Tartışma:Hürriyet (gazete)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (B-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Bu Gazete Hakkındaki İddialar Neden Tarafsız bir Dille Bile Yazılamıyor[kaynağı değiştir]

Ergenekon davası ile ilgili belgelerde gazetenin yayın politikasının Rahmi Koç tarafından belirlendiği söylenmektedir.[kaynak belirtilmeli] Ayrıca Türkiye'de her darbe ertesindeki tutumu ve bilhassa 28 Şubat 1997 sürecinde oluşan Post-modern darbe sonrası yaşanan Andıç olayı sırasındaki tutumu, gazetenin yayın politikasının cuntalar tarafından belirlendiği konusunda iddialara neden olmaktadır. [1] --78.182.92.52 12:06, 6 Ekim 2009 (UTC)

Bunlar söz konusu yazarın kişisel iddialarındır. Kişisel yorumlar Vikipedi'yi bağlamaz. VP:TBA ve VP:ÖAYV sayfalarını okumanızı tavsiye ederim. --Eldarion 12:10, 6 Ekim 2009 (UTC)
  • Paragrafı dikkatli okursanız zaten "böyle iddialar var" denilmektedir. Eğer sizin bu sansür mantığınız bütün maddelerde geçerli ise o zaman diğer maddelerdeki "iddialar"ı da boşaltın: ortada Wikipedia kalmaz, sadece bu maddenin şimdiki hali gibi "yandaş yağlama masalı" ortaya çıkar. Nasıl bu madde "Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni"nin kaleminden çıktıysa, o zaman JİTEM maddesini de Sayın Veli Küçük'e yazdırın. Sizin WIKIPEDIA Konseptinden anladığınız bu mu ?--78.182.74.83 12:46, 6 Ekim 2009 (UTC)
Yukarda belirtildiği gibi, halen JİTEM maddesinde bulunan aşağıdaki ifadeleri de acilen bu maddeden çıkrtıp, bunun yerine "Böyle bir örgüt yoktur" demeniz gerekmez mi ? Niye Hürriyet gazetesine bu kadar hassassınız da aynı hassasiyeti JİTEM konusunda göstermiyorsunuz ?

Yani niye aşağıda JİTEM Maddesinden alıntılan "iddiaları" çıkartmadınız :

1990'lı yıllarda Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis ve ekibinden olan pek çok komutan kuşkulu bir şekilde ölmüştür. Bu askerlerin ortak yanı ise halka yakın, yasadışı şiddet yöntemlerini tasvip etmeyen, bu tip yaklaşımların bölge halkını PKK'ya yaklaştırdığını savunanan kişiler olmalarıydı.[1]

Bitlis'in ekibinden olan Mardin Jandarma Alay Komutanı Albay Rıdvan Özden'in, 12 Ağustos 1995'te PKK ile girdiği bir çatışmada alnından vurularak hayatını kaybettiği açıklanmış cenazesi eşinin talebine rağmen otopsi yapılmadan toprağa verilmişti.[2] Mardin'de görev yaptığı sırada PKK ve JİTEM'in uyuşturucu ticaretini ortaya çıkaran ve resmî aracına kurulan bir pusudan sağ olarak kurtulan[3] albayın eşi Tomris Özden, 1995'ten bu yana, "eşinin ölümünü kuşkulu bulduğunu" ifade etmiştir. Tomris Özden, cenaze sırasında eşinin ölüsüne baktığında resmi ölüm raporundakinin aksine alnından vurulmamış olduğunu söylemektedir.[4] Bayan Özden, eşinin Mardin'de görev yaptığı sırada Veli Küçük ve ekibi tarafından JİTEM'e girmesi yönünde baskı yapıldığını da öne sürmüştür.[3] Bunların yanısıra, bir PKK itirafçısı Özden'in çatışmada ölmediğini iddia etmiş ve Özden'in emrinde çalışan askerlerden biri “Komutanımızı yanındaki asker öldürdü” açıklamasında bulunmuştur.[3]

Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın 22 Ekim 1993 tarihinde Lice Asayiş Bölük Komutanlığı binası önünde vurularak öldürülmüş, suikastın PKK tarafından gerçekleştirildiği duyurulmuştu. Ancak, Yüksekova Çetesine yönelik soruşturma kapsamında sorgulanan bir çete üyesi verdiği ifadede Aydın'ın JİTEM adına çalışan itirafçılar tarafından öldürüldüğünü iddia etmiş,[2][5] Ergenekon soruşturması için ifade veren "Deniz" kod adlı gizli tanık, Aydın'ın bir asker tarafından öldürüldüğünü, cinayeti işleyen askeri de başka bir askerin öldürdüğünü söylemiştir.[6][2]

Genelkurmay ise JİTEM iddialarını reddetmekte, Özden ve Aydın'ın PKK tarafından öldürüldüğünü savunmaktadır.[7]

