bāyezīd-i Sānī" diyede anılmıştır. Onun için tam isim, tuğra,lakap kavramlarını karıştırmamaya dikkat etmek ve ettirmek lazım. Benim bu değişikliği kabul etmeme sebebim bundan ibaret. İyi akşamlar...--Muratero 18:33, 23 Eylül 2016 (UTC)

Sayın @Muratero öncelikle cevabınız ve bilgilendirdiğiniz için teşekkür ediyorum. Vikipedi'de ince düşünen ve analitik yorumlama kabiliyetine sahip Vikipedistler olduğunu görmek emin olunuz ki beni mutlu ediyor. "Tam isim" şeklinde bir kavrama bende rastlayamadım. Göndermiş olduğunuz örnek tuğra yeterince açıklayıcı. Bu kapsamda; "'tam adı"' bölümünün "'lakabı"' olarak düzeltilmesi hususunda girişimde bulunmak lazım diye düşünüyorum. Neticede Vikipedi'nin temeli bilgidir ve içerikte bulunmalıdır. Saygılarımla. chansey Mesaj 18:57, 23 Eylül 2016 (UTC)
Burada göre göre, okuya okuya kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz, iltifatınız içinde ayrıca teşekkür ederim. örnek olarak bir madde var. I. Murad maddesine bakarsak, kişi bilgi kutusunun başlık bölümünde "Hüdavendigar" lakabı ile "Şehit" tanımlaması zaten mevcut. Lakap yerine tuğra açıklaması gibi bir ifade de olabilir. --Muratero 19:13, 23 Eylül 2016 (UTC)