Buraya her insanın iddiasını yazsak buranın ansiklopedi olarak kalması mümkün olur mu sizce? Vikipedi bir blog veya forum değil bir ansiklopedidir. VP:VND sayfasından gerekli bilgiyi alabilirsiniz. --Eldarion 13:38, 6 Ekim 2009 (UTC)
Ek olarak bahsettiğiniz iddialar kişisel yorum kapsamında ise siz çıkarabilirsiniz. Burada her maddeyi tek tek oturup inceleyecek vaktim yok. Eğer sizin var ise siz bu işlemi yapabilirsiniz. --Eldarion 13:40, 6 Ekim 2009 (UTC)
  • "Her insanın iddialarını yazamayız" diyorsunuz. Peki burada hangi "insan"ların iddialarını yazabiliriz ? Kriterleriniz nedir ? Sadece "Hürriyet gazetesi" yazarlarının iddiaları mı yazılabilir ? Peki Ergenekon savcılarının "iddia"larını yazabilir miyiz ? Taraf Gazetesi yazarları "insan" sayılmıyor mu ki, iddialarını sürekli siliyorsunuz ?--78.182.74.83 14:00, 6 Ekim 2009 (UTC)
Neleri kaynak gösterebileceğinize dair gerekli bilgileri VP:GÜVEN sayfasından alabilirsiniz. Kişilerin iddiaları Vikipedi'yi bağlamaz. Ek olarak VP:TBA sayfasını bir kez daha okumanızı öneririm. --Eldarion 14:31, 6 Ekim 2009 (UTC)
    • Eldarion: Madem "iddialar" yazılmamalı diyorsun, niye Taraf (gazete)si maddesinde başlıbaşına bir "İDDİALAR" paragrafı var ?[2] Niye onu da silmiyorsun ? Yoksa sen Hürriyet gazetesi'nin ya da Ergenekon'un maaşlı memuru olduğun için mi sadece bu madde ile ilgileniyorsun ? Ergenekon savcılarını ya da Taraf gazetesi yazarlarını "insan" yerine koymadığın için mi onların "iddialar"ını burada yazmayı yasaklıyorsun ? Yoksa WIKIPEDIA senin babanın malı mı ?--78.182.71.180 15:20, 6 Ekim 2009 (UTC)

Kaynakça

  1. ^ Düzel, Neşe (28 Ocak 2009). "Abdülkadir Aygan: "Cem Ersever Ankara'ya bir bavul C4 götürdü"". Taraf. 29 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2009. Ben Özden’in de, Bahtiyar Aydın’ın da PKK tarafından vurulduklarına inanmıyorum. Bilgileri yan yana koyunca bu insanların iç çekişmede tasfiye edildikleri meydana çıkıyor. Askerî güçlerin içindeki bir oluşumun sakıncalı gördükleri kişileri tasfiye etme planının suikastlarıdır bunlar. Eşref Bitlis, Bahtiyar Aydın ve Özden, bu mücadele tarzının halkı PKK’ya doğru kaydırdığını söyleyen komutanlardı. 
  2. ^ a b c Duvaklı, Melik (6 Temmuz 2009). "Askerin soruşturduğu komutan ölümleri 'faili meçhul' kalıyor". Zaman. 3 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2009. 
  3. ^ a b c Arslan, Şaban (29 Kasım 2008). "Albay suikastında 'Ebu Süfyan' kilidi". Yeni Şafak. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2009. 
  4. ^ "Metin Göktepe'nin son haberi". CanDündar.com. 19 Ekim 1996. 18 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2009. 
  5. ^ "TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu Raporu/Bilgisine başvurulanlar". VikiKaynak. 19 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2009. Bahtiyar AYDIN’ı bir PKK itirafçısının öldürdüğünü, sebebinin de Silahlı Kuvvetlerde bir kesimin şiddetten yana olduğunu, bir kesimin de şiddete, öldürmeye karşı olan, halkı kazanalım dediğini, Bahtiyar AYDIN’ın terörle mücadelede şiddete karşı olan bir insan olduğunu, bu nedenle öldürüldüğünü (...) 
  6. ^ Şahin, Helin (2 Mayıs 2009). "Paşayı bir asker vurdu". Star. 30 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2009. 
  7. ^ "Gürak: Bahtiyar Aydın'ı PKK öldürdü". NTVMSNBC. 5 Aralık 2008. 24 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2009. 

Emeği geçenlerin eline sağlık öncelikle. Başlığın içeriğinden bağımsız olarak Karargah Rahatsız olayıyla ilgili girilen detaylar bu madde için fazla; 69 yıllık geçmişi olan bir gazete için oldukça dengesiz olmuş. Bunun şablonu bizde olmadığından etiketleyemedim. Gerekirse ayrı madde oluşturulup burada iki üç cümleyle özetlenebilir. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 01:36, 8 Mart 2017 (UTC)